Dipl. logoped Smilja Vukotić

Diplomirani logoped

Telefon za zakazivanje
+381 63 687 460

Telefon za zakazivanje

Bavi se problemima kasnog progovaranja, govornih i jezičkih poremećaja, kao i patologijom glasa, problemima čitanja, pisanja, računanja i ostalih školskih veština.

Telefon za zakazivanje

+381 63 687 460

Oblasti medicine

Grad

Jezici

O lekaru

 • Diplomirani logoped, rođena 1981. u Beogradu.
 • Diplomirala na Defektološkom fakultetu (sada: Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju), logopedski smer, 2005. godine
 • Po zavrsetku studiranja započela pripravnički staž na Klinici za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”. 
 • Nakon pripravničkog staža nastavlja sa radom na dečijem odeljenju Klinike. 
 • Bavi se problemima kasnog progovaranja, govornih i jezičkih poremećaja (razvojna disfazija, mucanje, problem artikulacije), kao i patologijom glasa, problemima čitanja, pisanja, računanja i ostalih školskih veština. 
 • Radi sa pacijentima koji su doživeli povredu glave, pacijentima koji imaju smanjene motorne i/ili mentalne sposobnosti i/ili imaju problem sa čulom vida/sluha. 
 • Tokom 2017. godine radila kao vodeći logoped u LIH Olivia’s Place Shenzhen Pediatric Clinic, u Kini.
 • Usavršavala se na polju upotrebe standardizovanog test materijala u cilju precizne dijagostike govorno-jezičkih poremećaja dece.

Obrazovanje:

Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu

Diplomirala na Defektološkom fakultetu (sada: Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju), logopedski smer, 2005. godine.

Radno iskustvo:

Klinika za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”

Pripravnički staž, a nakon staža nastavak rada na dečijem odeljenju Klinike.

LIH Olivia’s Place Shenzhen Pediatric Clinic, Kina

Vodeći logoped.

Najnoviji tekstovi koje je lekar objavio:

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 376

 1. Imam devojčicu od 3 godine. Muči me njen govor tj, nema govor kao vršnjaci. Ima problem sa nekolicinom slova ( l, r, s, z), takođe izgovara kratke rečenice, ne koristeći veznike npr. Idemo da jedemo – ona kaže - Idemo jedemo. Recite mi da li je potrebno posjetiti logopeda ili pričekati i do kada?

  Odgovoreno: 21. 05. 2019.
  • Dipl. logoped Smilja Vukotić

   Potrebno je da se javite logopedu i mislim da je neophodno započinjanje logopedskog tretmana.

    

 1. Koliko dugo traje oporavak nakon operacije glasnih žica i kada mogu očekivati povratak normalnim dnevnim aktivnostima? Glas mi je važan zbog prirode posla.

  Odgovoreno: 18. 05. 2019.
  • Dipl. logoped Smilja Vukotić

   Oporavak zavisi od toga šta je hirurg tačno radio i da li vaše navike možda ometaju oporavak. Loše navike za glasnice jesu: uzimanje previše hladnog pića, previše začinjene hrane, ljuta jela, pušenje, žvake, uporni kašalj, šaputanje itd. Postoje vežbe za oporavak funkcije glasnica nakon intervencije. Javite se logopedu i zakažite pregled.

 1. Dete je govorilo kako treba (ima 4 godine), međutim, sada je počelo da jednu reč ponavlja više puta i izgubi tok misli, te ne završi rečenicu. Sve se desilo odjednom i bez povoda. Nije pretrpelo nikakvu traumu. Molim za mišljenje.

  Odgovoreno: 18. 05. 2019.
  • Dipl. logoped Smilja Vukotić

   Trebalo bi uraditi . Mislim da ne bi bilo profesionalno da postavljam bilo kakvu dijagnozu ovako on-line. Javite se logopedu što pre. Zakažite pregled kompletan logopedski pregled.

 1. Moja ćerka (10) ide u Britansku školu, gde se nastava održava na engleskom jeziku. Kada se vrati kući, u sobi je čujem da se igra sa igračkama i govori konstntno na engleskom. Sa ukućanima konverzaciju započinje takođe na engleskom, jer kaže da joj je tako lakše. Nikako da je nateramo da više koristi maternji jezik. Koji je Vaš predlog?

  Odgovoreno: 18. 05. 2019.
  • Dipl. logoped Smilja Vukotić

   Ako saberete koliko vremena dete provede u školi a koliko budno u kući videćete da ipak veliku većinu dana devojčica provodi u engleskom okruženju. Tako da je i očekivano to da joj je lakše da komunicira na engleskom.

   Ono što vama ostaje jeste da budete dosledni u tome da sa vama razgovara na srpskom. Sa vama i sa članovima uže porodice. Vremenom će se i ona navići na takvu podelu i prihvatiće je.

 1. Dete ima 3 godine i ne želi da govori. Progovori ponekad, tek poneku reč. Pritom se i stidi. Koliko često treba da vodimo dete kod logopeda i da li je kasno da se nešto preduzme oko ovog problema?

  Odgovoreno: 18. 05. 2019.
  • Dipl. logoped Smilja Vukotić

   Morate krenuti da radite sa logopedom odmah, istog časa. Koliko će to puta nedeljno biti, zavisi od različitih stvari. Ako idete u neku od državnih službi, zavisi od preopterećenosti logopeda. Ako idete privatno, zavisi od vaših mogućnosti da plaćate.

   Uvek je preporuka da imate logopedski tretman minimalno 2x nedeljno. Ali, najvažnije, bilo da je tretman 2x nedeljno ili svaki dan, sve ono što logoped radi tokom tretmana, vi radite više puta sa detetom tokom dana

Prikazano 1-5 od ukupno 376 pitanja
Zakažite pregled kod Dipl. logoped Smilja Vukotić