Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (80562)

 1. Imam klinca od 2 godine i 9 meseci. Priča i više od svojih vršnjaka, poletan je i veoma lepo razume i govori. Još uvek ne izgovara R (preskače ga skroz) i L (izgovara kao V). Da li je rano za logopeda?

  Odgovoreno: 18. 05. 2020.
  • Poštovana,

   Za korigovanje izgovora u ovom periodu je rano. U ovom trenutku način izgovora glasova l i r kod vašeg deteta u skladu je sa uzrastom.

   Pričajte, pevajte, čitajte sa svojim detetom. Bogatite njegovo razumevanje i rečnik. Ne skrećite mu pažnju na odstupanja u izgovoru glasova. Glas L korigujemo nakon 4. god. A tek kad se glas L izgovara pravilno krećemo u korekciju glasa R (5.god).

   Sad nema potrebe za brigom. Pozdrav

 1. Postovani, Moja cerka ima 3 god i 7 mjeseci .Rano je propricala sva slova govori jasno. Prije pola godine pocela je da zamuckuje npr . hocu da da da da idem u park i to je brzo prestalo. Prije tacno mjesec dana kada je izbila korona i kad su vrtic zatvorili opet je pocela bez razloga iz cista mira i to izgleda ovako ta ta tata daj mi lu lu lutkicu. Jako bogat recnik ima i sve zna. Jako je pametna.Nema nikakvih stresova i zivi okruzena ljubavlju. Jede iskljucivo kuvano ne jede puno slatkisa telefoni su zabranjeni samo crtani na srpskom su joj dozvoljeni po sat ujutro i sat uvece Mi se ponasamo kao da se nista ne desava ,niko je ne ispravlja saslusamo je gledajuci je u oci i ne prekidamo dok ne zavrsi misao.Tako se i ostali clanovi sire porodice ponasaju .Jako sam uplasena da se ovo stanje ne zadrzi a kako se javilo u doba korone nemoguce je bilo poci logopedu.Neki dan je skoro neprimijetno a,drugi izrazeno. Hvala unaprijed na savjetu

  Odgovoreno: 17. 05. 2020.
  • Poštovana,

   Situacija jeste nezgodna. Zbog virusa je sve zatvoreno i tesko je dobiti adekvatnu pomoc.

   Smatram da je potrebno da se javite logopedu, čim situacija to bude dozvoljavala. Ovaj period je bio veliki izazov za sve nas. A opet treba da se zapitamo kako to doživljava dete. Ne smemo zaboraviti da dete svet doživljava iz svoje perspektive koja je svakako ograničena i iskustvom i pristupom informacijama. Mi smo tesko podneli naglo presecanje svih aktivnosti koje smo imali, a kako je tek dete doživelo naglu promenu svojih svakodnevnih navika. Mislim da će vraćanje na stari način života zahtevati trud i posvećenost svih nas.

   Koliko je to moguće, i koliko to situacija dozvoljava, izađite i šetajte, budite na svežem vazduhu, ponesite loptu ili biciklu, imajte neku fizičku aktivnost. Mislim da će to dosta pomoći. Ostale stvari koje ste naveli su dobre. I svaka vam čast, dajete sve od sebe da se mucanje kao problem ne produbi.

   Pozdrav

    

 1. Imam 21 godinu. Imam problem sa pricanjem, pa otprilike od neke moje 15-16. godine. Do tada je sve bilo uredno i kako treba. Desile su mi se neke teze stvari u tom periodu, i od tada imam sledeci problem. Ne mogu kako treba da sastavim recenicu, na svake dve reci kazem uzrecicu "ovaj" i recenica mi traje citavu vecnost. Obrazovala sam se sa najvisim ocenama, naucila dva jezika, ali problem imam samo na maternjem. Nekada u drustvu bih radije ucutala nego sto bih pokusala da izgovorim jednu recenicu, jer to ne bi zvucalo kako treba. Kada hocu da kazem 2 reci desi se da 2 reci spojim i kasem neku rec koja ne postoji, npr dve misli mi se vrte u glavi i ja ih spojim u jednoj reci. Cesto nema smisla sto kazem. Kome da se obratim i sta da radim, hvala unapred

  Odgovoreno: 07. 05. 2020.
  • Poštovana,

   Jasno mi je da vam govor predstavlja veliki problem. I da zbog poteškoća u govoru nastaju i drugi, novi problemi. Moj savet vam je da se javite logopedu koji ce uraditi analizu vašeg govora. I na osnovu toga napraviti plan korekcije. Ali bih vam preporučila i psihologa zbog dešavanja koje ste pomenuli da ste imali s 15-16 godina. Smatram da ova dva stručnjaka treba da rade u timu sa zajedničkim ciljem - da vam se pomogne.

   Smatram da ste najvažniji korak već preduzeli, potražili ste savet. Samo nastavite, i sigurna sam da ćete problem rešiti.

   Pozdrav

 1. Postovani ,moja beba od 15 ipo meseci zna da izgovori par reci:mama,tata,da,ne,ajde,njam njam,"ota" kao lopta,zna kako kaze maca kuca krava patka kokoska ovca.Kada joj nesto kazem da donese ona to uradi.Da li je to dovoljno za taj uzrast?Hvala

  Odgovoreno: 03. 05. 2020.
  • Poštovana,

   Nivo razvoja govora i jezika vašeg deta je u skladu sa normama datim za uzrast. Nastavite da podstičete njen razvoj komunicirajući na različite načine tokom svakodnevnih aktivnosti, na pravom ste putu. 

   Pozdrav

 1. Imam dječaka koji ima 3 godine i skoro 2 mjeseca. Njegov fond rijeci je mali (mama, tata, tuta, cuca, čeča (seka), daj, evo, eto, dedo, čaj, mlječo (mlijeko), pas, mačka (maca) itd). Sklapa samo jednostavne rečenice tipa: To je to, Daj jest; Daj tutu, Hoću to, Neću ovo itd). Razumije sve, gestikulacijom odlično sve pokazuje ( šarafciger, puhanje balina, kuhanje itd).

  Mene brine to što njegovi vršnjaci koje poznajem već tečno govore i vode dijaloge. Napominjem da ne ide u vrtić i da ga je u periodu od 1-2,5 godine čuvala teta koja skoro nikako nije uspostavljala verbalnu komunikaciju s njim. Sada ga čuva teta koja je dosta aktivnija. Molim Vaše strucno misljenje, šta preporučujete? Kako podstaći dijete da govori?

  Odgovoreno: 28. 04. 2020.
  • Poštovana,

   Slažem se sa vama da postoji kašnjenje u razvoju govora i jezika. Na ovom uzrastu se očekuje bogatiji rečnik i složenija rečenica.

   Šta je tačno uzrok ovom kašnjenju, sada možemo da pretpostavljamo. Važno je za dete da osoba sa kojom provodi najviše vremena ostvaruje komunikaciju sa njim. Dobro je da je to što navodite da ga trenutno čuva žena koja je aktivnija po pitanju govora. Važno je samo obratiti pažnju da li ona mnogo priča ili razgovara sa detetom. "Mnogo priča" podrazumeva da dosta toga kaže, ali da ne uključuje sagovornika/dete već sama pita i sama odgovara. "Razgovara" podrazumeva da izgovori rečenicu/pitanje i čeka da joj sagovornik/dete odgovori (bilo rečima, rečenicom ili gestom, mimikom....). Ono što će podstaći razvoj govora kod deteta jeste da se sa detetom razgovara.

   Takođe je važno i kako razgovaramo sa detetom, kao i šta mu govorimo. Sa detetom razgovaramo o onome što se dešava sada i ovde. A rečenice koje mu upućujemo treba da budu u skladu sa njegovim govorno-jezičkim mogućnostima. Znači, proste i jednostavne, lako razumljive, da bi dete moglo da ima model koji će kasnije i kopirati.

   I pored ovih saveta koje sam vam dala, predlažem da uradite i logopedski pregled. Da bi vas neko pratio i davao smernice za dalji rad kod kuće.

   Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 396 pitanja