Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (77697)

 1. Razvojna disfazija
  Pitanje broj: #160902

  Da li logoped može da dijagnostikuje razvojnu disfaziju?

  Odgovoreno: 08. 02. 2019.
 1. Poštovani, moja ćerkica ima 2 godine i 4 meseca, dobila je dijagnozu f83. 0. Šta to tačno znači i da li će ona moći da dostigne svoje vršnjake, za sada ne priča, nema ni pasivnog govora i ne razume moje komande ne pokazuje ni prstom kada nešto želi niti kada je pitamo gde je kuca ili nešto da donese, slab kontakt očima i slaba pažnja, ne prilazi ljudima, kako bi trebalo da se ponašam sa njom?

  Odgovoreno: 05. 02. 2019.
  • Poštovana,

   Dijagnoza F83 podrazumeva mešoviti poremećaj. Mislim da ste jednim delom svesni da kašnjenje postoji. Važnije od toga šta je doktor napisao na papiru jeste uključivanje deteta u stimulativni rad. I to odmah sad, danas, ove nedelje.

   Dijagnoza se najčešće piše nakon prvog pregleda na kome dete može da ne pokaže sve što zna, da bude razdraženo ili umorno ili da mu se, naprosto, ne svidi doktor ili logoped. Dete ima pravo na to. Vi ste svesni kašnjenja koje postoji. Počnite sa logopedskim tretmanom, možda je potrebno uključiti i radnog i fizioterapeuta (nemam dovoljno podataka o detetu, raspitajte se da li je potrebno). Kad krenete sa tretmanima, sve što radi terapeut/logoped radite i vi kod kuće više puta na dan. Nakon nekoliko meseci tretmana možete sa svojim terapeutima razgovarati o tome šta se može očekivati u budućnosti.

   Bilo kakve prognoze da vam ja dam ovako on-line bilo bi neprofesionalno. 


 1. Moje dete ima 16 meseci, ali ne govori apsolutno ništa. Dete nas razume, dodaje nam stvari, reaguje na sve što mu se kaže itd. Međutim, dete ne progovara ni mama, ni tata, ni baka... Napominjem da dete galami i mumla, ali bez konkretne reči. Šta da radim? Hvala Vam unapred na odgovoru

  Odgovoreno: 28. 01. 2019.
  • Poštovana,

   Prvu reč sa značenjem možemo da čekamo do 18.meseca. Sada je važno da vas dete razume i da odgovara na vaše naloge u okvirima svojih mogućnosti.

   Ono što je važno pri proceni vašeg deteta jeste i to da li je dete prohodalo i kad? Kako je tekao motorni razvoj? Tako bismo imali najbolji uvid u tok razvoja deteta, pa i davali savete koji bi bili više prilagodjeni njemu.

   Skrećite mu pažnju na onomatopeju, zvukove iz prirode. Ako dete kaze "av" kad vidi kucu, to se računa kao reč. Ako kaže "am" ili "njam" ili "mmm" kad je gladno ili kad vidi hranu, opet se računa kao reč. Kao reč se računaju sve kombinacije, ma koliko da su čudne, ako ih dete stalno upotrebljava (što znači da im je dalo značenje).

   Prva reč ne mora biti "mama" ili "tata".

   Ako se do 18.meseca ne pojavi prva reč, javite se logopedu. Isto tako, ako vas mnogo zabrinjava nepojavljivanje prve reči, ako ste vi nervozni i uzmemireni, moje mišljenje je da se javite logopedu odmah. Razgovor sa stručnjakom će vas umiriti i dozvoliti vam da uživate u vremenu koje provodite sa bebom.

   Pozdrav

 1. Dva termina nedeljno kod logopeda
  Pitanje broj: #160689

  Krenuli smo sa detetom kod logopeda. Dete ima 8 godina i želimo da ispravimo izgovor glasa R. Zanima me da li je neophodno ili potrebno da se dva puta nedeljno ide logopedu? Čini mi se kao da je detetu to malo naporno.

  Hvala unapred na odgovoru i nadam se da će mi odgovoriti logoped Smilja Vukotić.

  Odgovoreno: 22. 01. 2019.
  • Poštovana,

   Odgovara Smilja Vukotić.

   Moja praksa je da deci koja imaju teškoće u izgovoru glasova zakazujem dva termina nedeljno. Razlog za to jeste što se i roditelji, a i dete, opuste kad je razmak između termina veći i jednostavno ne vežbaju sve do dana pred narednu terapiju. A to nije dovoljno.

   Naravno, uvek je bilo i biće izuzetaka. Postoje roditelji koji ozbiljno shvataju da se mora vežbati. Logoped je neko ko vas vodi kroz proces korekcije. On će inicirati i izazvati glas, naći na koji način treba pristupiti problemu, a roditelj je taj koji će to primeniti u svakodnevnoj komunikaciji sa detetom i vežbati sa detetom svaki dan. Vežba ne podrazumeva uvek sedenje za stolom. Šetate se do radnje, vežbate izgovor. Vozite se kolima, vežbate opet. Tuširate dete i spremate ga za spavanje, vežbate. Taj glas dete treba da koristi uvek i svugde. Vežbajući uvek i svugde vi detetu pokazujete kako da ga koristi.

   Tako da, ako spadate u ovu drugu grupu roditelja, koji će odgovorno vežbati, dogovorite se sa logopedom da tretmani budu ređi.

 1. Moj sin ima skoro četiri godine. Od skoro je počeo da zamuckuje, a sve nakon rodjenja mlađeg brata. Da li je rano da ga vodim logopedu?

  Odgovoreno: 14. 01. 2019.

Prikazano 1-5 od ukupno 358 pitanja