Koje vene treba operisati i kada

Koliko često se javljaju proširene vene?

Bolesti vena, naročito nogu, predstavlja često oboljenje u ljudskoj populaciji i smatra se da do 60 odsto odraslih osoba ima neki vid venske bolesti.

Uzrok velike rasprostranjenosti ovog oboljenja je višestruk. Na prvom mestu bi izdvojio nasledni faktor i ženski pol a zatim sedetarni način života i dugo stajanje kao profesionalno oboljenje i druge faktore rizika kao što su trudnoća i gojaznost. Najčešće se javlja u žena između 30 i 50 godina starosti, mada se može javiti u bilo kom uzrastu.

Kako nastaju proširene vene?

Funkcionalne smetnje su uglavnom uzrokovane slabošću venskih zalizaka.

Normalno venski zalisci drže krvnu struju naspram sile gravitacije i sprovode je prema srcu. Zbog njihove slabosti dolazi do poremećaja u protoku krvi što rezultira povećanjem količine krvi u venama sa povišenim venskim pritiskom. Ovo dovodi do širenja vena i stvaranja varikoziteta, te konačno do kretanja krvi u oba smera praćenog smetnjama u mikrocirkulaciji.

Proširene vene se mogu najjednostavnije podeliti u tri grupe;

  • Estetske vene
  • Proširene vene koje stvaraju tegobe (bolovi, teške noge, grčevi, pogotovo u večernjim satima, oticanje nogu, svrab, “mravinjanje”)
  • Vene koje nisu na vreme tretirane pa je došlo do komplikacija (tromboflebitis, ulkus cruris)

Sve vene iz ovih grupa se treba operisati, samo je vreme u pitanju. Ukoliko je došlo do komplikacija kao što su ulkus cruris ili tromboflebitis (koji se javlja u 50% pacijenata sa proširenim venama tokom života), intervenciju treba uraditi što pre.

Proširene vene su više od estetskog problema

Drugi problem je što većina populacije smatra da su proširene vene isključivo kozmetski problem i biva zanemaren od strane pacijenata.

Venska insuficijencija se može često manifestovati sa različitim simptomima, od trnjenja nogu, pojavom svraba, pojavom bolova sa upalom vene i tromboze kao i nastanka promena na koži koje dovode do promene boje kože uz nastanak rane (venskog ulkusa).

Najozbiljnije komplikacije hronične venske bolesti predstavljaju tromboza i zapaljenje površnih vena (trombophlebitis), tromboza dubokih vena (DVT) kao i venski ulkus (ulcus cruris). Posebna opasnost nastaje kao posledica pojave tromboze, koja se može rezultirati nastankom plućne embolije i fatalnim ishodom.

Dijagnoza

U cilju sprečavanja nastanka ovih komplikacija od izuzetne je važnosti blagovremeno dijagnostikovanje i lečenje bolesti vena. Postavljanje dijagnoze ne zahteva skupe dijagnostičke procedure niti bolničko lečenje, već se sastoji od detaljnog pregleda vaskularnog hirurga i valjano urađenog Color Doppler scan-a (CDS-a).

Proširene vene u trudnoći

Još jednu ekstremno važnu indikaciju ili savet bi napomenuo: operišite vene pre trudnoće 

Ukoliko žena ima proširene vene, najbezbednije je da se one što pre uklone, jer ukoliko dođe do komplikacija venske bolesti u trudnoći, kao što su pojava tromboze u površnom venskom sistemu, ugrožena su dva života, majka i beba.

Isto tako upotreba lekova koji se daju tokom operativnog lečenja je ograničena, a intervencija na venama u odmakloj trudnoći se radi samo iz vitalnih indikacija u visoko specijalizovanim centrima.

Klasična operacija vena

Klasična operativna metoda - predstavlja intervenciju koja podrazumeva visoko ligiranje vene saphene magne u preponi, njen striping sa ili bez flebektomije. Intervencija je indikovana kod pacijenata koji nisu pogodni za minimalno invazivnu intervenciju: u slučaju široke vene ( preko 2.5 cm) koja se nalazi neposredno ispod kože ili u slučaju visokog tromboflebitisa, odnosno postojanja trombotičnih masa u veni. Ipak, ova procedura je prevaziđena razvojem minimalno invanzivnih procedura.

Minimalno invazivne metode za lečenje venske bolesti

  • Sklerozacija vena
  • Endovenska laser ablacija (EVLA)
  • Foam terapija
  • Terapija vodenom parom
  • Lečenje medicinskim lepkom
  • Radiofrekventna (RF ablacija).
FOTO: Pre i posle laserske intervencije sa mikroflebektomijom

Endovenska laserska ablacija

Od svih ovih procedura se izdvaja endovenska laserska ablacija, koja predstavlja metodu sa najvećim uspehom u tretmanu venske bolesti. Primarni i osnovni cilj lečenja ovim vidom terapije je lečenje glavnih površinskih vena: velika safenska, mala safenska i akcesorna safenska vena kao i perforatorne vene koje su čest uzrok nastanka venskog ulkusa. Cela procedura je vrlo precizna obzirom da se radi pod kontrolom ultrazvuka. Uz ovu metodu se mogu kombinovati i druge vrste lečenja kao što je mikroflebektomija i terapija penom.

Prednosti ove procedure se ogledaju u tome da se radi u ambulantnim uslovima i uslovima lokalne anestezije. Nema potrebe za zadržavanjem u bolnici i pacijenti se u kratkom vremenskom roku (već za oko 3-4 dana vraćaju uobičajenim dnevnim aktivnostima a komplikacije ove procedure su izuzetno retke. Po završenoj procedure nosi se elastična kompresivna čarapa naredne 3 do 4 nedelje i lečenje je završeno.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa venama.


 

Podeli tekst:

Dr Srdjan Babić je specijalista opšte hirurgije sa supspecijalizacijom iz vaskularne hirurgije sa angiologijom i asistent na katedri Hirurgija sa anestezijom na Medicinskom Fakultetu.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde