Dr Željko Ranilović

Doktor medicine

Telefon za zakazivanje
+381 63 687 460

Telefon za zakazivanje

Dr Željko Ranilović od 2017. godine radi u Domu zdravlja Zemun, na mestu doktora medicine.

Telefon za zakazivanje

+381 63 687 460

Oblasti medicine

Grad

Jezici

O doktoru

Dr Željko Ranilović je završio Medicinski fakultet u Beogradu, 2015. godine.

Od jula 2017. radi u Domu zdravlja Zemun, na mestu doktora medicine. Dr Ranilović je  stalno zaposlen u Službi za kućno lečenje, gde se bavi palijativnim zbrinjavanjem onkoloških bolesnika u okviru kućnog lečenja i nekim od urgentnih stanja na terenu, u okviru neodložne pomoći (akutne egzacerbacije kod hroničnih bolesnika, gušenja, prehospitalno zbrinjavanje hitnih stanja kod apsolutno nepokretnih ili privremeno sprečenih usled bolesti ili povrede da posete svog izabranog lekara).

Završio je akreditovani kurs prve kategorije -  Viša životna potpora kod odraslih, sa reanimacijom. 

Pored ovog kursa, dr Ranilović je završio akreditovani kurs - Psihosocijalna i medicinska podrška izbeglicama i tražiocima azila.


Obrazovanje:

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu od 2015

Radno iskustvo:

Zepter International od 2016 do 2016

Medicinski konsultant.

Danish Refugee Council od 2016 do 2017

Doktor.

Dom zdravlja Zemun od 2017

Doktor medicine.

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
+381 63 687 460

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 13

 1. Da li bi lekovi Cefaleksin i Pentrexil trebalo da izleče urinarnu infekciju? Da li se uopšte dotični lekovi propisuju za lečenje urinarnih infekcija? Ukoliko osoba ima učestalo mokrenje, a nisu joj pomogli Cefaleksin i Pentreksil da li to onda znači da uzrok učestalom mokrenju nije nikakva bakterija?

  Odgovoreno: 19. 06. 2019.
  • Dr Željko Ranilović

   Urinarnu infekciju nikako ne bi trebalo da lečite sami. Potrebno je da najpre uradite urinokulturu sa antibiogramom. Tu će se pored identifikovanja bakterije, uraditi i testiranje bakterije na osetljivost prema antibioticima. Na sve antibiotike obeležene sa R je otporna, i ne treba ih primenjivati, na sve obeležene sa I je umereno osetljiva i koriste se samo kada ne postoji bolja opcija, i tada im se propisuje veća doza od uobičajene, ako to uslovi dopuštaju. Antibiotici označeni sa S su lekovi na koje je bakterija osetljiva i neki od njih treba primeniti. Izbor treba da napravi Vaš lekar, jer uvidom u ranija stanja i lekove koje ste koristili ili koristite, može izabrati šta je najbolje za Vas, a i vrlo je bitno da se svaka antibiotska terapija zavede u vaš karton za neka buduća vremena. Dakle, cefaleksin nekada deluje  a urinarne infekcije a nekada ne deluje, a to se proverava antibiogramom.

 1. Poslednja dva dana prednji dio glave me užasno boli, a posebno kada pogledam očima prema gore. Ovakvu glavobolju i bol nisam nikada imala. Smeta mi svjetlost i buka, usporeno govorim! Imam osjećaj da mi je glava tako teška da je jedva nosim na tijelu. Što bi to moglo biti?

  Odgovoreno: 17. 06. 2019.
  • Dr Željko Ranilović

   Bol u čeonom predelu glave, kao i fotofobija (simptom kada smeta svetlost), najviše ukazuju na migrenu. Da li ste imali i neke uvodne simptome, koji su "najavili" ovo stanje? S' obzirom da nikada ranije niste imali ovakvu glavobolju, moguće je da će sasvim dovoljno biti, da, maksimalno 4 puta dnevno, uzmete neki lek koji ima fiksnu kombinaciju paracetamola i ibuprofena (Rapidol Plus 500+150). Ukoliko se ovakvi simptomi budu ponavljali, potrebno je da konsultujete neurologa. Takođe je potrebno da proverite vrednost krvnog pritiska i saturacije kiseonika (Sa02%), što možete obaviti kod svog izabranog lekara.

 1. Imam jednu situaciju koja mi se dešava deset godina unazad, ali ne znam svoju dijagnozu. Dešava mi se da bez razloga osetim slabost celog organizma. Ne osećam ruke i noge i padam u nesvest, ponekad uz povraćanje i mučninu, ponekad ne. Pritisak mi je u jednom slučaju bio 60/60, a obično je 90/60. Inače imam nizak pritisak. Uspori mi rad srca i kao da spavam kada sam budna. Ne znam šta se dešava oko mene, postajem nesvesna okoline. Do toga obično dođe tako što krenem nešto da tražim i ne mogu da se setim šta tražim, zbunim se i odjednom slabost i padanje u nesvest

  Odgovoreno: 11. 06. 2019.
  • Dr Željko Ranilović

   Kod vas se najverovatnije radi o poremećaju koji se zove sinkopa, a to je prolazni i kratkotrajan gubitak svesti i mišićnog tonusa, izazvan smanjenjem krvnog protoka u mozgu. Nekada može biti isprovocirana nekim stresnim situacijama, naglom promenom temperature ambijenta i sl. Nekada sinkopi mogu prethoditi svi simptomi koje ste naveli: zamućen vid, opšta slabost, mučnina, povraćanje. Lečenje i prognoza zavise od vrste sinkope. Kod vas se najverovatnije radi o tzv. refleksnim sinkopalnim napadima, za koje je karakterističan pad gornjeg pritiska na 60, zbog hiperaktivnog nervus vagusa. Ipak treba isključiti i neke ozbiljnije bolesti, koje su ovde malo verovatne. Potreban je pregled kardiologa sa EKG analizom, da bi se isključile kardiogene sinkope, kao i pregled neurologa uz EEG zapis neposredno nakon sinkope da bi se isključila epilepsija, koja je u ovom slučaju malo verovatna. Ako se sve navedeno isključi, radi se o jednom bezazlenom, ali upornom zdravstvenom poremećaju - refleksne sinkope. Ono što će smanjiti učestalost napada je unos tečnosti, bogate elektrolitima i magnezijumom, kao i izbegavanje vrućine. Ne savetuju se uski okovratnici ni mašne, jer mogu dodatno stimulisati n. vagus.

 1. Moja majka svakih pet-sest dana dobija groznicu i visoku temperaturu(proslle srede je imala 40,2).Osim CRP-a vrednosti oko 100 i sedimentacije oko45-50 svi ostali rezultati su joj u granicama normale.Kada je u pitanju urin poslednji put je imala Esherichia colli 5000 i Streptococuc fecalis 5000.Gde god da je vodim niko ne zna sta joj je, da li mozda mozete da mi date neku ideju sta dalje.Njen slucaj je misterija za sve lekare kojima sam se obratila.

  Odgovoreno: 11. 06. 2019.
  • Dr Željko Ranilović

   Nalaz urinokulture koji ste mi opisali ukazuje na kontaminaciju prilikom uzimanja uzorka i ne može biti povezan sa opisanom kliničkom slikom. Kod Vaše majke imamo takoz ani slučaj nejasnog febrilnog stanja, sa povišenim nespecifičnim parametrima zapaljenja, CRP i sedimentacija. U ovakvim slučajevima, najčešće se radi o jednom od tri entiteta. Prvo je potrebno obaviti pregled kod infektologa, kako bi se isključilo žarište infekcije koje može biti veoma različitih lokalizacija i uzročnika. Drugi entitet su reumatološke i autoimune bolesti, pa je neophodna konsultacija reumatologa, uz dopunske laboratorijske analize (ANA, RF, FIBRINOGEN...). U najgorem slučaju, moguće je da se radi i o nedijagnostikovanom malignitetu, u okviru paraneoplastičnog sindroma.

   Dr Željko Ranilović

   Služba za kućno lečenje, Dom zdravlja Zemun

 1. Juce sam primio infuziju, i sesti sam sugerisao da u cevi ima vazduha, medjutim ona mi je rekla da je sve OK. Video sam vazduh duzine par cm, kako silazi do igle. Ono sto me zanima da li samo kacenje igle ima neki mehaizam koji zaustavlja vazduh? Hvala.

  Odgovoreno: 11. 06. 2019.
  • Dr Željko Ranilović

   Poštovani, iako u sistemu ne bi trebalo da ima vazduha, nemate apsolutno nikakvog razloga za brigu, jer je za vazdušnu emboliju potrebna zapremina vazduha koja na sobnoj temperaturi staje u špric od 10 ml. Dodatni razlog da ne brinete je što se za razliku od intravenskih injekcija, infuzije ne daju pod pritiskom, već cure zahvaljujući sili gravitacije, i samoj kardiovaskularnoj pumpi čoveka. Kako je vazduh mnogo lakši od tečnosti, ni taj mehurić neće ući u krvotok, već će ostati na kraju creva. 

   Dr Željko Ranilović, Služba za kućno lečenje, Dom zdravlja Zemun

Prikazano 1-5 od ukupno 13 pitanja
Zakažite pregled kod Dr Željko Ranilović