Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (81032)

 1. Poštovani , moj sin dječak u dobi 2 god i 3 mj ne priča niti sam sigurna da me sve razumije ... treće je dijete iz uredne trudnoće i prirodnog poroda ... prohodao je tek sa 18 mj , aaa sad neće da priča ... Pokušat ću vam u par stavka objasniti ...

  1 . Nikad sam od sebe ne zove nikog od nas , ponovit će tata , Matej , Lucija i mama ali neće sam od sebe zvati ...

  1. Uglavnom ne izvršava naredne “ donesi jabuku “ gdje je tata “ hoćeš li jesti”
  2. Na upite gdje je oko , usta ,nos , zubi odgovara ... kako kaže pas ? Kako kaže krava ? Isto odgovara ...
  3. Vesel je i rado se igra , uzvraća igru , dijeli radost , razumije igru skrivača, gonje , slaže lego igra se s autićima ..
  4. Uz pomoć pjeva i neke pjesmice i nabrajalice ( ubaci svako 3 ću riječ )
  5. Slikovnice ga bas ne zanimaju ja se trudim radit s njim učiti ga životinje stvari da pokaže šta je šta u slikovnici ali on ne želi il nezna 🤷🏻‍♀️( to je već pitanje za stručnjake )
  6. Zna šta hoće i pita na svoj način ujutro uzme zdjelicu i stavi je na kuhinju i zove aaaa aaa eee eee , želi griz ... kaži “mama daj grizzz “ 100x griz grizzz ali ništa ...
  7. Rekla bi da je motorički spretan , penje se svugdje sam se penje uz stepenice , ako postoji ograda i sići će , bez ograde ne , pažljiv je ...
  8. Nisam nikad prijetila odsutnost u njegovom pogledu , aaa sigurna sam i da čuje ( ali taj termin imamo 10.07 pa ćemo vidjeti )
  9. Nije nikad agresivan da baca stvari vrišti i sl ... Ne znam kako doprijeti do njega ... hvala Vam

  Odgovoreno: 05. 06. 2020.
  • Poštovana,

   Morate se javiti logopedu i dete mora da bude uključeno u stimulativan rad sa logopedom.

   Dete uzrasta 2,3god mora da priča. Iz onoga što ste naveli, zaključujem da on ipak ima razumevanje. Izvršava određene naloge, zna i izvršava određene delove rutina (svakodnevnih aktivnosti). Ako se oglašava sa aaaa, eeee, ne možemo od njega očekivati da ponovi rečenicu.

   Uradite procenu sluha. Ali ne gubite vreme i javite se logopedu da bi sa podsticanjem detetovog govora i jezika krenuli što pre. Logoped može da počne sa radom pre rezultata slušnog testa.

   Ne gubite vreme. Pozdrav

 1. Poštovani, imam 29 godina i problem sa govorom. Nemam govornu manu ali pričam prebrzo, toliko brzo da ostanem bez vazduha. Da li je moj problem za logopeda?

  Odgovoreno: 28. 05. 2020.
 1. Postovani.

  Imam problem sa mojom jednogodisnjom bebom. Ona jos uvek ne govori ni mama, ni tata, ne izgovara cak ni vokale, ne ispevava glasove, samo govori glasno aa i glasno se smeje. To je jedini zvuk koji ona proizvodi. Pri tom je vrlo inteligentna i zna puno stvari. Zna gde joj je glava, kosa, ruka, noga, uvo, zub. Zna da tasi tasi, i jos puno stvari. Sve me razume, ali jednostavno nista ne govori. Pedijatar kaze da do druge godine je sve normalno, a mene je strah i ne zelim da cekam jos godinu dana. Da napomenem da ona uopste ne provodi vreme ispred televizora ili telefona. 

  Molim vas za odgovor, ne znam sta da radim.

  Hvala unapred.

  Odgovoreno: 27. 05. 2020.
  • Poštovana,

   Moj savet je da se javite logopedu koji će uraditi detaljnu procenu razvoja.

   Na uzrastu od 12 meseci dete još uvek ne mora da izgovara reč sa značenjem. Uvek postoji 6 meseci razvojnog odstupanja. Tako da reč sa značenjem očekujemo do 18.meseca. Zbog toga se ne bih složila sa izjavom da treba čekati drugu godinu. Ono što je sigurno dobro jeste to što navodite da razume i izvršava jednostavne naloge. Ali mi je čudno da je oglašavanje oskudno. Zbog toga savetujem pregled logopeda koji će vam dati konkretne savete kako da podstaknete oglašavanje.

   Pozdrav


    

 1. Imam klinca od 2 godine i 9 meseci. Priča i više od svojih vršnjaka, poletan je i veoma lepo razume i govori. Još uvek ne izgovara R (preskače ga skroz) i L (izgovara kao V). Da li je rano za logopeda?

  Odgovoreno: 18. 05. 2020.
  • Poštovana,

   Za korigovanje izgovora u ovom periodu je rano. U ovom trenutku način izgovora glasova l i r kod vašeg deteta u skladu je sa uzrastom.

   Pričajte, pevajte, čitajte sa svojim detetom. Bogatite njegovo razumevanje i rečnik. Ne skrećite mu pažnju na odstupanja u izgovoru glasova. Glas L korigujemo nakon 4. god. A tek kad se glas L izgovara pravilno krećemo u korekciju glasa R (5.god).

   Sad nema potrebe za brigom. Pozdrav

 1. Postovani, Moja cerka ima 3 god i 7 mjeseci .Rano je propricala sva slova govori jasno. Prije pola godine pocela je da zamuckuje npr . hocu da da da da idem u park i to je brzo prestalo. Prije tacno mjesec dana kada je izbila korona i kad su vrtic zatvorili opet je pocela bez razloga iz cista mira i to izgleda ovako ta ta tata daj mi lu lu lutkicu. Jako bogat recnik ima i sve zna. Jako je pametna.Nema nikakvih stresova i zivi okruzena ljubavlju. Jede iskljucivo kuvano ne jede puno slatkisa telefoni su zabranjeni samo crtani na srpskom su joj dozvoljeni po sat ujutro i sat uvece Mi se ponasamo kao da se nista ne desava ,niko je ne ispravlja saslusamo je gledajuci je u oci i ne prekidamo dok ne zavrsi misao.Tako se i ostali clanovi sire porodice ponasaju .Jako sam uplasena da se ovo stanje ne zadrzi a kako se javilo u doba korone nemoguce je bilo poci logopedu.Neki dan je skoro neprimijetno a,drugi izrazeno. Hvala unaprijed na savjetu

  Odgovoreno: 17. 05. 2020.
  • Poštovana,

   Situacija jeste nezgodna. Zbog virusa je sve zatvoreno i tesko je dobiti adekvatnu pomoc.

   Smatram da je potrebno da se javite logopedu, čim situacija to bude dozvoljavala. Ovaj period je bio veliki izazov za sve nas. A opet treba da se zapitamo kako to doživljava dete. Ne smemo zaboraviti da dete svet doživljava iz svoje perspektive koja je svakako ograničena i iskustvom i pristupom informacijama. Mi smo tesko podneli naglo presecanje svih aktivnosti koje smo imali, a kako je tek dete doživelo naglu promenu svojih svakodnevnih navika. Mislim da će vraćanje na stari način života zahtevati trud i posvećenost svih nas.

   Koliko je to moguće, i koliko to situacija dozvoljava, izađite i šetajte, budite na svežem vazduhu, ponesite loptu ili biciklu, imajte neku fizičku aktivnost. Mislim da će to dosta pomoći. Ostale stvari koje ste naveli su dobre. I svaka vam čast, dajete sve od sebe da se mucanje kao problem ne produbi.

   Pozdrav

    

Prikazano 1-5 od ukupno 399 pitanja