Dr Željko Ranilović

Doktor medicine

Telefon za zakazivanje
+381 63 687 460

Telefon za zakazivanje

Dr Željko Ranilović od 2017. godine radi u Domu zdravlja Zemun, na mestu doktora medicine.

Telefon za zakazivanje

+381 63 687 460

Oblasti medicine

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
+381 63 687 460

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 28

 1. Svrab nakon ujeda krpelja
  Pitanje broj: #163430

  Ujeo me krpelj pre 10 dana , nista se nije desavalo 7 dana , sve ok. Danas na mesto ujeda primetim crnu tačku i bubuljicu. Iscedio sam gnoj i bilo je malo krvi. Trenutno sam na letovanju , mesto ne svrbi, ne boli, ali uvek postoji briga i predostroznost. Šta da radim ?

  Odgovoreno: 17. 08. 2019.
  • Dr Željko Ranilović

   Potrebno je da se javite lekaru u najbližoj ambulanti. Pratite promene i fotografišite ih, jer imaju sklonost da se menjaju. Ako primetite crvenilo u vidu prstena oko uboda, fotografišite ga i pokažite lekaru.

 1. Snižene vrednosti MCH i MCV
  Pitanje broj: #163429

  Radila sam proveru krvne slike i svi parametri su u redu osim MCH i MCV. Oba su niska. Šta to znači?

  Odgovoreno: 17. 08. 2019.
  • Dr Željko Ranilović

   MCV je zapremina eritrocita, što znači da su Vam eritrociti manji, a MCH je prosečna količina hemoglobina u jednom eritrocitu, i kada je MCV nizak, najčešće ga prati i nizak MCH. Niste mi dostavili nalaze, ali, ako su vam hemoglobin, broj eritrocita, hematokrit i serumsko gvožđe u referentnom opsegu, nemate razloga za brigu.

 1. Večeras sam kosio dvorište i jež mi je iskočio pod kosačicu dok sam ga sklanjao rukom bez rukavice drugu ruku sam ogrebao na ružu pa sam onom rukom kojom sam dirnuo jezaza obrisao krv sa ogrebotine, imam li razloga za brigu?

  Odgovoreno: 17. 08. 2019.
  • Dr Željko Ranilović

   Preporučujem da odete kod svog izabranog lekara i da primite antitetanusnu zaštitu, ako je prošlo više od 10 godina kada ste je poslednji put primili. 

 1. Lečenje urinarne infekcije
  Pitanje broj: #163417

  Naime, nisam u mogucnosti zbog daljine da odem kod svog izabranog doktora, te sam otišla kod privatnika. Razlog odlaska: peckanje i bol pri mokrenju, osecaj tezine u stomaku. Odradjene analize: urinokultura i vaginalni i cervikalni bris Rezultati: Klebsiella-enterobacter spp (u urinu: 780.000, u vag/cerv brisu: mali broj) - dostavicu nalaz i u prilogu. Propisana terapija: Ciprocinal 500mg dva puta dnevno - pet dana, macmiror vaginalete - deset dana. Nakon navedenog da sačekam 5 dana, pa da ponovim analize.

  Naime, kada sam pre par godina imala poveći broj ešerihije koli, secam se da sam pila par tura antibiotika, te da sam tek onda radila kontrolne testove. Sad sam u dilemi da li je dovoljno samo pet dana antibiotika, iako znam da su ovi antibiotici jaki. (plašim se da se neću izlečiti samo od jedne ture, te da ću bespotrebno raditi testove više puta, te gubiti i vreme i novac).

  Molim za Vaše misljenje, da li je dovoljna propisana terapija da bih se izlečila? Takodje, ako mislite da nije, molim za odgovor da li bih nakon ovog antibiotika trebala da sačekam par dana, pa da onda krenem neki drugi, ili bih trebalo odmah bez pauze da pijem neki drugi antibiotik.

   

  Odgovoreno: 17. 08. 2019.
  • Dr Željko Ranilović

   Pauza nije preporučena, jer tako postoji velika verovatnoća da se razvije otpornost bakterija.

   Uzimajući u obzir vašu situaciju, da niste u mogućnosti da blagovremeno posetite izabranog lekara, i da postoje finansijska ograničenja oko korišćenja potrebnih zdravstvenih usluga, daću vam preporuku za terapiju:

   Umesto pet dana, CIPROCINAL 500 mg koristićete 7 dana (na 12 sati po jednu).

   Osmi dan ćete uveče, pred spavanje, nakon što ispraznite bešiku, popiti MONURAL (fosfomicin), jednom j jednoj dozi, jednu kesicu od 3 grama u 150 ml vode.

   Budite bez brige, ovo je više nego dovoljno da izlečite infekciju.

   Tokom cele terapije koristite probiotike, najmanje 2 sata posle antibiotika, i dodatnih 3 dana.

 1. Osećaj nestvarnosti okruženja
  Pitanje broj: #163390

  Imam 22 godine i već oko 2 godine osecam kao da je sve nestvarno, taj osećaj je prisutan 24h,kao da sanjam i odjednom krene neka vrtoglavica, noge kao da nisu moje, ubrzan rad srca, ponekad ekstrasistole, a najgore je to kad me uhvati neki osecaj kao da nisam prisebna kao da ne cujem nego kroz neku maglu to traje 10 15 sekundi (konkretno taj osecaj sam osetila kao dete od 11,12,13 godina nekoliko puta). I moram do toaleta od straha, plasim se da odem negde, ali se usudim i hvala Bogu nista se ne desi, ali osecaj uzasa je prisutan. Meni je psihijatar dao dijag. f41.0 Od lekova pijem bromazepam 1,5mg pp, Lata 20mg i pijem eurotyrox 25mg Radila sam uz srca ,sve je u redu. Radila sam 25.06.2019, laboratoriju i urin i tu je sve dobro, radila sam Fob test na heliko negativan. Doktore, jako sam uplašena da ne bolujem od neke psihoze, shizofrenije isl. neke teske bolesti, kancer. Majka mi je imala dijag, f41.0 Ne pijem, ne pusim, ne drogiram se, kafu 1,2 na dan Imam 73kg visoka 170cm. Bavim se fizickom aktivnoscu, cešce konzumiram sirovu hranu, ali jedem sve. 

  Odgovoreno: 17. 08. 2019.
  • Dr Željko Ranilović

   Čitajući Vaš post, sve što bih vam predložio, vi ste već uradili, što je za pohvalu, jer brinete o svom zdravlju. Dijagnoza F41.0 se vrlo često postavi kao radna dijagnoza, tokom praćenja efekata terapije, a dalji simptomi mogu preciznije ukazati na neki specifičniji poremećaj. Potrebno je da pre naredne kontrole kod vašeg psihijatra definišete i identifikujete miguće objektivne razloge za svoj problem. Da li imate određenih porodičnih problema? Kakva je situacija sa vašim emotivnim životom? Da li ste na socijalnom planu dobili ono što ste očekivali, da li vas je neko razočarao kome ste verovali i do čijeg prijateljstva vam je stalo? Da li ste zadovoljni onim čime se trenutno bavite i da li imate neostvarenih ciljevi, za čije ostvarivanje postoje određene poteškoće? Koliko ste uspeli da se ostvarite kao kompletna osoba, i da kažete da ste u visokom procentu zadovoljni svojim uspehom, inteligencijom, harizmom, duhom i fizičkim izgledom, postignutom prepoznatljivošću i autentičnošću tela i duha. 

   Kakve vas emocije najčešće ispunjavaju, sreća ili tuga, bes ili melanholija. O čemu razmišljate u trenucima kada postajete odsutni?

    

Prikazano 1-5 od ukupno 28 pitanja