Dipl. logoped Smilja Vukotić

Diplomirani logoped

Telefon za zakazivanje
+381 63 687 460

Telefon za zakazivanje

Bavi se problemima kasnog progovaranja, govornih i jezičkih poremećaja, kao i patologijom glasa, problemima čitanja, pisanja, računanja i ostalih školskih veština.

Telefon za zakazivanje

+381 63 687 460

Oblasti medicine

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
+381 63 687 460

Najnoviji tekstovi koje je lekar objavio:

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 379

 1. Dete ima 4 god i od pre 10 dana je počela da muca i kad ne može da izgovori reč ona šapuće, ako je pitamo da ponovi ona počne da plače. Ide u vrtić i kaže da joj je lepo, nije imala stresne situacije da mi to znamo. U vrticu ima drugaricu koja je skoro počela isto da muca, ali ona je trpela nasilje od deteta sa posebnim potrebama. Vodili smo je na redovnu kontrolu kod logopeda pre 2 meseca. Čak su mi rekli da mozda nema epi napad.

  Odgovoreno: 08. 07. 2019.
  • Dipl. logoped Smilja Vukotić

   Obzirom na to da je devojčica potpuno svesna onoga što se dešava, savetovala bih vam da ponovo posetite logopeda, što pre. Verovatno je u pitanju mucanje, a ne epi napadi, ali da biste razrešili sve sumnje javite se logopedu. 

   U međuvremenu, ne ispravljajte je u govoru, ne tražite da ponovi, ne nagrađujte je i ne kažnjavajte je za način na koji govori! Obraćajte pažnju na to šta vam kaže, a ne kako je to rekla. Ne dovršavajte rečenice umesto nje. Ne prekidajte je kad govori, ma kako to bilo Vama teško za slušanje.

   I ne gubite vreme, potražite pomoć što pre.

 1. Imam 20 godina i imam problem sa izgovorom glasa "r". Vibrira mi poleđina jezika, a ne vrh. Ne znam da li problem može da leži u podjezičnoj resici, s obzirom na to da kod izgovora glasova "l" i "n", koji pripadaju istoj grupi, nemam problem. Zanima me samo da li je ikako moguće, odstranjivanjem resice ili posebnim vežbama, da rešim problem.

  Odgovoreno: 03. 07. 2019.
  • Dipl. logoped Smilja Vukotić

   Za početak je potrebno da vas logoped vidi i proceni Vaš govor i pokrete govornih organa. Samim tim da vidi i stanje resice. Nakon toga može napraviti plan korekcije izgovora glasa. Možda je resica kratka pa jezik hirurški treba "osloboditi". Ali u svakom slučaju potrebne su vežbe da bi postigli željeni izgovor glasa. I puno upornosti. Javite se logopedu i krenite da vežbate.

 1. Moja ćerka ima skoro 5 godina, nepravilno izgovara glas L, koji više zvuči kao LJ ili čak kao V. Detetov otac ima 50 godina i nepravilno izgovara R i L (ako je ovo od značaja). Kako postupiti?

  Odgovoreno: 01. 06. 2019.
  • Dipl. logoped Smilja Vukotić

   Javite se logopedu, i krenite sa tretmanom. Tata ne može vežbati sa detetom jer je loš govorni model, ali može se potruditi da problem u izgovoru koji ima ispravi upravo sad. Vi morate biti zaduženi za vežbu i kontrolu govora.

    

 1. Imam devojčicu od 3 godine. Muči me njen govor tj, nema govor kao vršnjaci. Ima problem sa nekolicinom slova ( l, r, s, z), takođe izgovara kratke rečenice, ne koristeći veznike npr. Idemo da jedemo – ona kaže - Idemo jedemo. Recite mi da li je potrebno posjetiti logopeda ili pričekati i do kada?

  Odgovoreno: 21. 05. 2019.
  • Dipl. logoped Smilja Vukotić

   Potrebno je da se javite logopedu i mislim da je neophodno započinjanje logopedskog tretmana.

    

 1. Koliko dugo traje oporavak nakon operacije glasnih žica i kada mogu očekivati povratak normalnim dnevnim aktivnostima? Glas mi je važan zbog prirode posla.

  Odgovoreno: 18. 05. 2019.
  • Dipl. logoped Smilja Vukotić

   Oporavak zavisi od toga šta je hirurg tačno radio i da li vaše navike možda ometaju oporavak. Loše navike za glasnice jesu: uzimanje previše hladnog pića, previše začinjene hrane, ljuta jela, pušenje, žvake, uporni kašalj, šaputanje itd. Postoje vežbe za oporavak funkcije glasnica nakon intervencije. Javite se logopedu i zakažite pregled.

Prikazano 1-5 od ukupno 379 pitanja
Zakažite pregled kod Dipl. logoped Smilja Vukotić