Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (76079)

  1. Poz, već par godina borim se sa stalnim osjećajem sumnje, ustvari mislim oduvjek, dan mi prodze u mislima da će biti nešto loše, da će neko čuti o meni loše, kako se izboriti s ovim, tablete ne pijem.

    Odgovoreno: 09. 01. 2016.
    • Poštovana,
      Već sam odgovorila na ovo pitanje u rubrici psihijatrijske bolesti.

      aida zonjić
      psiholog
      Pozdrav

  1. Postovani, vec neko vrijeme imam problem sa hipohondrijom. . Sve je pocelo u septembru ove godine kada sam se ubo na ekser u koljeno, tada mi je komsija rekao da odem da primim antitetanus, sto ja nisam uradio. Posle nekoliko dana nekivdjavo me natjera da vidim na internetubsta je tetanus i od tada se ne nogu smiritisve je pocelo brojanjem dana inkubacije tetanusa 21 dan i kad se to zavrsilo igrajuci karte ubodem se na iglu koju mi je baka dala da uvucem. . Opet isti proces opet brojanje dana. . I sve taku u krug i kao baksuz cim zavrsi 21dan ja se opet povrijedim i opet brojim. . I tako sve od septembra do sad. . . Shvatam ja da se meni nista nece desit jer sam vakcinisan jer su to male ranice koje sam odmah ispirao hidrogenom i vodom. . Ali sada to vise nije problem vec dogadjaj koji se desio prije 8 dana a to je napad psa kada sam bio na selu kod strica. . Koji me nije ujeo tj nisam osjetio ujed i sutradan pogledam nogu i vidim neke oziljke koji su stari moguce godinama. . I cim sam to vidio pocne me noga bolit. . Sad brojim dane da ne dobijem bjesnilo iako je pas vakcinisan redovno. . . Ali problem je to sto kad god se negdje udarim mene to boli koliko traje i taj period inkubacije ali posle toga nestaje kao da ga nikad nije bilo. . Taj nacin zivota me ubija povukao sam se u sebe stalno sam u kuci rijetko izlazim. . Jer se plasim da me to ne uhvati negdje vani. . Biobsam kod psihologa koji me je ubjedjivaovda mi nista nece biti ali ja to ne mogu da prihvatim. . . Pijem leksilium uvece pred spavanje. . Jer mi je to najgori period. . Molim vas za neki savjet i da li je moguce da svi ti bolovi koji nastaju mogu biti psiha veliki pozdrav!

    Odgovoreno: 29. 12. 2015.
    • Poštovani,
      Na ovo pitanje sam već odgovoila da je najbolje dase obratit psioterapeutu kako bi razrešili svoje strahove.

      aida zonjić
      psiholog
      Pozdrav

  1. Samo još da dodam - moj otac kaže da sam ja kriva što on pije. Takođe kaže da pije zbog problema i da će prestati da pije kad reši probleme. I još nešto, on ne pije svakodnevno, nego samo ponekad kada se nađe u društvu sa svojim prijateljima, ili kada je neko slavlje, a naravno svako slavlje mi upropasti svojim alkoholisanjem i lupetanjem gluposti u alkoholisanom stanju.

    Odgovoreno: 14. 12. 2015.
    • Poštovana,
      Već sam dva puta odgovarala na ovo isto pitanje i sve objasnila.

      aida zonjić
      psiholog
      Pozdrav

  1. Apropo mog oca alkoholičara zbog kog mi je jako teško i neprijatno, a pogotovo me sramota kada se on napije u društvu (u gostima) pa onda lupeta gluposti i o meni i tako me dovodi u neprijatnu situaciju. Rekli ste da ja moram da sebe zaštitim tako što ću se ograditi od takvog njegovog ponašanja, ali ne razumem i ne znam kako da se ogradim konkretno u takvim situacijama. Možete li mi dati neki savet. Uzgred da kažem još uvek nisam u finansijskoj mogućnosti da se odvojim od roditelja i da živim sama nezavisno od roditelja.

    Odgovoreno: 07. 12. 2015.
    • Poštovana,
      U mom prvom odgovoru sam vam objasnila, ako se ne varam, kakava je ozbiljna bolest alkoholizam i koje posledice ima na alkoholičara, njegovu porodicu i društvo u celini. Zato je neophodno obratiti se u savetovalište za lečenje bolesti zavisnosti a oni će vas uputiti koji način motivisanja za lečenje je najbolji za vašeg oca. Ako on i dalje ne želi onda vi dođite na individualnu psihoterapiju.

      aida zonjić
      psiholog
      Pozdrav

  1. Postovanje! Da li mi mozete reci jeli ima neki najnoviji i efikasan lijek za tjeskobu (anksioznist) bolovala sam od anksioznosti, mogu reci da sam prilicno izlijecanja, ali sad ponekad, imam napetost i tjeskobu. . Pa bi volila da u tim iznimnim situacijama popijem neku tabletu koja otklanja taj osjecaj. . Dakle ne terapija, nego neke povremene tablete.

    Odgovoreno: 24. 11. 2015.
    • Poštovana,
      Ako se anksioznost i dalje povremeno javlja znači da nije izlečena nego samo smanjena na podnošljiviju meru. Savetujem vam da idete na psihoterapijske sanse jer su one efikasnje od lekova kada je o anksioznosti reč. Poterbno je da dođete do pravih i najverovatnije duboko potisnutih uzroka svojih strahova da se oni ne bi više ponavljali i da biste povratili samopouzdanje i veru u sebe i u svoje psihičke snage.

      aida zonjić
      psiholog
      Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 134 pitanja