Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (82958)

 1. Postovana,

  U proteklih 7 dana smo primetili da nas sin od 2,5 god pri izgovoru reci ponavlja poslednje slogove, npr: auto to, vozimo mo, idemo mo, lopta ta, ali ne ponavlja slozenije reci, tj reci kojima je teze ponoviti zadnja dva slova, npr: krevet, tobogan, telefon... Da li trebamo biti zabrinuti ili ne i da li se trebamo javiti logopedu za pregled? Hvala unapred!

  Odgovoreno: 18. 04. 2021.
 1. Postovana,

  Cerka ima pune 3 godine i 3 meseca, pocela je rano da prica, razume kada joj se govori, odgovara na postavljena pitanja, na zadate radnje, izgovara puna imena i prezimena mene i supruga, svojih drugara, itd. Problem je kod izgovora nekih glasova, konkretno K,G,R. Kaze, "OvaPo umesto ovaKo, umesto toRta, toLta. Glasove poput Š,Č,Ć,Đ izgovara sasvim uredno. Konkretno brine me K, G i slovo R. Svaki savet je dobro dosao, kao i ako treba pregled logopeda. Hvala unapred.

  Odgovoreno: 16. 04. 2021.
  • Poštovana,

   Glas R trenutno ne treba da vas brine. Dete na tom uzrastu glas R ne treba da izgovara. Supstitucija glasom L je adekvatna i dobra sada.

   Izgovor glasova k i g trebalo bi korigovati. Dete bi već trebalo da ih izgovara pravilno. Javite se logopedu i zapocnite tretman.

   Pozdrav

 1. Molim Vase misljenje,decak je u pitanju 3 godine,prve reci oko godine,18 meseci sastavljao prve proste rečenice,usvojio dosta reci da bih u zadnje dve nedelje poceo da ponavlja odredjene slogove"Primer"Ljubim te te te,Ajde igramo se se se,Popravi ga ga ga?Zasto se to sada desava i sta da da poradimo sa tim?

  Odgovoreno: 10. 04. 2021.
  • Poštovana,

   Pojava ponavljanja slogova je razvojna pojava. Najčešće od naših stavova i ponašanja zavisi da li će se problem produbiti i fiksirati.

   Opšta pravila jesu:

   Ne ispravljajte ga u govoru. Ne tražite mu da se ispravi ili da ponovi pravilno. Usporite svoj govor. Ne postavljajte mu pitanja koja zahtevaju obiman odgovor, vec pitanja na koja se odgovara jednom rečju. Igrajte se igara koje ne zahtevaju govorenje (slaganje kocki, slagalice). Ne kažnjavajte ga kad ponavlja i ne nagradjujte ga kad govori tečno.

   Za svako ponavljanje u govoru koje traje duže od dve nedelje trebalo bi da se javite logopedu.

 1. Preporuku dobili u grupu.. Htela sam vas pitati sa savet Dete dve ipo godine nezeli bas puno da komunicira voli dase igra ne odaziva se svaki put bas neponavlja za nama nezeli..Gleda crtace pesmice engleske zna bas dosta broji do 10 na engleskom ali mama tata ne jos uvek sto zeli pokaze prstom shvaca vidim kada kazem ne ili nemoze ostavi to ali placee sve dok nekazem ajde uzmi

  Odgovoreno: 07. 04. 2021.
  • Poštovana,

   Dete sa dve i po godine koje ne govori ima kašnjenje u razvoju govora i jezika. Trebalo bi da se što pre javite logopedu i započnete intenzivan logopedski tretman. Pored rada logopeda, vi morate biti aktivno uključeni i savete koje od njega dobijete treba tokom dana da sprovodite kod kuće. To je jedini put za napredak. 

   Započnite tretman što pre. I budite jako uporni.

   Pozdrav

    

 1. Poštovani,tata mi ima problem sa govorom i gutanjem...to traje već neki h 1,5 god.jezik mu atrofira,pa radi toga ima problem sa govorom i gutanjem...bio je na svim pregledima i nisu mu uspjeli pronaći ništa..inače ima subokluziju unutarnje karotide,preporučena mu je operacija,no velik je rizik,i dr.su rekli da to začepljenje ne bi trebalo imati veze sa dizartijom i disfagijom,on ima već blizu 80 god.što se tiće vratne kralježnice,ima okoštavanja i degenerativne promijene...nitko ne zna šta bi moglo biti...iako nema niti jedan simptom osim tog sa govorom i gutanjem dr.si rekli da bi mogao biti als ?! Prepisali su mu neke antidepresive zato što je nuspojava suhoća usta,a on ima dosta sline,a sad su mu rekli da bi mogao probati aparat za disanje "Niv" iako on nema problema sa disanjem...Meni je sve to preinvazivno i mislim da su pogriješili u svojoj dijagnozi,jer tati su svi drugi mišići u redu,ima puno snage i u rukama,nogama...svojevremeno je išao na elektrostimulaciju jezika,malo mu je pomoglo,imao je manje sline,i jezik mu je počeo dobivati neku snagu,no on je ipak odlučio prekinuti terapiju...ne znamo više šta da radimo,kako da mu pomognemo,iskreno,ne znamo niti šta mu je....ako bi mogli nešto napisati o tom problemu,od čega još može doći do dizartije i disfagije?!

  Odgovoreno: 13. 03. 2021.
  • Poštovani,

   Vidim da ste mnogo pregleda obavili ali nekih značajnih nalaza nema. Vi se uvek možete javiti logopedu koji će sprovoditi terapiju za dizartriju i gutanje bez obzira na to šta je uzročnik problema. Logopedse vežbe nisu invazivne i ne mogu da pogoršaju njegovo opšte stanje.

    

Prikazano 1-5 od ukupno 415 pitanja