Dr Željko Ranilović

Doktor medicine

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

Dr Željko Ranilović od 2017. godine radi u Domu zdravlja Zemun, na mestu doktora medicine.

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Najnoviji tekstovi koje je lekar objavio:

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 63

 1. Pozdrav.. Imam 17 godina i slucajno sam primijetila nateknut limfni cvor na vratu prije 6 mjeseci.Otisla sam doktoru i UZV glasi:Obostrano subangularno po manji uvecani uredno strukturirani limfonodus koji su najvjerojatnije reaktivni.Uz straznji rum MSCM-a lijevo manji reaktivni limfonodus.(Pratiti...)Nalazi krvi su bili uredni. Nemam nikakve druge simptome.Nisam bila prehladjena niti sam imala neku infekciju proteklih 6mj.. Nakon 6mj. otkako sam ih primijetila idalje su oteknuti :/ Isla sam na kontrolu i doktorica je rekla da je to normalno za moju dob i da 'vjerojatno' to nije nista.Da li trebam ici na neke daljnje pretrage i ima li potrebe za time? I moze li biti nesto ozbiljno u pitanju ? Hvala puno ..

  Odgovoreno: 15. 01. 2020.
  • Dr Željko Ranilović

   Potrebno je ponoviti kompletnu krvnu sliku i ultrazvuk vrata, sa poređenjem nalaza. U slučaju bilo kakve progresije nalaza u odnosu na prethodni, potrebno je javiti se hematologu. Obostrano uvećani limfni nodusi su najčešće reaktivni nodusi usled virusne infekcije, ali se ne mogu sa sigurnošću isključiti ni drugi uzroci.

 1. Dobar dan, Naime vec par dana imam bolove na desnoj strani grudnog kosa i ledjima. Bolovi su u pocetku zahvatali celu desnu stranu grudnog kosa i ledja, a sada osecam bol u 2 tacke, tj na ledjima izmedju lopatica i sa desne strane u grudima. Bolovi su najizrazeniji prilikom dubokog udisaja, ali i prilikom promene polozaja. Da li postoji razlog za brihu? Hvala unapred

  Odgovoreno: 15. 01. 2020.
  • Dr Željko Ranilović

   Potrebno je odraditi opšti lekarski pregled, kompletnu krvnu sliku i proširrnu biohemiju, koja obuhvata bilirubine, enzime LDH, GGT i alkalnu fosfatazu, alfa amilazu kao i ultrazvuk abdomena, ako je moguće sa dobrom vizuelizacijom žučne kese i pankreasa.

 1. Imam 40 godina. U pitanju je stitna zlijezda. U projekciji lijeve submandibularne zlijezde regija I reaktivni limfonodi su mi promjera do 10 mm a takodje i u regiji II su mi promjera do 14 mm. Ima li potrebe za brigom?

  Odgovoreno: 15. 01. 2020.
  • Dr Željko Ranilović

   Potrebno je detaljno pregledati jezik, pod usne duplje, bukalnu sluznicu, ždrelo i indirektnu laringoskopiju, kod ORL specijaliste. Niste mi naglasili da li su žlezde bolne ili bezbolne. Drugi mogući uzrok može biti proces u predelu korena zuba.

 1. Postovani,molim misljenje. Prepisana mi je Th Dovicin 2×1 tokom tri nedelje i vit.D 5000ij jednom dnevno(Dg Hronicna lajmska borelioza). E,sada,moje pitanje je sledece:da li je moguce prisustvo tezine i bola u dojkama zbog te terapije(par dana od pocetka uzimanja terapije su pocele tegobe)? Da li to moze biti i od stresa,loseg spavanja? Hvala.

  Odgovoreno: 21. 12. 2019.
  • Dr Željko Ranilović

   Terapija tetraciklinima u visokim dozama može dati navedena neželjena dejstva. Osim unosa vitamina D u visokim dozima, neophodno je da tokom terapije ne unosite mleko, niti bilo koji mlečni proizvod. Takođe, ako ste na terapiji inhibitorima protonske pumpe, potrebno je da ih privremeno obustavite.

 1. Postovani doktore, imam blag oblik gerba koji lecim narwdnih dva meseca inhibitorima protonske pumpe, da li nakon prestanka uzimanja ovih lekova smem da koristim surutku u prahu (whey protein), naravno bez ukusu,bez cokolada i tih gluposti.. ? Hvala unapred!

  Odgovoreno: 21. 12. 2019.
  • Dr Željko Ranilović

   Poštovani, potrebno je prvo da odradite test na bakteriju H. Pylory, ako ke test pozitivan, potrebno je da vaš lekar sprovede eradikacionu terapiju, koja traje 14 dana, a podrazumeva inhibitor protonske pumpe, tri antibiotika i probiotik. Ako je test negativan, vaš gastroenterolog će utvrditi steprn rizika i način lečenja. Preko 80% blažih formi, mogu se izlečiti trajnom korekcijom ishrane, koja podrazumeva smanjenje telesne mase, unos hleba je potrebno svesti na najmanju meru, i potpuno izbacivanje pekarskih proizvoda iz ishrane, kafu svesti na jednu dnevno, alkohol isključiti, i uključiti flaširane vode sa pH preko 7. Sve proteinske namirnice i suplementi su dozvoljeni. Teže oblike GERBA neophodno je lečiti hirurški.

Prikazano 1-5 od ukupno 63 pitanja