Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78398)

  1. Pojavile su mi se proširene vene. Noge me ne bole uopšte, ali iz tih razloga ne mogu više da oblačim svu garderobu (haljine, suknje). Da li je rizično raditi operaciju samo iz estetskih razloga i koliko traje oporavak nakon operacije?

    Odgovoreno: 17. 05. 2019.
    • Naravno da je potrebno uraditi operaciju i iz estetskih razloga koji iako Vama deluju kao samo estetski problem sa patofiziološkog aspekta to nisu. Vene se operišu laserski i sama operacija i oporovak su vrlo komforni. Ipak, potreban je detaljan pregled i procena vaskularnog hirurga,

  1. Otečeno levo stopalo koje modri
    Pitanje broj: #158795

    Duže od 2 meseca, majka od 76 god, teško pokretna, ima otečeno levo stopalo koje čim spusti nogu na pod pomodri. 
    Color doplerom krvnih sudova noguje zaključeno je da ima početak arteroskleroze, ali je da nema tromba dobila dodatno Trental i Plavix, koji ne daju poboljšanje, pored prethodne terapije Cardiopirin, Lasix, Spirilakton, Insulin, Dilacor. 

    Ima Dijabetes 2, regulisan, src. Insuficijenciju, demenciju, povisenu morkaćnu kiselinu i holestoerl (duže od 6 meseci), a snižen nivo neutrofila i leukocita. Na koji način utvrditi razlog promene i kako rešiti problem? Da li bi skener dao neke smernice?

    Odgovoreno: 05. 09. 2018.
    • Poštovana,
      Dao bi, ali se postavlja pitanje indikacije odnosno potrebe za skenerom koji treba da donese vaskularni hirurg.
      Sa druge strane treba biti oprezan, jer kontrast koji se daje kod skenera moze da ošteti bubrege.
      Pozdrav

  1. Pre mesec dana primetio sam promenu na koži u predelu lista na spoljnoj strani noge. Rana je vremenom bivala sve većeg promera. Hirurg mi je konstatovao kožni defekt sa krustom promera 15 mm uputio me kod vaskularnog hirurga. Pregled mi je zakazan tek za mesec dana a rana se i dalje širi i produbljuje. Trenutno ranu samo čistim jodom i previjam gazom. Verujem da je rana nastala kao komplikacija problema sa venama i arterijama na toj nozi. Na VMA prosle god postavljena mi je dijagnoza arterosclerozis arteriarum extremitatum. Inače probleme sa venama imala je i moja majka. Pušač sam već dugi niz godina. Nadam se da ćete mi pomoći.

    Odgovoreno: 05. 09. 2018.
    • Mora jasno da se rasčisti da li je problem sa arterijama ili venama. U principu i jedan i drugi su rešivi ali mora dobra dijagnostika da se uradi.
      Tretman venskog ulkusa je komplikovan i zahteva upornost, ali je problem rešiv.
      U protivnom, problemi se mogu komplikovati i najbolje je ranije zakazati pregled.

  1. Od ove zime, imam promene na listovima obe noge u vidu braonkastih fleka i mreža sitnih crvenih tufnica. Površina je od pola listova prema članku, a poslednjih mesec dana se crvenilo proširilo na gornju stranu stopala. Dermatolog mi je rekao da treba da se javim vaskularnom hirurgu. Krvna slika je dobra. Imam 53 godine. Za poslednje 2 godine sam dobila u težini 22 kilograma. Pijem lekove za depresiju; lata 5 mg, remirta 30mg i ksalol 0, 5. Ne pijem i ne pušim. Sedim dnevno od 8 do 10sati. Molim vas da mi napišete kod kojih sve specijalista treba da idem. Da li imate savet šta treba da promenim u navikama? 

    Odgovoreno: 05. 09. 2018.
  1. Pre dve godine sam imala duboku vensku trombozu donjih ekstremiteta i od tad sam na Pradaxi 150mg. Što se tiče dijagnoze, na otpusnoj listi piše: ekstenzivna duboka venska tromboza vene kave inferior, ilijačnih vena i delimično proksimalnih dubokih vena nogu. Najverovatnija agenezija hepatičnog segmenta vene kave inferior.
     
    Ono što mene zanima je, kakve se fizičke aktivnosti preporučuju? Volela bih da treniram, medjutim često mi se desava da i u stanju potpunog mirovanja imam otok u nogama, otežanu cirkulaciju, bol... Zanima me da li bi neki blagi treninzi to stanje popravili ili bi bilo još gore? 

    Odgovoreno: 07. 08. 2018.
    • Možete trenirati tek kad se tromboza dubokog venskog sistema dovede u stabilno stanje. Za to je potrebno od 6-12 meseci, ali uz ultrazvucno praćenje.
      Za sada samo lagana šetnja, i izbegavanje dužeg stajanja i sedenja sa spuštenim nogama. Takođe, se ne preporučuje nošenje i dizanje tereta.

Prikazano 1-5 od ukupno 40 pitanja