1. Gubitak svesti i slabost organizma

  Pitanje broj: #162624

  Imam jednu situaciju koja mi se dešava deset godina unazad, ali ne znam svoju dijagnozu. Dešava mi se da bez razloga osetim slabost celog organizma. Ne osećam ruke i noge i padam u nesvest, ponekad uz povraćanje i mučninu, ponekad ne. Pritisak mi je u jednom slučaju bio 60/60, a obično je 90/60. Inače imam nizak pritisak. Uspori mi rad srca i kao da spavam kada sam budna. Ne znam šta se dešava oko mene, postajem nesvesna okoline. Do toga obično dođe tako što krenem nešto da tražim i ne mogu da se setim šta tražim, zbunim se i odjednom slabost i padanje u nesvest

  Odgovoreno: 11. 06. 2019.
  • Kod vas se najverovatnije radi o poremećaju koji se zove sinkopa, a to je prolazni i kratkotrajan gubitak svesti i mišićnog tonusa, izazvan smanjenjem krvnog protoka u mozgu. Nekada može biti isprovocirana nekim stresnim situacijama, naglom promenom temperature ambijenta i sl. Nekada sinkopi mogu prethoditi svi simptomi koje ste naveli: zamućen vid, opšta slabost, mučnina, povraćanje. Lečenje i prognoza zavise od vrste sinkope. Kod vas se najverovatnije radi o tzv. refleksnim sinkopalnim napadima, za koje je karakterističan pad gornjeg pritiska na 60, zbog hiperaktivnog nervus vagusa. Ipak treba isključiti i neke ozbiljnije bolesti, koje su ovde malo verovatne. Potreban je pregled kardiologa sa EKG analizom, da bi se isključile kardiogene sinkope, kao i pregled neurologa uz EEG zapis neposredno nakon sinkope da bi se isključila epilepsija, koja je u ovom slučaju malo verovatna. Ako se sve navedeno isključi, radi se o jednom bezazlenom, ali upornom zdravstvenom poremećaju - refleksne sinkope. Ono što će smanjiti učestalost napada je unos tečnosti, bogate elektrolitima i magnezijumom, kao i izbegavanje vrućine. Ne savetuju se uski okovratnici ni mašne, jer mogu dodatno stimulisati n. vagus.

Komentari na pitanje: #162624

  • Poštovani, u zadnje vreme mi se dešava da mi je donji pritisak ispod 60, a gornji je normalan, uvek oko 120. Zadnja 2 puta to stanje je bilo praćeno drhtavicom. Da li je potrebno da odradim neka ispitivanja?

  • Primam insulin. Dr mi je prepisao za visok pritisak zofecard 30mg,tensek i cornelin. Gornji pritisak je sad regulisan ali donji mi je nizak(58,60).U uputstvu za lek piše da zofecard ne smeju uzimati osobe koje primaju insulin. Vaš savet. Unapred zahvalan.

  • Dobar dan. U poslednjih par dana imam problem sa osećajem malaksalosti, vrtoglavicama, zamucenosti vida, padom koncentracije. Pre tri veceri sam se izuzetno lose osećala, do te mere da me je suprug odvezao u hitnu na pregled. Vrtoglavica je bila izuzetno jaka, osećala sam drhtavicu, malaksalost, preznojavanje. Na pregledu mi je izmeren pritisak 96/63, SUK mi je bio 5,1. Tako nizak pritisak mi je konstantan vec danima. Inače bolujem od hypotireoze, hasimoto, na terapiji sam Eutirox od 100 mg.

  • Imam pitanje danima mi je vec nizak pritisak uglavnom se javlja uvece uz glavobolju a inace pijem lekove za visok pritisak ...vivace od 5mg jedan dnevno ..95/65 ...u cemu je ptoblem ..da dodam jos imam problem sa kicmom i pijem bromazepam od 6 mg uvece

Ostavite komentar