Uticaj hladnog vremena na cirkulaciju i proširene vene

Za svakog ko pati od loše cirkulacije, važno je da zna na koji način hladno vreme može biti opasno. Hladniji dani povećavaju rizik od raznih bolesti, poput kašlja, problema s plućima i srcem, padova na ledu ili gripa, ali, isto tako, mogu uticati i na proširene vene.

Naučnici su uočili jedan interesantan fenomen-kardiovaskularne bolesti, kao što su plućna embolija, srčani i moždani udar dešavaju se češće u jesenjim i zimskim mesecima. Jedno od objašnjenja je da hladno vreme utiče na skupljanje krvnih sudova, arterija i vena, dodatno opterećujući i dovodeći u rizik pacijente koji već imaju problem sa cirkulacijom. Ovo dodatno opterećenje može dovesti do toga da srčani mišić ne prima dovoljno kiseonika, što bi dalje vodilo ka različitim kardiovaskularnim događajima i poremećajima.

Druga teorija je da iznenadni pad temperature dovodi do toga da telo mora više da se napreže da reguliše sopstvenu temperaturu. U tom procesu, taj temperaturni stres može dovesti do povećanog viskoziteta krvi, gustine i formiranja krvnih ugrušaka.

proširene vene i hladno vreme
Svi koji znaju da imaju problem s venama, probaju da ostanu fizički aktivni i tokom zime.

Na sreću, hladno vreme ne donosi samo probleme osobama koje imaju proširene vene. Dok je toplo vreme leti uzrok širenja krvnih sudova, nagomilavanja krvi u nogama i povećanja tegoba, hladnije vreme ima suprotan efekat, izjavio je dr Dario Jocić, vaskularni hirurg, dodajući da se simptomi poput bola, oticanja i grčeva u mišićima znatno ublažavaju.

Ipak, tu se krije jedan opasan paradoks, upozorava dr Jocić. Paradoks je u tome što, iako hladno vreme može uticati na olakšavanje simptoma, promena sa aktivnog na sedentarni način života tokom jeseni i zime, u neku ruku poništava pozitivan efekat koji bi hladno vreme imalo na vene.

Manjak kretanja, više vremena u pregrejanim prostorijama, često u kombinaciji sa duvanskim dimom, kaloričnija hrana u vreme porodičnih okupljanja za slave i praznike, te porast telesne težine, može dovesti upravo do pogoršanja venske bolesti.
,,Moja preporuka je da svi koji znaju da imaju problem s venama, probaju da ostanu fizički aktivni i tokom zime, a da osveste unos kalorija i povedu računa da možda smanje količine ili uvedu više voća i povrća u ishranu. Takođe, nošenje kompresivnih čarapa i podizanje nogu dok sedite mogu pomoći da se kratkotrajno smanje simptomi. Ipak, jedini način da se izleče obolele vene je operacija i možda je baš zimski period najbolji da se trajno rešite problema s proširenim venama'' - zaključio je dr Jocić.

Podeli tekst:

Dr Dario Jocić je specijalista opšte hirurgije na subspecijalizaciji iz vaskularne hirurgije. Jedan je od pionira u novoj metodi lečenja vena medicinskim lepkom i osnivač Centra za lečenje vena.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde