Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (82531)

  1. Postovani, Kako mogu stupiti u kontakt sa dr Ikom Pesic u vezi sa programom odvikavanja od pusenja ili ako me mozete uputiti na doktora, ordinaciju ili kliniku koja se time bavi? Hvala! Katarina Markovic

    Odgovoreno: 26. 02. 2021.
  1. D dimer mi je 368 prelezala sam koronu,pa me zanima da li postoji razlog za zabrinutost?

    Odgovoreno: 21. 02. 2021.
    • Ne. Korona je dovela do masovnog i ne uvek opravdanog kontrolisanja D dimera, ali čak i neke kolege lekari ne znaju šta je tačno D dimer i kako nastaje, pa samim tim ne znaju ni u kojim sve stanjima je povišen, i kojom dinamikom opada. Konkretno, u vašem slučaju, potrebno je nalaze tumačiti u korelaciji sa kliničkom slikom, koju mi niste opisali.

      Iskoristio bih priliku, koju ste mi dali svojim pitanjem, da skrenem pažnju svim pacijentima koji su preležali COVID a nisu ni od čega bolovali ranije, da provere sada svoj krvni pritisak i šećer u krvi.

      Ovo su moja lična zapažanja, u kliničkoj praksi, da su se pojavile novodijagnostikovane hipertenzije, kao i šećerna bolest, kod nekih pacijenata, nekoliko meseci nakon preležanog COVIDA. 

      Kada ova pandemija prođe, lekari svih oblasti medicine, imaće mnogo materijala za vrlo ozbiljne naučne radove. 

  1. Postovani, da li nedostatak lunule (polumeseca) na nekom od noktiju stvarno znaci neku bolest ili probleme sa nekim organima u telu, ili to ne mora da znaci automatski da je tako? Procitah svasta pa sam se uspanicio, imam 27 godina. Hvala unapred.

    Odgovoreno: 21. 02. 2021.
    • Vaše pitanje me je podstaklo da bacim pogled na svoje nokte, pošto do sad nisam obraćao pažnju. Postoje određene bolesti, koje se manifestuju izvesnim promenama na noktima, a što je i naučno dokazano, a poznat je i mehanizam kako do toga dolazi, kao što su na primer takozvani batičasti prsti. Boja nokatne ploče nam može biti dobar pokazatelj stanja periferne cirkulacije ili zasićenja krvi kiseonikom. Postoje takođe i bolesti samih nokata za koje se zna kako se manifestuju, kao što su gljivične infekcije nokta. Neke sistemske bolesti, kao što je psorijaza, takođe se mogu manifestovati na noktima. Ipak, razni nadrilekari gledaju u nokte po sistemu gledanja u šolju, bez ikakvih naučno itemeljenih činjenica, a na internetu svako može da piše sve što mu leži na duši. 

  1. Поштовани др , Треба ми савет за вакцину. Из Суботице сам и чула сам да све који су имали алергију на неки лек враћају са вакцинације, бар је тако у Суботици. Пре 20 година сам имала јаку алергијску реакцију на бромокриптин. Добила сам да га пијем да бих зауставила лактацију ( беба је већ била велика и ходала је ) а пошто су ми ноге почеле трнути када сам га почела пити и глава да ме боли , попила сам други дан након узимања бромокриптина и аспирин . Тада сам добила јаку реакцију у виду осипа по телу и имала сам утисак да ми језик отиче. Била сам дан на реанимацији и 5 дана на кожном одељењу и након примењене терапије симптоми су прошли. Тада су ми рекли да никада више не узмем ни један од та два лека , али нису испитивали од чега је алергија, а претпоставили су од комбинације та два лека. Радим као учитељица и имам 45 година и занима ме да ли бих могла примити вакцину против ковида и која би била најбоља за мене? Срдачан поздрав и хвала на одговору!

    Odgovoreno: 21. 02. 2021.
  1. Pozdrav, vec tri nedelje imam podrhtavanje-grcenje u stomaku. To je nekih 4 prsta iznad pupka i tri prsta u levo. Nisu konstantna nego svremena na vreme. Nemam nikakvih bolova ili mucnina. Probao sam i prstima blago da napipam nisu trbusni misici nego je u stomaku, mozda zeludac. Idem dosta u teretanu i treniram svakodnevno. Hranim se zdravo i unosim vitamine i dosta tecnosti. Zanima me vas savet sta bi to moglo biti.

    Odgovoreno: 21. 02. 2021.
    • Lokalizacija koju ste opisali, može odgovarati projekciji želuca. Savet je svakako uraditi test na Helicobacter Pilory. Takođe, u slučaju negativnog testa, možete dve nedelje uzimati lek Famotidin 20 mg ujutru na prazan želudac, sat vremena pre jela. Ukoliko tegobe i pored preduzetih mera potraju, biće neophodan konsultativni pregled gastroenterologa. 

Prikazano 1-5 od ukupno 1980 pitanja