Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (79490)

 1. Postovani, moja beba ima godinu i devet mjeseci. Jako rano je propricala, sa godinu i dva mjeseca je izgovarala recenice sasvim smislene, od po tri clana, sada sve razumije, prosuruje recenice. Brine me to sto koristi jos uvijek cuclu... Naime, sa sedam osam mjeseci pa sve do godinu i cetiri mjeseca je sasvim lijepo reprodukovala slovo h. Medjutim sada govori f umjesto h. Pretpostavljam da je to od cucle... Zanima me da li je rano za ispravljanje i da li ce to samo od sebe proci kada ostavi cuclu ili pak treba da se brinemo i da je vodimo logopedu? Srdacan pozdrav.

  Odgovoreno: 27. 12. 2019.
  • Poštovana,

   Vaše dete je još uvek malo za korekciju glasova ali je opet dovoljno veliko da prestane da koristi cuclu. Tako da u narednom periodu cilj treba da vam bude da izbacite cuclu. To ćete učiniti tako što ćete je skloniti u potpunosti. Ne smete biti meka srca pa je vratiti eventualno za spavanje ili samo da se umiri...pa je opet uzeti. Takođe, morate imati podršku ostatka porodice koja je neće krišom detetu davati. Plakanje i traženje cucle će proći brže nego što mislite, samo budite odlučni u tome da je se rešite. Srećno!

 1. Imam 22. godine i ne umem da izgovorim gloas r. Voleo bih da zbog napredovanja na poslu pokušam da to popravim, pošto mi je važno da imam pravilan izgovor i dikciju. Da li je kasno da počnem sa vežbama, i koliko vremena je okvirno potrebno da se ovaj problem reši?

  Odgovoreno: 22. 11. 2019.
  • Poštovani,

   Za korekciju izgovora nikad nije kasno. Koliko će dugo trajati korekcija glasa zavisi od toga na koji način je izgovor glasa narušen, vaše motivacije i želje da korigujete svoj izgovor kao i stručnosti logopeda koji vas vodi kroz proces korekcije.

   Javite se logopedu i započnite tretman, vežbajte! To je jako važno! Budite uporni i rezultati neće izostati. A svakako ni unapredjenje na poslu!

 1. Moje dete je ovog septembra krenulo u školu i ima poteškoća da sedi sa pažnjom tokom celog školskog časa. Kako mogu da mu pomognem da održi pažnju?

  Odgovoreno: 26. 09. 2019.
  • Prvo treba da imamo u vidu da je polazak u školu velika stvar. Odjednom dete postaje veliko, odraslo, sa dosta obaveza koje do tada nije imalo. Pravila u školi su skroz drugačija od pravila u vrtiću. Raspored sedenja, raspored časova, prepiši sa table, zapamti šta je za domaći, a na sve to velika doza stresa prisutna u kući još od letos.

   Ako je dete savladalo predčitačke i predpisačke veštine, i pošlo spremno u školu, možemo očekivati da će period prilagođavanja trajati oko mesec dana. U slučaju da je dete krenulo u školu nespremno, ne možemo očekivati da će moći da sarađuje jer u stvari ne može da prati nastavu.

   Ako je prva situacija u pitanju, sačekajte ovu i eventualno sledeću nedelju i očekujem da će se ponašanje poboljšati. U slučaju da nije odrađena adekvatna priprema za školu, ne možemo se nadati da će dete samo prevazići teškoće već mu moramo pružiti adekvatnu pomoć i podršku. U tom slučaju se javite logopedu i krenite sa logopedskim tretmanom.

 1. Imam problem sa izgovorom glasa R i imam nepravilan zagrižaj (gornja vilica mi stoji ispred donje). Da li bi ste mogli nekako da mi pomognete da pravilno izgovorim glas i olakšam sebi život?

   

  Odgovoreno: 15. 09. 2019.
  • Za problem sa zagrižajem javite se stomatologu koji će proceniti situaciju i, po potrebi, predložiti protezu koja će problem ispraviti. Za korekciju glasa R morate se javiti logopedu. Logoped treba da posluša kako Vi taj glas izgovarate i na osnovu toga da napravi plan tretmana. Ako budete dovoljno uporni u vežbanju, izgovor će se ispraviti. 

    

 1. Moja prijateljica je u detinjstvu izgubila sluh. Sada ima 30 godina i ugradjen joj je slušni aparat. Da li postoji opcija da ona sada progovori?

  Odgovoreno: 11. 09. 2019.
  • Ja sam sigurna da vaša prijateljica već govori. Verovatno se pitate da li može lepše da govori. Kako će izgledati govor kod osobe oštećenog sluha zavisi od uzroka oštećenja, audiograma, govorne stimulacije i podsticaja sredine, osobina te osobe (ekstrovertna, introvertna), i njenih opštih sposobnosti i želje za boljim govorom. Sve ovo je teško menjati sa 30 godina ali ne i nemoguće.

    

Prikazano 1-5 od ukupno 386 pitanja