Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78673)

  1. CT Kolonografija nalaz
    Pitanje broj: #162995

    Dobila sam nalaz CT kolonografije. Radiolog mi je rekao da imam jako dugo crijevo, dug crvuljak, atipično smješten i bez ikakvih naznake upale. Sad valjda mogu biti mirna glede apendicitisa? Hirurg je na odmoru, ali on je već u startu bio mišljenja da to baš i ne postoji.

    Odgovoreno: 12. 07. 2019.
    • Detaljno sam pročitao CT nalaz koji ste mi poslali. U vašem crevnom sistemu nema nikakvih patoloških promena.

      Zbog izduženosti debelog creva, njegova pozicija je izmenjena, tako da poprečni deo debelog creva visi kao zavesa, ka donjim spratovima abdomena, što uzrokuje nadutost (flatulenciju), a bol nastaje zbog distenzije creva gasovima. O daljem lečenju, odlučiće lekar koji je indikovao MSCT pregled.

      Na osnovu dosadašnjeg iskustva, mogu da vam kažem da se vaše stanje ne može tretirati kao bolest, već kao anatomska varijacija i dok su tegobe blažeg intenziteta. Preporučuju se lekovi Simetikonprobiotici.

  1. Imam 27 godina i jako se brzo zamaram i pri najmanjem naporu, u trenutku mi se desi da imam aritmije i preko 100 otkucaja u minuti, osećaj zatezanja u grudima i nedostatak vazduha, Ponekad iz čučećeg položaja u stojeći mi bude crno pred očima i po 3-5 sekundi , imam i česta uzdisanja. Duži vremenski period, ali poslednje vreme sve jače i češće. Pušač sam pola paklice na dnevnom nivou i zbog života u zajednici, imam često stresne situacije zbog prećutanih svađa sa roditeljima mog supruga. Plašim se da se ti porodični problemi i moje ,,gutanje'' ne odraze na moje zdravstveno stanje. Molim vas za savet.

    Odgovoreno: 06. 07. 2019.
    • Sudeći na osnovu Vašeg pisma Vi ispoljavate simptome tahikardije (ubrzanog rada srca) koja se može javiti iz velikog broja razloga. Jedan od njih može biti Anemija koja se slično manifestuje, Drugi uzrok može biti stres, treci hormonski poremećaj, itd. Takođe ubrzan rad srca može biti znak nekih srčanih oboljenja. U Vašem pismu ne nalazim od kada su nastali pomenuti simptomi, kada se javljaju, koliko traju, kako nestaju, postoji li porodična istorija srčanih oboljenja...

      Stres jeste važan činilac koji može izazvati te simptome, ali ja bih Vam savetovao da odete do Vašeg izabranog lekara i budete detaljno pregledani (anamneza, EKG, krvna slika, hormonski status...).

      Tek nakon takvog pregleda, ako se isključi organsko poreklo možemo kazati da je stres glavni uzrok i preporučiti dalju terapiju.

      dr Dragan Simić

  1. Bol u donjem delu leđa i stomaka
    Pitanje broj: #162221

    Imam bol u donjem delu leđa koja mi ide prema desnoj nozi, i ponekad me jače zaboli na pokret. Takođe me boli u denjem delu stomaka (više levo.) i imam peckanje dok mokrim. Ultrazvuk mokraćnih kanala i CT Urografija su uredni.

    Odgovoreno: 06. 07. 2019.
    • Bolovi u donjem delu leđa mogu biti različitog porekla. najčešće se radi o muskulo-skeletnom bolu koji nastaje usled povreda donjeg dela leđa podizanjem većih težina ili naglim pokretima, ili usled dugotrajnih mikrotrauma (dugo sedenje u nezgodnom položaju). Ukoliko dolazi do spuštanja niz desnu nogu trebalo bi ispitati da li se radi o pritisku na ishijadični nerv. U svakom slučaju je neophodno da budete detaljnije pregledani i dodatno ispitani ( Rtg donjeg dela ledja).

      Po pitanju bolova u donjim, levim, partijama stomaka i peckanja prilikom mokrenja najverovatnije se radi o pesku koji se formira i redovno izbacuje sa urinom, pa zato i ne može biti detektovan na CT-u. U svakom slucaju trebalo bi da se nastavi sa praćenjem, a Vi bi trebalo da uzimate što više tečnosti, da budete fizički aktivniji i da smanjite unos crvenog mesa dok se ne postavi krajnja dijagnoza i samim tim odredi dalja terapija.

  1. Broj eritrocita mi je ispod donje granice. Da li treba da uzmem nešto da pijem za krvnu sliku?

    Odgovoreno: 06. 07. 2019.
    • Vrednosti Eritrocita koje su prezentovane u krvnoj slici nisu patološke. One jesu granične,ali granica nikada nije jedna određena vrednost već dozvoljeni raspon vrednosti. To blago sniženje moze biti uzrokovano skorašnjim menstrualnim ciklusom, skorašnjim blažim krvarenjem, čak i dozvoljenom greškom mašine.

      U svakom slučaju nema razloga za zabrinutost u odsustvu drugih simptoma (zamaranje, umor, apatija, bledilo, lupanje srca, itd.).

      Savetovao bih Vam da ponovite krvnu sliku za 3 meseca,a u međuvremenu konzumirajte više crvenog mesa, spanaca, blitve i cvekle...

      dr Dragan Simić

  1. Već dva dana sve vreme imam čudan ukus u grlu. Danas sam primetila i da na korenu jezika imam neke plikove koji ne bole na dodir. Prošle nedelje sam pila antibiotik za upalu sinusa, ne znam da li to ima neke veze. Šta bi to moglo biti i da li treba da posetim lekara?

    Odgovoreno: 06. 07. 2019.
    • Na osnovu prezentovanih simptoma možemo posumnjati da se radi o oralnoj kandidijazi tj. gljivičnom oboljenju usta. Obično se javlja sa padom imuniteta, nakon uzimanja jakih antibiotika, kao i kod osoba koje su predisponirane tom oboljenju ( dijabetičari, pacijenti sa imunodeficijencijom, malignitetima). Stanje nije opasno po život, ali izaziva nelagodnost. Leči se uzimanjem oralnih gelova u toku 7 dana.

      Moj savet Vam je da posetite Vašeg izabranog lekara da potvrdi naše sumnje i da Vam prepiše odgovarajuću terapiju.

Prikazano 1-5 od ukupno 1723 pitanja