Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78814)

 1. Imam problem sa izgovorom glasa R i imam nepravilan zagrižaj (gornja vilica mi stoji ispred donje). Da li bi ste mogli nekako da mi pomognete da pravilno izgovorim glas i olakšam sebi život?

   

  Odgovoreno: 15. 09. 2019.
  • Za problem sa zagrižajem javite se stomatologu koji će proceniti situaciju i, po potrebi, predložiti protezu koja će problem ispraviti. Za korekciju glasa R morate se javiti logopedu. Logoped treba da posluša kako Vi taj glas izgovarate i na osnovu toga da napravi plan tretmana. Ako budete dovoljno uporni u vežbanju, izgovor će se ispraviti. 

    

 1. Moja prijateljica je u detinjstvu izgubila sluh. Sada ima 30 godina i ugradjen joj je slušni aparat. Da li postoji opcija da ona sada progovori?

  Odgovoreno: 11. 09. 2019.
  • Ja sam sigurna da vaša prijateljica već govori. Verovatno se pitate da li može lepše da govori. Kako će izgledati govor kod osobe oštećenog sluha zavisi od uzroka oštećenja, audiograma, govorne stimulacije i podsticaja sredine, osobina te osobe (ekstrovertna, introvertna), i njenih opštih sposobnosti i želje za boljim govorom. Sve ovo je teško menjati sa 30 godina ali ne i nemoguće.

    

 1. Ima 12 godina kako sam u pola godine izgubija par članova obitelji. Od velikog šoka tada sam rijetko imao mali problem u izgovoru. S obzirom da sam radija jako stresan posao i dan danas ga radim počeo sam svakodnevno sve više i više razmišljati o tom problemu. Neke riječi koje sam mogao izgovoriti ima godinu dvije dana više ne mogu izgovoriti. Od velikog stresa samo me zakoči i pričati ne mogu.

  Odgovoreno: 24. 08. 2019.
  • Imali ste izuzetno stresna dešavanja na privatnom planu, a uz to radite i stresan posao. Javite se logopedu da vam pokaže vežbe za relaksaciju i da uz rad sa logopedom naučite kako da prevaziđete teškoće u izgovoru određenih reči. Po potrebi, trebalo bi konsultovati i psihologa koji vam može pomoći da se izborite sa stresom koji imate na poslu i gubitkom koji ste pretrpeli.

 1. Dete ima 4 god i od pre 10 dana je počela da muca i kad ne može da izgovori reč ona šapuće, ako je pitamo da ponovi ona počne da plače. Ide u vrtić i kaže da joj je lepo, nije imala stresne situacije da mi to znamo. U vrticu ima drugaricu koja je skoro počela isto da muca, ali ona je trpela nasilje od deteta sa posebnim potrebama. Vodili smo je na redovnu kontrolu kod logopeda pre 2 meseca. Čak su mi rekli da mozda nema epi napad.

  Odgovoreno: 08. 07. 2019.
  • Obzirom na to da je devojčica potpuno svesna onoga što se dešava, savetovala bih vam da ponovo posetite logopeda, što pre. Verovatno je u pitanju mucanje, a ne epi napadi, ali da biste razrešili sve sumnje javite se logopedu. 

   U međuvremenu, ne ispravljajte je u govoru, ne tražite da ponovi, ne nagrađujte je i ne kažnjavajte je za način na koji govori! Obraćajte pažnju na to šta vam kaže, a ne kako je to rekla. Ne dovršavajte rečenice umesto nje. Ne prekidajte je kad govori, ma kako to bilo Vama teško za slušanje.

   I ne gubite vreme, potražite pomoć što pre.

 1. Imam problem sa izgovorom glasa R
  Pitanje broj: #162890

  Imam 20 godina i imam problem sa izgovorom glasa "r". Vibrira mi poleđina jezika, a ne vrh. Ne znam da li problem može da leži u podjezičnoj resici, s obzirom na to da kod izgovora glasova "l" i "n", koji pripadaju istoj grupi, nemam problem. Zanima me samo da li je ikako moguće, odstranjivanjem resice ili posebnim vežbama, da rešim problem.

  Odgovoreno: 03. 07. 2019.

Prikazano 1-5 od ukupno 383 pitanja