Dr Vesna Cvetković

Pedijatar - dečiji endokrinolog

Telefon za zakazivanje
063/687-463

Telefon za zakazivanje

Dr Vesna Cvetković, Pedijatar - dečiji endokrinolog

Telefon za zakazivanje

Raspored rada doktora

Najraniji datum : 22.07.2024.
Prikaži kalendar >

Oblasti medicine

Specijalizacija

Ustanove u kojima radi

Grad

Jezici

Raspored rada doktora


Cenovnik usluga


Naziv usluge RSD
Pregled pedijatra endokrinologa
4,000
Cene su podložne promenama bez prethodne najave. Trudimo se da sve informacije budu tačne, ali mogućnost greške postoji, pogotovo usled promene kursa ili iz tehničkih razloga. Ukoliko se desi da cena usluge nije ista kao kao ona na sajtu u trenutku rezervacije, obavestićemo Vas telefonom ili putem emaila o ispravnoj ceni i ponuditi Vam da je prihvatite ili odustanete od rezervacije.

Najnoviji tekstovi koje je lekar objavio:

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 10

 1. Poštovani zanima me koji znaci govore u prilog tome da dete ima problem sa rastom? Unapred zahvalna.

  Odgovoreno: 08. 06. 2022.
  • Dr Vesna Cvetković

   Dete čija je visina ispod 3. percentila tj koje je u zoni patološko niskog rasta. Zatim deca kod koje se javi usporavanje rasta, koja rastu manje od 4,5 cm godišnje. Deca koja su gojazna a niska. Ili koja odstupaju od svog genetskog potencijala. Njihova visina ne mora biti naročito mala u trenutku merenja ali odstupanje veće od 5cm od genetskog potencijala je značajno i takvu decu je potrebno pratiti ili uraditi dalja ispitivanja. Takođe potrebno je obratiti pažnju na decu kod koje izostaje pubertetski zamah u rastu.

 1. Mom detetu je postavljena dijagnoza patološki niskog rasta. Možete li nam objasniti šta to tačno znači? Hvala!

  Odgovoreno: 08. 06. 2022.
  • Dr Vesna Cvetković

   Patološki nizak rast je arbitrarno određen kriterijum. Postoje karte rasta SZO koji su standardi sa kojima upoređujemo aktuelnu visinu deteta određenog uzrasta. Samo 5% dece sa patološki niskim rastom ima endokrinološki uzrok. Najčešći je endokrinološki uzrok je nedostatak hormona rasta, nepoznatog razloga.

 1. Poštovanje, zanima nas kako da prepoznamo da li je naše dete patološki niskog rasta? Da li postoje univerzalne karateristike kod svakog deteta sa ovim problemom? Unapred zahvalni.

  Odgovoreno: 08. 06. 2022.
  • Dr Vesna Cvetković

   Pre svega ovu decu izdvaja izražen visinski deficit. Što je taj visinski deficit veći logičnije je da se radi o patološki niskom rast i da je uzrok tome nedostatak hormona rasta. Pored toga kod ove dece se primećuje mali tempo rasta, sitna su , imaju lutkast izgled lica, male šake i stopala, centralna akumulacija masnog tkiva. Imaju malu koštanu masu, slabo izraženo mišićno tkivo. Fizička izdržljivost i nivo energije kod ove dece je smanjen, kao i slabija koncentracija.

 1. Poštovani da li biste mogli da nam kažete kada je pravo vreme za započinjanje terapije hormonom rasta.? Bojimo se da smo se kasno javili endokrinologu, pošto naše dete sada ima 11 godina. Unapred zahvalni!

  Odgovoreno: 08. 06. 2022.
  • Dr Vesna Cvetković

   Terapiju treba što ranije započeti. Prvenstveno je najznačajnije rano upućivanje deteta dečijem endokrinologu, potom postavljanje dijagnoze i rano započinjanje terapije hormonom rasta.  To je imperativ. Na vreme započeta terapija daje odlične kratkoročne i dugoročne rezultate. Takva deca pokazuju odličan zamah rasta. Kroz naše iskustvo pokazalo se da deca sa velikim deficitom hormona rasta ali na vreme započetom terapijom daju odličan terapijski odgovor i u prvoj godini lečenja dobiju odličan zamah rasta. Nama veoma često deca kasno dolaze. Dijagnoza se kasno postavlja. U proseku u našoj zemlji se jave posle desete ili dvanaeste godine života . Nekada nam se jave deca sa 16 ili 17 godina kada im nažalost ne možemo pomoći ni na koji način. Najbolje bi bilo da se jave u predškolskom periodu. Zato apelujemo na doktore primarne zdravstvene zaštite i roditelje da kada primete kod dece odstupanje u rastu odmah se obrate dečijim endokrinolozima kako bismo na vreme otpočeli sa ispitivanjima i daljim lečenjem.

 1. Poštovani, naše dete uzrasta 9 godina je na terapiji hormonom rasta. Zanima nas do kad će primati terapiju? Hvala Vam na izdvojenom vremenu.

  Odgovoreno: 08. 06. 2022.
  • Dr Vesna Cvetković

   Poštovani,

   Hormon rasta se primenjuje dok traje rast u visinu. Nakon završetka rasta može se primenjivati i u adultnom periodu kod pojedinih slučajeva. Cilj ove terapije je normalizacija visine u detinjstvu, postizanje optimalne finalne adultne visine, poboljšanje mišićne mase i koštanog tkiva kao i postizanje opšteg blagostanja.

Prikazano 1-5 od ukupno 10 pitanja
Zakažite pregled kod Dr Vesna Cvetković