Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (85078)

 1. Decak ima 20 meseci,rodjen u terminu,prohodao pre godine,poceo da guce u periodu 3-4 meseca,prve reci oko 8og meseca,tada je govorio baba,tata,mama,daj,ajde.Sada ide u vrtic,lepo se razvio ali ne prica.Apsolutno sve razume,donesi,odnesi,baci,daj mi,prepoznaje predmete i osobe kad mu ih zatrazimo,ali bas slabo prica.Sada uglavnom doziva mama i baba jer nas dve provodimo najvise vremena sa njim,ali tako u igri izgovori nasumicne reci tipa nos,pet,to,tu.Kada nesto zeli,uhvati nas za ruku i odvede tamo i pokaze na to.Da li potraziti pomoc strucnjaka i gde se prvo uputiti? Hvala

  Odgovoreno: 26. 01. 2022.
  • Poštovana,

   Morate se javiti logopedu i započeti tretman. Ne gubite vreme. Njegovi vršnjaci već uveliko pričaju. Svakim odlaganjem rada sa logopedom samo produbljujete kašnjenje koje već postoji.

   Pozdrav

 1. Poštovani, Sin je sad napunio 2 godine. Vokabular mu broji oko 15-20 reči, izvršava sve naloge (dvostepene), razume šta mu se kaže, pokazni gest je odavno razvijen, pokazuje sve delove tela, na pitanja odgovara sa Da, kada hoce nesto, ima dobru memoriju i bistro je dete...Brine me što još ne spaja 2 reči i ne govori glagole, osim daj. Zvali smo logopeda, kaze da je za sad sve u redu i da sacekamo i naravno verbalizujemo sve. Da li smatrate da treba ipak da odemo ili da sacekamo? Mozda ja previse ocekujem, prvo je dete pa ne znam. Unaped zahvalna!

  Odgovoreno: 26. 01. 2022.
  • Poštovani,

   Sa dve godine očekujemo spajanje dve reči u rečenicu. Da bi dete to uspelo smatra se da treba da ima fond od 50 reči. Tako da iz napisanog zaključujem da je vokabular vašeg deteta manji od očekovanog a posledično izostaje rečenica.

   Savetovala bih vam da potražite pomoć drugog logopeda i započnete stimulaciju.

   Pozdrav

 1. Moj dijete ima četiri godine. Rođeno je prijevremeno, sa 36 mjeseci života iz komplicirane trudnoće. Vođen je na vježbe te je prohodao i progovorio po kalendaru. Sada je problem što sebi govori u 3. licu i ne upotrebljava zamjenice. Rečenice su mu jako šture i često nepravilne. Ne zna odgovoriti na pitanja. Ne voli započinjati konverzaciju, a kad je uznemiren ponavlja više puta jednu te istu rečenicu. Onda se jako naljuti i počne bacati stvari oko sebe i udarati sebe ili druge članove obitelji. Ima li razloga za zabrinutost?

  Odgovoreno: 19. 01. 2022.
  • Poštovani,

   Trebalo bi da se javite logopedu i da uključite dete u logopedski tretman. I to učinite što pre. I sami ste naveli šta su izazovi u komunikaciji vašeg deteta, na to će se i tretman usmeriti. Sigurna sam da će sa napretkom u komunikaciji, kako bude uspevao da se bolje i razumljivije iskaže, i ispadi u ponašanju da se smanjuju.

   Ne gubite vreme

   Pozdrav

 1. Poštovanje. Moje dete ima 3,5 godine. Još uvek ne govori ali peva vec 2 godine. Zna puno pesmica na srpskom I engleskom. Takodje I čita, obožava knjige, bilo koje nije vazno na kom jeziku. Vrlo mi je čudno da peva a ne govori, to bi ustvari i bilo moje pitanje. Da li se to inače dešava i zbog čega peva a ne govori još uvek.

  Odgovoreno: 11. 01. 2022.
  • Poštovana,

   Dete razvija veštine i usvaja ono čemu je izloženo i kakve informacije mu se nude. Verovatno je vaše dete više bilo izloženo youtube-u ili nekim nasnimljenim pesmicama pa je to naučilo.

   Isključite tv i ostale elektronske sadržaje i započnite rad sa logopedom na podsticanju govora.

   Pozdrav

 1. Postovanje pitanje a koji vazi i za majke dete 3godine kasni u razvoju dase razumemo negovori slab kontakt sa ocima nesto razume a vise ima da nerazume slabo se druzi sa decom samo sa sekom i batom ide na casove kod defektologa dete nema Autizam dali ste neke od majke imali problem takav a daje danas sve uredu sa detetom da se ponasa kao i druga deca da pricaju da mozete reci kao da nista od toga nije bilo...Moli za odg jedna zabrinuta majka

  Odgovoreno: 18. 12. 2021.
  • Poštovana,

   Nemoguće je dati prognozu šta će biti i kojim putem će ići detetov razvoj. Najvažnije jeste da ste prepoznali problem i radite na njegovom rešavanju tako što redovno idete kod logopeda/defektologa i sve savete i smernice koje dobijete od stručnog lica sprovodite kod kuće. Budite uporni i ne odustajte.

   Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 439 pitanja