Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78374)

 1. Koliko dugo traje oporavak nakon operacije glasnih žica i kada mogu očekivati povratak normalnim dnevnim aktivnostima? Glas mi je važan zbog prirode posla.

  Odgovoreno: 18. 05. 2019.
  • Oporavak zavisi od toga šta je hirurg tačno radio i da li vaše navike možda ometaju oporavak. Loše navike za glasnice jesu: uzimanje previše hladnog pića, previše začinjene hrane, ljuta jela, pušenje, žvake, uporni kašalj, šaputanje itd. Postoje vežbe za oporavak funkcije glasnica nakon intervencije. Javite se logopedu i zakažite pregled.

 1. Gubljenje toka misli kod dece
  Pitanje broj: #162312

  Dete je govorilo kako treba (ima 4 godine), međutim, sada je počelo da jednu reč ponavlja više puta i izgubi tok misli, te ne završi rečenicu. Sve se desilo odjednom i bez povoda. Nije pretrpelo nikakvu traumu. Molim za mišljenje.

  Odgovoreno: 18. 05. 2019.
  • Trebalo bi uraditi . Mislim da ne bi bilo profesionalno da postavljam bilo kakvu dijagnozu ovako on-line. Javite se logopedu što pre. Zakažite pregled kompletan logopedski pregled.

 1. Dete govori samo na engleskom jeziku
  Pitanje broj: #162311

  Moja ćerka (10) ide u Britansku školu, gde se nastava održava na engleskom jeziku. Kada se vrati kući, u sobi je čujem da se igra sa igračkama i govori konstntno na engleskom. Sa ukućanima konverzaciju započinje takođe na engleskom, jer kaže da joj je tako lakše. Nikako da je nateramo da više koristi maternji jezik. Koji je Vaš predlog?

  Odgovoreno: 18. 05. 2019.
  • Ako saberete koliko vremena dete provede u školi a koliko budno u kući videćete da ipak veliku većinu dana devojčica provodi u engleskom okruženju. Tako da je i očekivano to da joj je lakše da komunicira na engleskom.

   Ono što vama ostaje jeste da budete dosledni u tome da sa vama razgovara na srpskom. Sa vama i sa članovima uže porodice. Vremenom će se i ona navići na takvu podelu i prihvatiće je.

 1. Dete ima 3 godine i ne želi da govori. Progovori ponekad, tek poneku reč. Pritom se i stidi. Koliko često treba da vodimo dete kod logopeda i da li je kasno da se nešto preduzme oko ovog problema?

  Odgovoreno: 18. 05. 2019.
  • Morate krenuti da radite sa logopedom odmah, istog časa. Koliko će to puta nedeljno biti, zavisi od različitih stvari. Ako idete u neku od državnih službi, zavisi od preopterećenosti logopeda. Ako idete privatno, zavisi od vaših mogućnosti da plaćate.

   Uvek je preporuka da imate logopedski tretman minimalno 2x nedeljno. Ali, najvažnije, bilo da je tretman 2x nedeljno ili svaki dan, sve ono što logoped radi tokom tretmana, vi radite više puta sa detetom tokom dana

 1. Ispravljanje mucanja kod odraslih
  Pitanje broj: #162309

  Da li je moguće da se mucanje ispravi kod odraslih osoba?

  Odgovoreno: 18. 05. 2019.
  • Mucanje se ne ispravlja, već osoba nauči tehnike kako da ne muca u situacijama koje su za nju stresne. Te tehnike mogu da nauče i deca i odrasli.

Prikazano 1-5 od ukupno 376 pitanja