Medicinski lepak

Proširene vene su oboljenje krvnih sudova, prevashodno donjih ekstremiteta, koje zahvata veliki deo populacije. Normalno je da vene vode krv prema srcu, dok kod bolesti vena dolazi do pogrešnog smera kretanja krvi, odnosno krv se vraća prema nogama i iz tog razloga vene na tom delu tela bubre i proširuju se. Pošto se venska krv zadržava u nogama, bolesnici imaju tegobe u vidu bolova, grčeva, svraba... 

Incidenca venske bolesti je u porastu svuda u svetu zahvaljujući načinu života koji vodimo u smislu dugotrajnog stajanja na random mestu i nedostatka fizičke aktivnosti, kao i zbog drugih faktora rizika koji dovode do ove bolesti. Značajna je učestalost venskih oboljenja, jer gotovo 70% svih bolesti krvnih sudova kod čoveka, čine upravo, bolesti vena. 

Prema nekim statistikama čak 40% stanovništva će u nekom trenutku imati problem povezan sa venskom cirkulacijom.  

Većina pacijenata sa venskim oboljenjima ne shvata ozbiljnost svog stanja, a nepravilno lečenje i loši rezultati doprinose značajnoj pojavi invaliditeta, kao i čestih odsustvovanja sa posla i nemogućnosti obavljanja određenih profesija. Iako su žene daleko odgovornije prema svom zdravlju, proširene vene su nešto što se češće javlja upravo kod njih, najčešće zbog hormonskih promena i trudnoće kada može doći do slabljenja venskog zida i pojave proširenih vena.  

Tretman venske bolesti je doživeo dramatične promene u poslednjih 20 godina, naravno u korist pacijenata. Ranije se intervencija odlagala, pacijentima su se preporučivale medicinske čarape, gelovi, lekovi. To je bio svetski trend. Ukoliko je pacijentu bila predlagana intervencija radila se klasična operacija vena. Oporavak nakon klasične operacije vena je bio   bolan tako da ova intervencija nije baš omiljena kod pacijenata. Pre dvadesetak godina su u medicine ušle minimalno invazivne metode lečenja koje su potpuno unapredile tretman lečenja proširenih vena. 

Naravno, različiti problemi se javljaju kod različitih pacijenata, pa su i sami pristupi lečanja drugačiji. Postoje dva osnovna pristupa ulečenju, a to su neoperativni i operativni metodi rešavanja ovog zdravstvenog problema. Kada je reč o operativnim pristupima, kao jedinom načinu rešavanja problema proširenih vena, najčešće se koriste metode laser i klasična operacija vena. Period oporavka zavisi od pacijenta do pacijenta, ali i od samog tretmana i uključuje nošenje elastičnih čarapa. Oboleli moraju da se kreću, što je za pacijente koji su operisani klasičnom metodom veliki problem zbog bolova u nogama koji se javljaju nakon intervencije. Operativne metode, koje podrazumevaju nošenje elastičnih čarapa kao obavezan postoperativni tok, nisu omiljene kod pacijenata zbog velikih vrućina i teškoća pri oblačenju čarapa. Sa druge strane, letnji period predstavlja veliki problem za obolele koji u ovom periodu imaju i najviše problema.

Šta je medicinski lepak?

U Srbiji je od 2018. godine dostupna i najnovija neinvazivna metoda lečenja proširenih vena medicinskim lepkom za vene koja je pokazala odlične rezultate kako u pogledu rešavanja problema tako i u post operativnom periodu. Ova metoda je prvi put urađena 2011. godine u Nemačkoj, a nešto kasnije je došla u zapadnu Evropu i SAD. To je bio projekat male grupe lekara, pre svega onih koji su opredeljeni za tretman bolesti proširenih vena. Kasnije je urađeno više naučnih studija koje su ispitale efikasnost ove procedure, tako da je taj lek dobio i dozvolu Američke agencije za lekove i hranu 2015. godine. U ovom delu Evrope metoda rešavanja proširenih vena medicinskim lepkom za vene se primenjuje u Srbiji, Mađarskoj i Sloveniji.

Za izvođenje ove procedure potrebna je lokalna anestezija, u količini koja je potrebna za uklanjanje manjeg mladeža. Pod kontrolom ultrazvuka, nakon davanja lokalne anestezije, u venu se uvodi kateter preko koga se aplikuje lepak u venu. Nakon toga se stavi mali flaster na mesto uboda, pacijent ustaje, šeta nakon intervencije i ne nosi elestične čarape. Procedura traje oko 30 do 40 minuta, a pacijent se već sutradan može vratiti redovnim aktivnostima. Kada je reč o recidivima, oni su mogući, ali nisu česti. Danas nam je u savremenom lečenju dostupno puno alata za tretman proširenih vena i recidiva bolesti, a svakako jedan od izbora jeste i lepak za vene.

Inače, primena medicinskog lepka u različitim oblastima medicine postoji već duže vreme. Uspešno se koristi u ortopediji, neurohirurgiji, oftamologiji, tako da je izdržao test vremena. U smislu bezbednosti i neškodljivosti za pacijenta ovo zapravo predstavlja njegovu novu primenu.

Postoji zabluda u opštoj i delu stručne populacije, da su proširene vene estetski problem. To, naravno, nije tačno, jer one su, pre svega, zdravstveni problem i nastaju zato što se venska krv kreće u pogrešnom smeru, a proširene vene se javljaju kao posledica. Ova bolest dovodi i do značajnog smanjenja kvaliteta života pacijenata, jer mogu dovesti do komplikacija u smislu upala, tromboza i pojave rana na nogama. Metoda lečenja proširenih vena medicinskim lepkom je terapija stanja kada su vene manje ili više proširene i nije namenjena za rešavanje ‘’estetskog’’ problema. Naravno, ne treba zanemariti činjenicu da je estetski aspekt ove procedure izuzetno značajan.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa venama.


 

Podeli tekst:

Dr Dario Jocić je specijalista opšte hirurgije na subspecijalizaciji iz vaskularne hirurgije. Jedan je od pionira u novoj metodi lečenja vena medicinskim lepkom i osnivač Centra za lečenje vena.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Slobodanka Drca 14.06.2021

    Hvala,spasiliste me ozbiljnog problema !


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde