Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (87783)

 1. Postovani,

  moja curica ce imati 2 godine za mjesec dana. Vec odavno smo s njom stvorili kontakt na osnovu razumijevanja (donesi, daj, spremi itd.) Apsolutno sve razumije. Do 20mj je imala oko 15ak rijeci u vokabularu iako se prva rijec pojavila sa manje od godinu dana, pa sam ocekivala da ce to tog perioda imati puno vise rijeci. Sa 15-16 mjeseci cak je mogla sklopiti 2-3 rijeci od tih nekoliko koje zna, npr - Di je tata? Zadnjih mjesec dana vokabular joj se dosta prosirio i pokazuje interes za ponavljanjem rijeci, ali sve to samo ako je “raspolozena”. Npr. iako zna odgovor na pitanje kako se zoves ili koliko imas godina rijetko ce dati odgovor na to. Veselo je i dobro dijete, ali kao da je lijena u govoru. Raspoznaje puno zivotinja, oponasa nekoliko. Govori “teze” rijeci kao sto su “cvijece”, “casa”… “Screen time” je stvarno na minimumu. Maksimalno sat vremena dnevno. Ali svakako me brine da li je tome uzrok tv. Iako sam svjedok da oko nas ima djece koja “vise” na tome, a bolje pricaju od nje. Trebamo li po Vasem misljenu procjenu logopeda ili da jos malo pricekamo? Ili mozda imate neki savjet kako je potaknuti na govor? Najveci pritisak mi iskreno stvara okolina, jer je ona malo stidljivije dijete i cim je medju ljudima povuce se i tek onda nece ni da govori ovo sto zna. I onda krecu pitanja - prica li, zasto ne prica, idete li u logopeda idt. Vidim da je s mojim djetetom sve ok, u smislu mentalnog razvoja, ali pod pritiskom okoline i citajuci razne clanke na ovu temu po malo ostanem zbunjena i u strahu. Hvala.

  Odgovoreno: 27. 01. 2023.
  • Poštovana,

   Jako je važno na koji način podstičemo komunikaciju. Da li je to naizmenično uključivanje u razgovor ili postavljanje pitanja na koje očekujemo odgovor? Takodje, reči koje dete samo ponavlja za odraslim  ne smatraju se delom detetovog vokabulara. Tj ne smatra se da dete tu reč zna i da ume spontano i samostalno da je koristi.

   Savetovala bih vam da uradite procenu kod logopeda. Svakako uraditi procenu govorno-jezičkog razvoja deteta, ali i posavetovati se na koji način najadekvatnije podsticati govor i jezik kod kuće.

   Na vreme ste se obratili za pomoć pitanjem. Sad samo ne odlažite posetu logopedu.

   Pozdrav

 1. Poštovani, Dete u februaru puni dve godine, još uvek ne spaja reči u rečenicu. Reči koje izgovara sastoje se uglavnom od dva slova, prva ili poslednja. Medjutim, može da izgovori i celu reč, ali to ne radi. Npr. nekoliko puta je izgovorio tetka, a sada je to skratio na ka-ka, najčešće lepo izgovara mama, ali ima situacija kada izgovori samo ma ili umesto tata izgovori ta. Imenuje predmete ili radnje na svoj nacin : neg(sneg), vau-vau(kuca), ba(baba), dei(deda), me(mleko), lepo izgovara daj, aj-aj(ajde), bau(upali), gaj(ugasi).. itd. Mislim da to nije oskudan fond reči, ali mi se čini da bi bar trebalo da izgovori celu reč. Zabrinuta sam, pa Vas molim za mišljenje o našoj situaciji. Hvala!

  Odgovoreno: 27. 01. 2023.
  • Poštovana,

   Savetovala bih vam da se javite logopedu i uradite procenu. Da li je potreban tretman ili samo savet i vođenje roditelja, ne mogu sad reći.

   Od 18. do 24.meseca dete treba da dobije rečenicu. Da bi moglo da ima rečenicu treba da ima fond od oko 50 reči. Neke reči mogu i dalje biti skraćene ili na neki način izmenjene i nakon 2.godine.

   Tako da prvo se usmeriti na broj reči koje dete izgovara. Broj reči kao i vrstu reči. Vokabular deteta će imati najviše imenica, ali treba da postoje i glagoli (da bismo imali rečenicu), kao i poneki pridev. Potom se usmerimo na spajanje glagola i imenice u rečenicu.

   Smatram da će procena deteta dati prave smernice. Samo ne gubite vreme

   Pozdrav

 1. Postovanje, Moja majka, 65 god starosti je imala mozdani udar pre mesec dana i Sada se nalazi u bolnici I rehabilitacionom centru u Starom Slankamenu.

  Interesuje me da li vi radite sa takvim pacijentima koji su u bolnici koji ne mogu da dodju kod vas Hvala !

  Odgovoreno: 23. 01. 2023.
  • Poštovana,

   Radim sa odraslim osobama nakon moždano udara u svojoj ordinaciji. Ne radim sa njima u bolnici.

   Bolnica u Slankamenu ima logopeda, koliko ja znam. Tako da bi vaša majka trebalo da bude pokrivena logopedskim tretmanom. Za svako dodatno angažovanje, morate videti sa vašim ordinirajućim lekarom u Slankamenu da li je dozvoljen ulazak drugih osoba (tj kakva su pravila ustanove po pitanju angažovanja stručnjaka van ustanove, kao i koje su procedure zbog Korone).

   Pozdrav

 1. Posrovanje imam dete koje će 3 godine za 2 meseca njegov govor je krajnje oskudan probali smo vrtić nije pomoglo logoped kaže lenj je progovorice kad bude hteo.cuje sluh je ok ali on se netrudi da prica sve gestom pokaže.

  Odgovoreno: 03. 01. 2023.
  • Poštovani,

   Jako je važno da dete uključite u rad sa logopedom. Vreme leti, vratiti ga nikad ne možemo.

   Ono što jeste dobro, to je da vaše dete komunicira rukom. Ali od deteta na tom uzrastu očekujemo mnogo, mnogo više od gesta i pokazivanja.

   Nadjite drugog logopeda koji će raditi sa vašim detetom a vama pružiti informacije na koji način da postičete razvoj govora i jezika kroz svakodnevne situacije.

   Ne znam odakle ste, ako ste iz manjeg mesta u Srbiji znam da će vam biti teško da nadjete logopeda jer logopeda ima malo. Ali učinite sve da svom detetu što pre pružite adekvatan podsticaj možda odlaskom do većeg grada, ili u Beogradu odlaskom u Zavod za psihofioziološke poremećaje i govornu patologiju u Kralja Milutina 52 (potreban je overen uput).

   Ne gubite vreme, reagujte brzo

 1. Kada ne dete napunilo 2g.pocelo je da spaja dve do tri reci.npr.bata peva,bata ručka,koka daje jaje.posle mesec dana počeo je te iste rečenice da izgovara drugačije.bata pevataaa.bata ruckataaa.koka daje jajeta.umesto baba kaže babata.umesto deda kaže dedata.da li je to prolazna faza.

  Odgovoreno: 07. 11. 2022.
  • Poštovani,

   Najbolje bi bilo da logoped uradi prvi pregled i na osnovu toga da zaključak. Iz vašeg pitanja ne znam koliko je dete sad staro i koliko vec traje ta faza. Ali svakako mislim da je najkorisnije uraditi pregled uzivo da se dobije potpuni uvid u govor deteta.

   Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 465 pitanja