Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (81795)

 1. Poštovani, potrebna mi je konsultacija. Ja sam jedna od prilično anksioznih osoba, a uz organsko-psihosomatske gastroenterološke tegobe i epizodično depresivna. Moram pomenuti i socijalnu fobiju koja mi svaki put kada idem u drugi grad, ili međ' nepoznate ljude izaziva i panične napade. Najteže mi pada to što usled socijalne anksioznosti sebe lišavam novih poznanstava i putovanja. Kada to kažem mislim na veoma veliki problem vršenja fizioloških potreba na drugim ili nepoznatim lokacijama. To mi je veliki problem i muka koja me lišava svega što je novo i lepo. S obzirom na to da je moja psihologica jedini psiholog u našoj opštini, pa su time i termini ređi i vremenski traju pola sata,..Ona prosto ne uspeva da se posveti nikome od nas, a i nema ni motivaciju, ni želju za tim, što opet mogu da razumem... Moje pitanje je da li bi ja trebala i mogla da idem kod stručnjaka kao što je psihoterapeut da bi rešila ili barem ublažila svoje "smetnje" ili to zaista može i psiholog?? Hvala Vam.

  Odgovoreno: 25. 04. 2020.
  • Postovana, 

   Bilo bi i najbolje ako imate mogucnosti da se obratite psihoterapeutu. Verovatno se radi o psihologu u drzavnoj ustanovi, pa je potpuno razumljivo zasto su termini neredovni, prosto ima veliki broj pacijenata i ne moze sve da se stigne. Sada imate veliki izbor online psihoterapeuta. Moze da se desi  da Vam psiholog, psihoterapeut ne odgovara ili pristup koji ima prema klijentu. Ali za anksioznost je potrebno imati redovne sesije. 

 1. Stres kod studenta medicine
  Pitanje broj: #168429

  Studiram medicinu i već duze vrijeme imam problem sa stresom. Prelazenje prevelike količine gradiva za kratko vrijeme mi stvara stres. Plačem pred ispite, treba mi prevelika količina energije da se koncentrišem na određene stvari i opet dobijem dobre ocjene.

  Kako se blizi polaganje završnog ispita sve manje snage imam, često razmisljam o ispitu dok učim i o drugim stvarima, to mi oduzima ogromnu količinu vremena. Ne umijem da se usrestedim na to što učim, sve mi se čini da ne stižem. Strah me je neuspjeha, uporedjujem sebe sa drugima, hoću da sve bude savršeno, ne mogu sebi da pomognem, brine me i šta će sredina reći. Mnogo volim ovo što sam upisala i znam da mogu mnogo bolje, ali stres mi ubija znanje koje imam.

  Odgovoreno: 16. 04. 2020.
  • Poštovana, 

   Ovo sto ste opisali je početak anksioznosti, koja se normalno javlja kada završavamo jedno životno poglavlje kao što je završetak studija. Neko će prevazići sa manjim a neko sa intenzivnijim tegobama, u zavisnosti od toga koliko uspešno smo prevazilazili prethodne faze. Ako postoje neki nerazrešeni konflikti iz prošlosti (bilo svesni ili nesvesni) sada će se pojaviti u vidu simptoma. 

   Dakle, prvo treba razrešiti pitanje, cega se bojiš ako završiš fakultet? Iracionalna uverenja, intrapsihičke konflikte...itd. 

   Ono što sama možeš je da obratis pažnju na misli koje te uznemiravaju: zabeleži te misli, tako praviš uvid. Nakon toga se prelazi u fazu ispitivanja misli, odakle dolaze, zašto, da li su racionalne, logične i korisne...

 1. Poštovani, Imam problem pretjeranog vezivanja za partnere sa kojima sam u vezi, u smislu da kad mislim da će doći do prekida veze doživim panični napad i ne mogu da se smirim. Dešavalo mi se da u trenutku kada dodje do svadje sa partnerom fizički sebe povrijedjujem jer mi to služi kao neki mehanizam pomoću koga pokušavam da kontrolišem svoje emocije. Fizičko povrijedjivanje se desilo nekoliko puta i prestala sam to da radim jer sam svjesna da ne mogu tako tako da ispoljavam emotivni bol i nemam problem da kontrolišem taj nagon za porijedjivanjem. Da li mislite da mi je potreban razgovor sa nekim stručnim licem da bih znala kako da savladam ovakve pretjerane reakcije na stresne situacije?

  Odgovoreno: 07. 02. 2020.
  • Poštovana, bilo bi dobro da porazgovarate sa psihoterapeutom kako biste utvrdili uzrok tom ponašanju. Moze biti separaciona anksioznost ili neka druga vrsta anksioznosti, svakako potrebno je detaljnije istrazivanje. Možete osećati krivicu nakon svadje, pa se zato povredjujete da biste se osecali lakse. Ali sve je individualno. 

 1. Na sta ukazuje nalaz psihologa, IQv-91, a IQm-129, ispitivano Reviskom, dete ima 7 godina. Blage poteskoce u usmeravanju i odrzavanju paznje.

  Odgovoreno: 16. 01. 2020.
  • Dete je prosecne inteligencije, pri cemu je bolje rezultate postiglo na manipulativnom delu testa nego na verbalnom.  Za detaljnije objasnjenje potrebano je da se prikazu rezultati na svakoj skali posebno. Psiholog je dosao do zakljucka na osnovu testa, neposrednog posmatranja i intervjua da dete ima problema sa koncentracijom i paznjom, sto moze biti posledica stresa pri testiranju. Ali za preciznije rezultate ne bih mogla da Vam kazem bez kontakta sa detetom, da bi se pratili i neverbalni znaci. 

 1. Imam osećaj krivice kad kažem ne. Čak i kad znam da je to dobro za mene. Pogađaju me previse mišljenja ljudi koji mi znače, a znam da ja njima ne znacim dovoljno, uvek želim da se približim i svidim bas tim ljudima (muškarcima). Nemam volju da se pokrenem ni za sta, sve mi stagnira, fakultet, posao nemam jer imam strah od snalaženja i nemam volju. Godinu dana i više sam u zacaranom krugu izmedju jednog muškarca, moje drugarice i mene. Plašila sam se njihovog druženja bez mene, plašila sam se toga da li se više razumeju nego on i ja. Plašila sam se toga što sam bila ja njemu nebitna i što me je nekad čak i izbegavao, a uvek mi se vraćao, doduše i dalje mu nisam toliko bila bitna. Neobavezno vidjanje je bilo u pitanju. Ne mogu da rascistim u glavi i odlučim da li da nastavim ili prekinem sve to. Uvek me okolnosti do njega vode. Osećam se manje vredno u odnosu na njih. Znam da me niko ni na šta ne primorava ali ja i kad pristajem na tako nešto i kad odbijem osećam se emotivno loše. Plašim se da ga ne izgubim. A i ni u čemu nisam bolja od njih. Osećam se manje vredno. Imaju svoj novac i fakultete a ja ni jedno. Da li da potražim stručnu pomoć? Hvala.

  Odgovoreno: 30. 10. 2019.
  •      Poštovana, trebalo bi da poradiš na svom samopouzdanju, da se upoznaš sa asertivnim pravima, da poradiš na komunikaciji sa drugim ljudima, potom procesom odlučivanja... da se otkrije uzrok odakle to potiče.  Svakako da bi ti prijao razgovor sa psihologom, kako bi lakše prevazišla date teškoće.

Prikazano 1-5 od ukupno 133 pitanja