Dr Željko Ranilović

Specijalizant interne medicine

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

Dr Željko Ranilović, Specijalizant interne medicine

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Najnoviji tekstovi koje je lekar objavio:

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 276

 1. Poštovanje.Prije 2 mjeseca imala sam prehladi i suva usta,pojavio se bijeli jezik(mislila sam da je od zuba,posto sam u decembru radila most).Uradjen mi je bris jezika.Izolovane gljivice iz roda Candide-mali broj.Imam oblozen jezik,prekriven bijelim.To nije klasično bijelo to je sluzavo i jezik se nikako neda oprati(gaza i soda).Po noci zapjeni sluz i budi me svaka 2-4 sata.Popila sam Nystatin kapi i Bulardi D3 10 dana. NIKAKVE PROMJENE.Pazila sam na hranu jrla bijeli luk,pila caj od origana,timjana,koprive,maslačka.Sad mi je umjesto kapi dala tablete Nystatin bez D3....Jezik se i dalje neda oprati od služiPreko nici su puna usta neke pjene.,ljigav...Da li je ovo samo kandida u malom broju.Pitanje ako imam kandidu i u stolici,zeludci,krvi...da li je nalaz brisa jezika dovoljan?

  Odgovoreno: 09. 04. 2024.
  • Dr Željko Ranilović

   Kandidijaza jezika se leči veoma dugo i teško. Terapija koju ste koristili jeste dobar izbor, ali morate se javiti lekaru, jer nije dala očekivani ishod. Možete dati stolicu za ispitivanje na kandidu. Sistemska kandidijaza može da se potvrdi i serološkim testovima. Takođe, nekada se i oralna kandidijaza bez prisustva kandide na drugim mestima leči sistemskim lekovima. Zbog svega navedenog, morate se ponovo obratiti lekaru, i najbolje da to učinite tamo gde ste se već lečili.

 1. Postovani, imam 17 godina, i pojavile su mi se neke bele izrasline po obodu glave penisa, kada postignem maksimalnu erekciju. Zabrinut sam jer ne znam sta je, ako mozete da mi pomognete i kazete kako se to leci i da li je opasno? Inace to me ne boli, ali izgleda mi strasno, kao sto se vidi na slici.

  Odgovoreno: 08. 04. 2024.
  • Dr Željko Ranilović

   Dijagnoza se ne može postaviti na osnovu fotografije, online putem. Morate se javiti kod dermatovenerologa na pregled. Ukoliko ste iz Beograda, pregled možete obaviti u Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti u Džordža Vašingtona, bez uputa i zakazivanja, što je i moja topla preporuka.

 1. Poštovani, Već izvesno vreme sam iscrpljena i imam glavobolje, ali se sada javila i temperatura do 37,8. Imam povišen šećer 8,19 i CRP je <0,60. Ostali rezultati su u prilogu. Da li je potrebno da uradim još neke analize ili da se javim nekom specijalisti? Hvala unapred

  Odgovoreno: 07. 04. 2024.
  • Dr Željko Ranilović

   Trenutno imate bakterijsku infekciju. Potrebno je da se javite svom doktoru, da odradi pregled i donese odluku o lečenju.

   Takođe, biće neophodno da uradite OGTT test, kako bi se potvrdila dijagnoza diabetesa melitusa i uvela terapija.

 1. Poštovani, imam par pitanja u vezi vrijednosti mog krvnog pritiska.

  Dok sjedim i mjerim (upitanju je digitalni aparat Beurer) vrijednosti variraju od: 131/76, do najviše 139/77 PULS OKO: (65-83)

  Ali dok ležim i mjerim vrijednosti su od: 121/67 do 117/63... možda su vrijednosti i niže ali nisam provjeravao više. -PULS u modu "skoro sam zaspao" (52) -prije spavanja.

  Ne pijem, ne pušim, ne jedem masnu-brzu hranu, bijelo tijesto(brašno), prerađene suhomesnate proizvode, grickalice,sokove...

  Generalno zdravo se hranim i imam aktivnosti u vidu dugih brzih šetnji(15.ooo koraka+),penjanje uz stepenice i laganije planinarenje.

  -Mršavije sam građe (184cm - 75kg) - Mlađa muška osoba...

  -Jedini problem,da ja znam, imam neredovan san. Ostajem do kasno.

  Moja pitanja su sledeća:

  -Da li su ovo dobre vrijednosti? Jer čini mi se, da su mi vrijednosti krvnog pritiska malo povišen u sjedećem položaju dok mjerim, šta bi mogao da bude uzrok? Obično mjerim u večernjim satima- na kraju dana?

  Trudim se da ispoštujem sve što je proizvođač aparata preporučio...

  -I Da li postoji način da prirodno snizim pritisak? Jer ne znam šta radim pogrešno.

  Prije 10 ipo mjeseci uradio sam sledeće pretrage: EKG, Ultrazvuk srca, Test opterećenja na traci(pokretni EKG), HS Troponin I, krvna slika,urin, ct skener glave, ultrazvuk abdomena. Sve je uredno, sem što mi je kardiolog prepisao čini mi se Prexanil u slučaju da je pritisak veći od 140/90.

  Oprostite na dužem teksu, ali potrudio sam se da Vam što bolje a što kraće objasnim situaciju. Ne zamjerite. Srdačan Pozdrav!

  Odgovoreno: 07. 04. 2024.
  • Dr Željko Ranilović

   Vrednosti su granične i uvom trenutku zahtevaju povremeno praćenje. Životne navike su dobre, tu ništa ne treba menjati.

 1. Postovani, zanima me da li uzork za ove povisen vrednosti ast i alt moze da bude

  1. Fizicka aktovnost tj teretana
  2. Lekovi za alergiju, poslednji put sam pila u nedelju, ks radjena u ponedeljak
  3. Whey protein
  4. Virus neki pre 2 nedelje, uzimala sam ab Palitreks. Ks je radjena decembra, kao i uz abdomena i sve je ok bilo.

  Odgovoreno: 05. 04. 2024.
  • Dr Željko Ranilović

   Fajl koji ste mi poslali je oštećen,pa ne mogu videti vrednosti enzima. Od svega što ste naveli, vežbanje u teretani je čest uzrok povišenih vrednosti transaminaza, više podiže AST, nego ALT. Palitrex nekada dovodi do blagog porasta transaminaza. Lekovi protiv alergije nemaju uticaj na transaminaze. 

   Ponovite analize posle mesec dana, i ukoliko ponovo budu iznad referentnih vrednosti, testirajte se na hepatitus B i C.

Prikazano 1-5 od ukupno 276 pitanja