Prošireni kapilari: vrste, uzrok, lečenje

Kapilari su najsitniji delovi cirkulacionog sistema koji omogućavaju razmenu materija između malih arterija (arteriola) i malih vena (venula). Zbog ove uloge, građeni su od jednog sloja ćelija, a dijametar im je između 5 i 10 mikrometara.


Vrsta krvnih sudova

Kao deo cirkulatornog sistema, krvni sudovi se dele na:

  • Arterije - krvne sudove koji iz srca, transportuju oksigenisanu, tj. krv bogatu kiseonikom, do svih delova organizma;
  • Vene - krvne sudove, koji transportuju dezoksigenisanu krv (krv bogatu ugljen dioksidom) nazad ka srcu.

Vrste kapilara

Sve kapilare možemo da podelimo u tri grupe, u zavisnosti od tkiva, u kojima se nalaze:

  • Kontinuirani kapilari - koji se nalaze u mišićnom i nervnom tkivu;
  • Fenestrirani kapilari - koji imaju brojne pore, tzv. fenestre. One omogućavaju prolaz i nekim većim molekulima, a nalaze se u glomerulima bubrega;
  • Sinusiodalni kapilari - u jetri i slezini, koji omogućavaju komunikaciju crvenih i belih krvnih zrnaca, kao i većih proteina između arteriola i venula.
Prošireni kapilari na nogama
Fotografija proširenih kapilara na nogama.

Uzrok pojave proširenih kapilara

Kapilari (kapilarna mreža) kože uglavnom predstavljaju estetski problem, pogotovo kod žena. Postoji nekoliko uzroka pojave kapilara. To su: genetski faktori, zraci sunčeve svetlosti, nakon trudnoće ili višestruke trudnoće. Takođe i alkohol, začinjena hrana, pušenje, gojaznost, višak estrogena, hormonska terapija. Mogu nastati i kao posledica mehaničke traume, prekomernim širenjem kože i krvnih sudova tokom tuširanja.

Zidovi kapilara su vrlo elastični i krvni sudovi mogu izgubiti sposobnost kontrakcije ako su često prošireni i zbog toga ostaju uvećani. Ovome sve pridonosi smanjena fizička aktivnost. Takođe i dugo stajanje ili sedenje sa spustenim nogama.

Estetski problem ili ozbiljna bolest?

Pacijentima kod kapilara najviše smeta estetski momenat. Kapilari su telangiektazije ili retikularne vene koje su prvi pokazatelj oboljenja venskog sistema. Ukoliko se ne leče na vreme, kroz duži niz godina, te retikularne vene postaju venski varikoziteti koji mogu da se komplikuju upalama, pa čak i otvaranjem rana na potkolenicama.

Takozvani spider nevusi - paukolike formacije proširenih kapilara mogu biti genetskog porekla. Skroz su bezazleni, sem u nekim slučajevima kada su pokazatelji hormonskog disbalansa. U trudnoći, mogu biti i pokazatelji ozbiljnih oštećenja jetre.

Lečenje kapilara

Ima više opcija kod lečenja vena, a pristup će zavisiti od mnogo faktora.

Postoje farmakološka sredstva, za oralnu i lokalnu primenu, koja deluju na venski zid i ojačavaju ga. Na taj način poboljšavaju cirkulaciju kroz venski sistem i sprečavaju dalji napredak bolesti. Ovo je, pored kompresivne čarape, prvi vid terapije kod pacijenata koji imaju predispoziciju ili su već razvili znakove venske bolesti.

Sklerozacija vena je jedan od vidova lečenja. Primenom određenog farmakoškog sredstva i ubrizgavanjem istog u proširene kapilare/vene, gotovo u istom trenutku, rešavamo se neželjinih vena. Pored pobrojanih, moguća je i laserska skleroterapija. Naročito je indikovana u tretmanu manjih kapilara.

Izbor je veliki, i upravo zbog toga, lečenje prilagođeno svakom pacijentu ponaosob. Naravno, lečenje kapilarne mreže se mora kombinovati sa promenom stilova života. Takođe i izbegavanje sunčanja i solarijuma nekoliko nedelja i korišćenje krema sa visokim faktorima.


Podeli tekst:

Doc. dr Srđan Babić je specijalista opšte hirurgije sa supspecijalizacijom iz vaskularne hirurgije sa angiologijom i asistent na katedri Hirurgija sa anestezijom na Medicinskom Fakultetu.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Zikic Milana 05.09.2022

    Imam kapilare na nogama i zbog toga imam konpleks kao zena ne mogu da obucem suknju sta ciniti da nestanu ako je to moguce


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde