Pitajte doktora

Najnoviji odgovori (78804)

  1. Da li mi možete reći kako dva parametra iz laboratorijske analize krvi dovesti u referentne vrednosti i da li je zabrinjavajuće "odskakanje"?

    Monociti 10,22 Bilirubin ukupan 21,3

     

    Odgovoreno: 13. 09. 2019.
    • Niste mi napisali glavnu stvar, a to je koje su vaše tegobe, zbog kojih je lekar zatražio da se odrade analize koje ste mi dostavili. Ovo je česta situacija, da pacijenti ne daju nikakav podatak o svojim simptomima, već samo dostave laboratorijske nalaze, a vrlo je važno da budete svesni da anamneza (podaci dobijeni od pacijenta ili osobe upućene u stanje pacijenta) i pregled čine 70% dijagnoze, dok dopunske analize čine 30% dijagnoze.

      U Vašem slučaju, nalaz koji ste mi dostavili, u slučaju da nemate nikakve tegobe, ili vas niko nije pregledao, ili vas je pregledao a nije ustanovio nikakve kliničke znake (povišenu temperaturu, uvećane limfne čvorove, hiperemiju ždrela, odstupanja krvnog pritiska, uvećanu jetru ili slezinu, izmenjen nalaz na plućima ili bilo koji drugi znak), nema apsolutno nikakav klinički značaj, jer ne ukazuje ni na jedno određeno specifično oboljenje.

       

  1. Bol u štitnoj žlezdi
    Pitanje broj: #163811

    Osećam bol u predelu štitne žlezde i imam otežano gutanje, svakog dana. Kada sam vadila hormone štitne žlezde sve je u granicama normale. Ne primećujem da mi je vrat nešto posebno otekao.

    Da li su hormoni jedini pokazatelji da nešto nije u redu sa štitnom žlezdom ili je moguće da uradim još nešto? Na šta ukazuju moji simptomi?

    Odgovoreno: 11. 09. 2019.
    • Osim bola u predelu vrata, bitno je koje još simptome imate. Da li ste imali osećaj vrućine i preznojavanja, psihičke napetosti ili nasuprot osećaj hladnoće, tromosti, pospanosti?

      Da li ste gubili ili dobijali na kilaži? Bol je retko simptom bolesti štitne žlezde, a i kada se javi, vrlo retko je to jedini izolovan simptom. Pre bilo kakve laboratorije, trebalo bi uraditi klinički pregled od strane vašeg lekara, koji će palpacijom vrata utvrditi ima li nekih nepravilnosti. Takođe, savetujem da uradite krvnu sliku i biohemiju, ORL pregled. Ako se zaista ispostavi da postoji sumnja na bolesti štitne žlezde, nemojte sami bez saveta vašeg lekara raditi laboratorijske testove, jer ni jedan test ne može da zameni kvalitetan lekarski pregled i podaci koje date svom lekaru. Testovi koji mogu ukazati na autoimune bolesti, Grejvsovu bolest i Hašimoto tireoiditis su anti-Tg i anti-TPO antitela, dok na papilarni karcinom može ukazati povišen tireoglobulin, a na medularni karcinom može ukazati povišen kalcitonin.

      Ne zaboravite da ovi nalazi ne isključuju oboljenje ni ako nisu povišeni. Vaš lekar može zatražiti ultrazvuk štitne žlezde i mekih tkiva vrata.

  1. Svrab u području anusa
    Pitanje broj: #163778

    Imam svrab u području anusa,prije 3 mj sam imala parazite i popila sam Vermont tablete i prije 2 tjedna opet se vratilo ,opet sam uzela vermox ( 1x3 dana pa nakon dva tjedna ponovno 1x3 ) ,još munje ostala jedna za popit, svrbi me još na momente, i kad obavim nuždu. Pojavile su mi se neke rupice na par mjesta oko anusa pa me zanima šta to može biti? Ne izgleda kao urasla dlaka i nije natečeno, samo me to zna češat i boli kad se pokušava istisnut.

    Odgovoreno: 11. 09. 2019.
    • Potrebno je ponoviti test na parazite, i ako je potrebno, vaš lekar će vam korigovati terapiju. Niste mi naveli o kom parazitu tačno je reč. Vrlo često je savetovano da se uz antiparazitnu terapiju koristi i neki antihistaminik, npr. Pressing, jedna tableta sat vremena uveče pred spavanje, kako bi se smanjio svrab, i sprečilo nesvesno češanje tokom sna, čime se dodatno prave lezije perianalne sluznice.

  1. Problem sa crevima
    Pitanje broj: #163617

    Već dugi niz godina imam problem sa crevima, tacnije od 15-te godine od kada sam dobila prvu menstruaciju, imam 26 godina, alkohol ne konzumiram, cigarete takodje,gazirana pića takodje, ishrana mi je zdrava i bogata vlaknima, medjutim često imam problem sa zatvorom i dijarejom, stolica mi je uglavnom crna i tanka, krvi nema, medjutim ljudima oko mene smeta neprijatan miris koji ne ispustam i cesto budem predmet ismejavanja zbog stvari koje ne radim, a pritom higijena mi je na zavidnom nivou, zbog svih tih neprijatnih stvari koje svakodnevno doživljavam sam pod velikim stresom i to jako utiče na moju egzistenciju, zanima me šta može biti uzrok svemu tome i kome mogu da se obratim povodom toga? Inače moram da napomenem i to da mi je otac imao karcinom debelog creva

    Odgovoreno: 30. 08. 2019.
    • Potrebno je da uradite kompletnu krvnu sliku, CRP,  fibrinogen, sedimentaciju i osnovnu biohemiju, koprokulturu i test na klostridijalne toksine A i B. Sa svim navedenim nalazima, neophodno je da se javite gastroenterologu, koji će indikovati dalju neophodnu dijagnostiku kojom će isključiti ili potvrditi ulcerozni kolitis ili Kronovu bolest, koje su najčešće u vašoj životnoj dobi, ili nastaviti dalju pretragu.

  1. Povišeni leukociti pri analizi krvi
    Pitanje broj: #163522

    Prilikom vađenja krvi u privatnoj laboratoriji imao sam povećane leukocite, 12, u domu zdravlja juče su bili 11. Ostali parametri su u redu. Napominjem da je glukoza ponekad oko 6. Koje analize bi trebalo uraditi da se nađe uzrok povišenih leukocita?

    Odgovoreno: 23. 08. 2019.
    • Povišeni ukupni leukociti uglavnom ukazuju na infekciju. Da bih vam mogao detaljnije rastumačiti nalaz, neophodno je da mi dostavite i leukocitarnu formulu (procentualni odnos neutrofilnih granulocita, limfocita, monocita, eozinofilnih i bazofilnih granulocita).

      Poželjno je da se odrade i sedimentacija, CRP, fibrinogen, i pregled urina.

      Sve ovo može se tumačiti isključivo u skladu sa kliničkim nalazom. Glavna stavka koju mi niste rekli je šta vas je navelo da odradite krvnu sliku i koje tegobe imate?

Prikazano 1-5 od ukupno 1736 pitanja