Dr Željko Ranilović

Specijalizant interne medicine

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

Dr Željko Ranilović, Specijalizant interne medicine

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Najnoviji tekstovi koje je lekar objavio:

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 240

 1. Postovanje! Nekih 20-tak dana osecam probadanja u grudima, posle jela, podrigujem, ili ne mogu da podrignem i onda osetim neku neprijatnosti u grudima i stomaku lupa mi srce, Radila sam laboratoriju, kardiolog tj., ultra zvuk srca sve je u redu. Kod gastroenterologa sam bila prosle godine zbog heliko bakterije. Da li je moguce da je imam opet, i da ovo stezanje u grudima, podrigivanje, sve se desava nakon par zalogaja hrane? Hvala na odgovoru

  Odgovoreno: 22. 11. 2022.
  • Dr Željko Ranilović

   Ako ste uradili EKG i ultrazvuk srca, sa velikom sigurnošću se mogu isključiti kardiološki uzroci. Brojne sezonske virusne infekcije zbune pacijente, jer daju bolove u međurebarnim mišićima, koji se pogoršavaju na pritisak prstima i udisaj, što ide u prilog bezopasnoj mialgiji prolaznog karaktera. Ukoliko postoji otežano disanje i pojačano zamaranje, potrebna je, pored kardiološke obrade, i pulmološka obrada, sa preciznim navođenjem ovih simptoma. Helikobakte infekcija, ali i drugi gastritisi ili GERB, mogu davati slične simptome, pa nije loše uraditi test ponovo, pa ako je pozitivan, terapiju vam može uvestii i vaš lekar. Ukoliko je test negativan a simptomi i dalje postoje, posetite gastroenterohepatologa.

 1. U poslednjih mjesec dana pojavljuju se modrice po tijelu iz neobjasnjivih razloga...ne bole ne svrbe i izgledaju kao obicne modrice...ima ih trenutno oko 20...hemoglobih je 112 i imam pad apetita...Sta to moze da bude?

  Odgovoreno: 22. 11. 2022.
  • Dr Željko Ranilović

   Da li ste uzimali andol/aspirin/kardiopirin u poslednjih 7 dana? Da li ste uzimali OAK lekove (Farin, Sintrom, Acenokumarol), ili primali potkožno NMH (fraxiparin, clexane ili fragmin). Takođe, vrlo retko ali ne i zanemarljivo, uzrok mogu biti i lekovi iz grupe NOAK (Rivaroxaban, Rivarox, Trombocen, Xarelto, Eliquis, Pradaxa). Ako ništa od navedenog niste koristili, proverite broj trombocita (PLT), PT, aPTT, vreme krvarenja, fibrinogrn, sedimentaciju, CRP, i ponovite krvnu sliku sa leukocitarnom formulom. Sa nalazima se javite hematologu.

 1. Postovani.Koje pitanje je u vezi leka Byol.Dr opste prakse mi je prepisao od 2.5mg zbog ubrzanog rada srca 120 otkucaja.Oni mi se javljaju ismljucivo kada sam nesto uzbudjena,tj pod stresom.Konkretno mi se eto javi u ordinaciji dok mi meri pusl i pritisak.Pocela sam da pijem lek prvo po pola pa sam povecala na 2.5.Moj problem je sada sto mi lek u stanju kada lezim puls spadne cak i na 50 otkucaja ,a ne vise od 68 u stanju mirovanja.Nocu kada spavam desi se da mi ona narukvica pokaze da mi je puls u toku spavanja bio cak 45.Da naglasim da se u toku dana non stop osecam onako bas cudno kao da se jedva pokrecem.I to mi bas onako pravi dodatnu nervozu,osecam se malaksalo skroz.Imam 44 god.Sta mi je ciniti?Hvala na odgovoru.

  Odgovoreno: 23. 10. 2022.
  • Dr Željko Ranilović

   Smanjite dozu na polovinu (1,25 mg) i uzimajte ujutru. Ukoliko puls bude padao ispod 60, uzimajte još 5-7 dana pa isključite.

   Ukoliko bez leka budete imali velike oscilacije pulsa u mirovanju (ne računa se pri naporu), biće neophodno da se uradi holter EKG-a i na osnovu tog nalaza uvede terapija.

 1. Dobar dan,treba mi pomoć,već mesecima imam 37,2 temperaturu a svi rezultati iz krvi su mi uredu..gde god da sam otišla svi su rekli da je sve uredu..ne mogu da nadjem uzrok tome..hvala unapred

  Odgovoreno: 22. 10. 2022.
  • Dr Željko Ranilović

   Nejasna febrilna stanja, bez drugih simptoma i znakova, najpre se ispituju kod infektologa, u smeru prikrivene infekcije, potom kod reumatologa ILI aleegologa/kliničkog imunologa u smeru postojanja neke autoimunske ili sistemske bolesti vezivnog tkiva, i najzad, ukoliko se sve isključi, ispitivanje se dalje vodi u smeru potrage za skrivenim malignitetom.

   Deo nejasnih febrilnih stanja ostaje nedijagnostikovan.

 1. Imam urinarnu infekciju od ponedeljka. Danas je Sreda, bila sam da dam urin u laboratoriji i mikrobioloskoj, rezultati iz laboratorije pokazuju bakterije. Dr kaze da ne smem ništa piti dok ne stignu sve analize. To je tek u petak. Ja imam previše jake bolove, i ne mogu izdržati više. Šta da radim do petka? Plašim se da ne bude gore.

  Odgovoreno: 22. 10. 2022.
  • Dr Željko Ranilović

   Nakon davanja uzorka, može se iskustveno započeti antibiotska terapija, koja se po potrebi promeni, ako je nalaz antibiograma takav da je izolovana kultura otporna na započetu terapiju.

   Ordiniranje antibiotika preko interneta nije moguće.

Prikazano 1-5 od ukupno 240 pitanja