Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (79760)

 1. Postovanje,

  Moj sin u maju puni 4 godine. Sa 12 meseci je umeo da izgovara reci "mama" "tata" "baba" I uspesno je ponavljao reci koje ja izgovorim, igrao kada pustim muziku, zanimao se igrackama za njegov uzrast. Malo posle prvog rodjendana, doziveli smo porodicnu tragediju, zbog koje smo morali da se odselimo I promenimo dotadasnji nacin zivota Iz korena. U periodu od prve do trece godine, vecinu vremena je provodio sa zenom koja ga je cuvala, dok Sam ja bila prinudjena da radim kako bi mu obezbedila normalan zivot. Dotiicna Zena mu je pustala crtace bukvalno sve vreme dok Sam ja bila odsutna. Vec sa 2 I po godine, on je krenuo da prica, Ali samo citate Iz crtanih filmova, poceo je da oponasa likove I ponasa se kao da je on jedan od njih. Posetili smo logopeda I decijeg psihologa, Oni su na osnovu pregleda ustanovili da dete sve razume, Ali da se treba raditi sa njim I da podhitno prestanemo sa crtanim filmovima. On ume da prepozna svaki objekat, kada mu pisem brojeve na papiru, ume da razlikuje brojeve do 30, I pojedina slova. Razlikuje sve boje, zivotinje divlje I domace, obozavam dinosauruse. Broji do 30, zna azbuku. Kada se igramo igre na slovo, daleko je bolji cak I od starije sestre. Ume da kaze "sta je to" , "daj mi" "dodji mama" "idemo Cao Cao" I slicne reci, Ali komunikaciju I razgovor izostaju. Voli da se igra Sam, u Tim trenucima prica kao Neki od junaka Iz crtanih filmova. Kada mu kazem da se nesto ne sme, reakcija je burna. Imamo zakazano sledece nedelje kod drugog logopeda, Ali vas molim da mi date vase misljenje, jer Sam jako zabrinuta.

  Odgovoreno: 23. 03. 2020.
  • Poštovana,

   Situacija je ozbiljna i mislim da ste toga i svesni.

   On dosta toga zna, malo toga povezuje u rečenice. I najčešće priča na neki zahtev (kako sam razumela iz vašeg pitanja).

   Da bismo govorili moramo imati sagovornika i želju da mu nešto saopštimo.

   I mislim da bi to trebalo da bude prvi cilj u radu sa vašim detetom. Da se poveže sa vama, da uspostavite interakciju i kontakt i da on sam poželi nešto da podeli sa vama. Kad to ostvarite, vi mozete raditi na usvajanju govora i jezika.

   Svakako logopedski tretman je neophodan jer neko mora da vas vodi i savetuje kroz ceo proces.

   Za sva dodatna pitanja i nedoumice, stojim vam na raspolaganju.

   Veliki pozdrav

 1. Dobar dan. Moja devojcica ima 4 godine i jako puno prica kuci ali u vrtic ne prica ni sa uciteljicom ni sa drugom decom, ne mogu nikako da shvatim u cemu je problem? Hvala unapred.

  Odgovoreno: 16. 03. 2020.
  • Poštovani,

   Velika verovatnoća jeste da dete na taj način odbija vrtić. Popričajte sa vaspitačima o tome šta se dešava tokom boravka u vrtiću, da li pokazuje još neko odbijanje (npr.odbija odlazak u toalet za veliku nuždu, kako i koliko jede tokom obroka, sa kim se i kako igra....).

   U slučaju da vaspitači, osim njenog odbijanja da govori, nisu primetili ništa drugo, onda bih vam savetovala procenu govora i jezika kod logopeda.

   Pozdrav

 1. Mucanje u dvadesetim
  Pitanje broj: #166791

  Imam 21 godinu. Kao dete od 10-11 godina sam mucao, ponavljajući jedno slovo ili slogove reči. Ali vremenom je to iščezlo samo od sebe. A sad već možda 2, 3 godine prilikom govora imam problem da izgovorim bilo koju reč (kao da me panika neka uhvati). Jednostavno zastanem i onda se još više pogubim i ne mogu svaku sledeću reč da izgovorim. To je prisutno mnogo više sa ljudima koje poznajem, nego sa ljudima koje prvi put vidim. Kad se upoznajem sa ljudima, skoro da i ne "zabodem". Kakav je to problem i da li je moguće rešiti?

  Odgovoreno: 20. 02. 2020.
  • Poštovani,

   I ovo što ste opisali je jedan vid mucanja. Bez obzira na vaše godine, problem je moguće rešiti. Javite se logopedu koji će vam pokazati na koji način možete da se opustite i prevaziđete kriznu situaciju.

   Pozdrav

 1. Postovani, imam cerkicu od godinu i deset mjeseci. Po vasem savjetu makli smo joj dudu. U pravu ste bili veoma brzo je zaboravila na nju, evo vec mjesec dana kako je ne koristi. Zanima me da li ce ispraviti neke stvari u govoru, prvenstveno me malo plasi sto izbacuje jezik kada prica, tacnije izmedju zuba ga stavlja. To nama izgleda simpaticno ali da li ce vremenom ispeglati taj svoj nacin izgovaranja. Veoma rano je progovorila i sada izgovara viseclane recenice i sporazumijvamo se kao da ima tri godine. Ali slovo h izgovara kao f i jetik joj bas cesto ide kroz zube.

  Odgovoreno: 28. 01. 2020.
  • Poštovana,

   Drago mi je što ste se ponovo javili. Cenim to što ste poslušali savet i uspeli da se rešite dude. Svaka vam čast!

   U narednom periodu razvoja cilj je da dete bogati svoj rečnik, da se oglašava rečenicama, da uči nove stvari. Govor i izgovor glasova se prate, ali u ovom periodu ne koriguju. Pošto ste uspeli da izbacite lažu sad možemo očekivati bolji jezički razvoj (jer su detetu sad usta slobodna za govorenje) kao i bolji govor (dete će aktivnim govorenjem vežbati svoje govorne organe i kroz vežbu usavršavati svoj izgovor). Najraniji period za neku korekciju ovih glasova bi bio oko 2,5 godina. Do tada se opustite i uživajte u komunikaciji sa svojim detetom.

 1. Postovani, moja beba ima godinu i devet mjeseci. Jako rano je propricala, sa godinu i dva mjeseca je izgovarala recenice sasvim smislene, od po tri clana, sada sve razumije, prosuruje recenice. Brine me to sto koristi jos uvijek cuclu... Naime, sa sedam osam mjeseci pa sve do godinu i cetiri mjeseca je sasvim lijepo reprodukovala slovo h. Medjutim sada govori f umjesto h. Pretpostavljam da je to od cucle... Zanima me da li je rano za ispravljanje i da li ce to samo od sebe proci kada ostavi cuclu ili pak treba da se brinemo i da je vodimo logopedu? Srdacan pozdrav.

  Odgovoreno: 27. 12. 2019.
  • Poštovana,

   Vaše dete je još uvek malo za korekciju glasova ali je opet dovoljno veliko da prestane da koristi cuclu. Tako da u narednom periodu cilj treba da vam bude da izbacite cuclu. To ćete učiniti tako što ćete je skloniti u potpunosti. Ne smete biti meka srca pa je vratiti eventualno za spavanje ili samo da se umiri...pa je opet uzeti. Takođe, morate imati podršku ostatka porodice koja je neće krišom detetu davati. Plakanje i traženje cucle će proći brže nego što mislite, samo budite odlučni u tome da je se rešite. Srećno!

Prikazano 1-5 od ukupno 390 pitanja