Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (86979)

 1. Postovsni,hteo bih da zakazem pregled deteta i koje termine imate.Hvala unapred.

  Odgovoreno: 09. 09. 2022.
 1. Poštovani zanima me koji znaci govore u prilog tome da dete ima problem sa rastom? Unapred zahvalna.

  Odgovoreno: 08. 06. 2022.
  • Dete čija je visina ispod 3. percentila tj koje je u zoni patološko niskog rasta. Zatim deca kod koje se javi usporavanje rasta, koja rastu manje od 4,5 cm godišnje. Deca koja su gojazna a niska. Ili koja odstupaju od svog genetskog potencijala. Njihova visina ne mora biti naročito mala u trenutku merenja ali odstupanje veće od 5cm od genetskog potencijala je značajno i takvu decu je potrebno pratiti ili uraditi dalja ispitivanja. Takođe potrebno je obratiti pažnju na decu kod koje izostaje pubertetski zamah u rastu.

 1. Poštovanje, doktori sumnjaju da devojčica ima Tarnerov sindom. Da li možete da nam kažete koje su karakteristike ovog sindroma i kako da ga prepoznamo?

  Odgovoreno: 08. 06. 2022.
  • Najčešće se uočava nizak rast i oslabljena funkcija jajnika. Primena hormona rasta u ovoj populaciji je veoma poželjna i cilj je što ranije započeti. Ne mora da se čeka 4. Ili 5. Godina života jer ovde nije bitan samo efekat ubrzanog rasta, već zbog kvalitetnog formiranja kostiju i dobijanja najmanje moguće normalne visine u ovoj populaciji. U toku intrauterinog života ove devojčice počinju da gube jajne ćelije i proces se ubrzava tako da one u nekih 20% slučajeva mogu da uđu u pubertet. Ali nikako bez neke endokrinološke podrške ne mogu da ga završe. Potrebno je na vreme prepoznati Tarnerov sindrom kako zbog niskog rasta tako i zbog adekvatnog lečenja pubertetskog razvoja. Ovim devojkama se već sa 12 godina uključuje estrogena supstitucija. To je važno i za rast ali i za razvoj kostiju. U ovoj populaciji kosti su jako osetljive na razvoj procesa osteoporoze zbog večnog nedostatka estrogena. U 10% slučajeva kod devojčica sa Tarnerom razvijaju se srčane mane. Mogu imati i probleme sa štitastom žlezdom, potom upale ušiju, poremećaj rada bubrega. Sa napretkom nauke danas je moguće da devojka sa Tarnerovim sindromom ostvari potomstvo putem donorske jajne ćelije uz multidisciplinarnu saradnju lekara i njihov nadzor

 1. Poštovani, da li prevremeno rođena deca smeju da primaju hormon rasta i da li im terapija može pomoći u lečenju niskog rasta? Hvala Vam na odgovoru.

  Odgovoreno: 08. 06. 2022.
  • I u ovoj populaciji propisuje se terapija hormonom rasta. Ako se na vreme uvede terapija dolazi do adekvatnog ubrzavanja rasta, većeg procenta mišićne mase i boljih kognitivnih funkcija. 

 1. Poštovani, dete je prevremeno rođeno u 35. gestacijskoj nedelji. Da li je potrebno da obratim posebnu pažnju na njen rast? Hvala!

  Odgovoreno: 08. 06. 2022.
  • Ova grupa dece je u posebnom riziku za razvoj velikog broja poremećaja. Bitno je u ranom detinjstvu otkiriti nizak rast jer osobe koje su rođene kao mali za gestaciono doba su osobe koje su  najčešće patološki niske odrasle osobe. Kada se dete rodi malo za gestaciono doba ono  ima  5 do 10 puta veći rizik da ostane niskog rasta. Zato moramo da pratimo tempo rasta kod ove dece. U prvoj godini života merenja se vrše na 3 meseca a kasnije na 6 meseci. Posle treće godine života na 12 meseci. Kod 90% dece se javi nadoknađujući rast do uzrasta od 3.- 4. godine. Ukoliko se u tom periodu urasta ne pojavi, ta deca ostaju trajno niska. Postoji velika zabluda koja vlada da će dete porasti kasnije do puberteta. U ovoj populaciji je to vrlo opasno jer ova deca vrlo često ranije ulaze u pubertet i ranije završe sa tim brzim pubertetskim rastom. 

Prikazano 1-5 od ukupno 28 pitanja