Da zakažete pregled pozovite 063/687-460

Zakažete pregled 063/687-460

Najnoviji odgovori (79035)

 1. Testiranje za trombofiliju
  Pitanje broj: #163508

  Poštovani, imam 31 godinu. Pre dva meseca sam otisla na ultrazvuk i rekli su mi da beba nema srčanu radnju, izgubila sam je u osmoj nedelji. Odmah nakon kiretaže, stvorio mi se tromb u glavnoj površinskoj veni u listu leve noge (inače imam tu proširenu venu duže od deset godina). Isprimala sam fraxiparin, sad pijem samo detralex i nosim carape. Planiram trudnoću ponovo, ali su mi rekli da uradim za svaki slucaj testove za trombofiliju. Zanima me koje vrste testova trombofilije treba da uradim?

  Odgovoreno: 21. 08. 2019.
 1. Od skoro ne mogu da podnesem toplotu na stopalima, npr. kupanje u toploj vodi, nošenje zatvorene obuce i sl. Nakon kupanja u toplijoj vodi, vene na stopalima postanu izraženije i javi se uporan svrab. Držanje stopala u hladnoj vodi mi najviše prija. Inače oduvek imam veoma izražene vene na nogama. 

  Odgovoreno: 27. 06. 2019.
 1. Venske rane i njihovo lečenje
  Pitanje broj: #162670

  Imao sam DVT u desnoj potkolenici 2015. godine. Izlečio sam skoro do kraja (Fraxiparin, OAK) i kada je trebalo da pijem Aspirin, nisam pio. Tromboza se vratila, pa skoro asimptomatski, i poslednji pregled CDS je pokazao: Na mestu ranije viđene tromboze (distalna VFS i VP) nema znakova akutnog trombotičkog procesa. Pomenute vene kompresibilne, prohodne. Ostale duboke vene bez znakova tromboze. Valvula ušća VSM insuficijentna. VSP sa sekvelama ranijeg tromboflebitisa. Ne vide se varikozne vene, niti insuficijentne perforantne vene. Heterozigot sam na FV leiden, MTHFR C677T i PAI-1 4G/5G. Išao sam u teretanu duži period. Nosim kompresivnu čarapu stepena 2 i pijem Aspirin. Rečeno mi je da mogu da dobijem venske rane. Zna li se kada će one nastupiti i da li će se uopšte pojaviti? Postoji li neka vrsta operacije tih vena? Trudim se da izbegavam dugoročno sedenje i stajanje.

  Odgovoreno: 15. 06. 2019.
 1. Imam stalne probleme sa proširenim venama i venskom insufijencijom, nedavno mi se otvorila i rana (ulcus cruris),  osjećala sam nesnosan svrab u potkoljeničnom dijelu i tako situaciju napravila još gorom. Sada je ulkus skoro zatvoren, ali se pojavilo crvenilo i nešto sto bih mogla opisati kao zastojni dermatitis ili venski ekcem. Izuzetno je crveno, rijetko svrbi. Otečenost u predjelu članka. Primjećujem da postoji tendencija da se otvore novi ulkusi. Šta preporučujete za ovu vrstu problema sem kompresivne čarape koju ćemo uskoro nabaviti kod vas? Da li su za ovu vrstu problema bolje tablete Detralex ili Phlebodia?

  Odgovoreno: 23. 05. 2019.
  • Neophodan Vam je pregled i konsultacija vaskularnog hirurga sa color doplerom krvnih sudova potkolenice, nakon čega ćete dobiti adekvatnu terapiju. Tek nakon toga možete doći na konsultaciju kod plastičnog hirurga radi tretmana rana jer bez otklanjanja osnovnog uzroka nema rešenja za Vaš problem.

 1. Pojavile su mi se proširene vene. Noge me ne bole uopšte, ali iz tih razloga ne mogu više da oblačim svu garderobu (haljine, suknje). Da li je rizično raditi operaciju samo iz estetskih razloga i koliko traje oporavak nakon operacije?

  Odgovoreno: 17. 05. 2019.

Prikazano 1-5 od ukupno 45 pitanja