Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78663)

  1. Postovani, Imam problem sa stopalima, od skoro ne mogu na nogama da podnesem toplotu, npr. kupanje u toploj vodi, nosenje zatvorene obuce i sl. Nakon kupanja u toplijoj vodi, vene na stopalima postanu izrazenije i javi se uporan svrab. Drzanje stopala u hladnoj vodi mi najvise prija. Inace, do prosle godine sam non stop imala problem sa hladnim nogama i rukama, nikad mi toplota nije smetala. Da li je moguce da je neki kozni problem, iako nemam nikakve manifestacije po kozi ili moze da bude problem sa venama? Hvala unapred P.s. inace su mi vene na stopalima uvek malo vise izrazene, vidljive i uz malo napora ili hoda, postaju jako izrazene

    Odgovoreno: 27. 06. 2019.
  1. Venske rane i njihovo lečenje
    Pitanje broj: #162670

    Imao sam DVT u desnoj potkolenici 2015. godine. Izlečio sam skoro do kraja (Fraxiparin, OAK) i kada je trebalo da pijem Aspirin, nisam pio. Tromboza se vratila, pa skoro asimptomatski, i poslednji pregled CDS je pokazao: Na mestu ranije viđene tromboze (distalna VFS i VP) nema znakova akutnog trombotičkog procesa. Pomenute vene kompresibilne, prohodne. Ostale duboke vene bez znakova tromboze. Valvula ušća VSM insuficijentna. VSP sa sekvelama ranijeg tromboflebitisa. Ne vide se varikozne vene, niti insuficijentne perforantne vene. Heterozigot sam na FV leiden, MTHFR C677T i PAI-1 4G/5G. Išao sam u teretanu duži period. Nosim kompresivnu čarapu stepena 2 i pijem Aspirin. Rečeno mi je da mogu da dobijem venske rane. Zna li se kada će one nastupiti i da li će se uopšte pojaviti? Postoji li neka vrsta operacije tih vena? Trudim se da izbegavam dugoročno sedenje i stajanje.

    Odgovoreno: 15. 06. 2019.
  1. Imam stalne probleme sa proširenim venama i venskom insufijencijom, nedavno mi se otvorila i rana (ulcus cruris),  osjećala sam nesnosan svrab u potkoljeničnom dijelu i tako situaciju napravila još gorom. Sada je ulkus skoro zatvoren, ali se pojavilo crvenilo i nešto sto bih mogla opisati kao zastojni dermatitis ili venski ekcem. Izuzetno je crveno, rijetko svrbi. Otečenost u predjelu članka. Primjećujem da postoji tendencija da se otvore novi ulkusi. Šta preporučujete za ovu vrstu problema sem kompresivne čarape koju ćemo uskoro nabaviti kod vas? Da li su za ovu vrstu problema bolje tablete Detralex ili Phlebodia?

    Odgovoreno: 23. 05. 2019.
    • Neophodan Vam je pregled i konsultacija vaskularnog hirurga sa color doplerom krvnih sudova potkolenice, nakon čega ćete dobiti adekvatnu terapiju. Tek nakon toga možete doći na konsultaciju kod plastičnog hirurga radi tretmana rana jer bez otklanjanja osnovnog uzroka nema rešenja za Vaš problem.

  1. Pojavile su mi se proširene vene. Noge me ne bole uopšte, ali iz tih razloga ne mogu više da oblačim svu garderobu (haljine, suknje). Da li je rizično raditi operaciju samo iz estetskih razloga i koliko traje oporavak nakon operacije?

    Odgovoreno: 17. 05. 2019.
  1. Otečeno levo stopalo koje modri
    Pitanje broj: #158795

    Duže od 2 meseca, majka od 76 god, teško pokretna, ima otečeno levo stopalo koje čim spusti nogu na pod pomodri. 
    Color doplerom krvnih sudova noguje zaključeno je da ima početak arteroskleroze, ali je da nema tromba dobila dodatno Trental i Plavix, koji ne daju poboljšanje, pored prethodne terapije Cardiopirin, Lasix, Spirilakton, Insulin, Dilacor. 

    Ima Dijabetes 2, regulisan, src. Insuficijenciju, demenciju, povisenu morkaćnu kiselinu i holestoerl (duže od 6 meseci), a snižen nivo neutrofila i leukocita. Na koji način utvrditi razlog promene i kako rešiti problem? Da li bi skener dao neke smernice?

    Odgovoreno: 05. 09. 2018.
    • Poštovana,
      Dao bi, ali se postavlja pitanje indikacije odnosno potrebe za skenerom koji treba da donese vaskularni hirurg.
      Sa druge strane treba biti oprezan, jer kontrast koji se daje kod skenera moze da ošteti bubrege.
      Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 43 pitanja