Da zakažete pregled pozovite 063 687 460

Zakažete pregled 063 687 460

Najnoviji odgovori (80898)

  1. Poštovani da li mi možete pomoći da protumačim nalaz, radi se o MRI glave, žena 64 godine. Nalaz je radila jer je počela gubiti pamćenje, uglavnom dok spava ustane se i ne sjeca se bitnih stvari koje su se nedavno desile. Unaprijed zahvalna na odgovoru.

    Odgovoreno: 06. 07. 2020.
    • Pacijentkinja je imala manje, takozvane, lakunarne asimptomatske moždane udare, koji su izazvali simptome koje sada ima. Da ne bi došlo do sasvim izvesnog ozbiljnijeg moždanog udara, sa većim posledicama, neophodno je rešiti sve faktore rizika. Ukoliko puši, prestati sa pušenjem. Ukoliko krvni pritisak nije dobro regulisan, obratiti se lekaru za korekciju terapije. Ukoliko postoje poremećaji srčanog ritma, odraditi 24-časovni holter, i obratiti se lekaru za korekciju ritma. Ukoliko postoji neregulisan šećer u krvi, mora se regulisati, odraditi sve neophodne laboratorijske testove (glikemija našte, ogtt i HbA1C). Uraditi profil lipida (holesterol, trigliceridi, HDL, LDL), i smanjiti telesnu masu. Neophodna je umerena fizička aktivnost.

  1. Poštovani, da li smem samostalno da promenim statin, inače mesec dana pijem Paravano 20mg jer osećam povremeno bolove u mišićima u nekim položajima tela. Inače ukupan holesterol mi je 9.2, LDL 7.8 a HDL 1.4. Pozdrav i hvala na odgovoru.

    Odgovoreno: 30. 06. 2020.
    • Ne. Povišene vrednosti holesterola su jedan od kardiovaskularnih faktora rizika. Utičite na ostale. Prestanite da pušite, uvedite svakodnevnu umerenu fizičku aktivnost, pijte dosta tečnosti, i promenite režim ishrane. Za izbor statina, obratite se svom lekaru.

  1. Poštovani,

    U poslednje vreme primećujem osećaj toplote ili gorenja na levom stopalu. Pročitala sam da to može biti simptom različitih bolesti i stanja. Na dodir ono je normalne temperature i ne boli kad ga dodirujem. Ali imam deformitet, čukljeve na oba stopala, s tim da je stanje gore na levom. Imam bolove pri kretanju. Da li to može imati veze sa tim?

    Što se tiče moje pozadine bolesti, ipak je važno da spomenem nekoliko stvari. Prvo, bila sam u depresiji 3-4 godine i dosta je stradao moj nervni sistem zbog toga, pamćenje i koncentracija su mi oslabilli, imam crne rupe u memoriji i postala sam vrlo razdražljiva. Nisam konzumirala nikakve lekove već sam sama uspela da se iščupam iz toga. Druga stvar, zbog stresa od depresije sam stekla insulinsku rezistenciju koja mi je dijagnostikovana 2015. godine i vodim računa o tome te su analize u okviru referentnih vrednosti. Od lekova u početku sam pila Glukofaž 500mg i selen a kasnije Glukofaž 850mg i Inofolik prašak. Treća stvar, imala sam radiofrekventnu ablaciju na srcu 2018. godine, rešila sam se aritmije koja me je mučila 11 godina. Tip aritmije je paroksizmalna superventrikularna aritmija čija je frekvencija išla do 250 otkucaja u minuti. Nisam imala normalnu cirkulaciju u telu, pogotovo u listovima i stopalima godinama, ali to se nakon operacije povratilo. Posle operacije sam mesec dana pila običan Aspirin za srce.

    Bila sam pušač 10 godina ali ne pušim od 2017. godine, samo povremeno konzumiram marihuanu radi opuštanja a alkohol pijem samo za posebne prilike. Bavim se sportom i želim da zadržim taj obrazac što je duže moguće. Radim sa decom sam invaliditetom pa nekad posao može biti stresan ali sam uglavnom srećna. Što se tiče fizionomije, visoka sam 175cm i imam 67kg, jače sam građe i moja krvna grupa je AB+.

    Unapred se zahvaljujem na odgovoru.

    Odgovoreno: 30. 06. 2020.
    • Čukljevi i neuropatija izazvana povišenim šećerom mogu biti uzrok simptoma koje ste naveli. Potrebno je da odradite tromesečni profil HbA1C, kao i OGTT, potom sa dobijenim nalazima da se javite endokrinologu. Predlažem da obavite pregled psihijatra, i da mu kažete sve što ste rekli meni. Takođe, predlažem i konsultaciju ortopeda i ako postoje uslovi (dozvola interniste i anesteziologa, s obzirom da ste bolovali od PST) da se obavi operacija čukljeva u opštoj anesteziji.

  1. Dobar dan. Isla sam na uz vrata jer imam kuglicu na vratu i uvecanu zlezdu,pa me zanima i vase misljenje.Inace imam hasimoto. Stitasta zlezda je simetricno polozena,pravilnih kontura,blago manjenog volumena,diskretno nehomogene gradje.Parehnim stitaste zlezde je pravilno zrnaste eho strukture,pravilne distribucije dopler signala.Ne izdvajaju se cisticne niti nodalne promene.U regiji parastitasnih zlezda nema patoloske promene.Obostrano submandibularne i obe parotidne zlezde u pravilnih velicina i homogene eho strukture. Desno u nuhalnoj regiji blize povrsini koze ovalni limfn nodus,hioperehogenog hilusa,dimenzija 12x3.9mm-eho karakteristika reaktivnog LND. Zakljucak Lymphadenitis colli I.dex.incip...Receno mi je da je benigno. Hvala unapred.

    Odgovoreno: 30. 06. 2020.
    • Obostrano uvećani, bezbolni limfni čvorovi vrata najčešće ukazuju na virusnu infekciju. Jednostrano uvećani limfni čvorovi najčešće ukazuju na bakterijsku infekciju, ako su bolni na dodir. Ako su bezbolni na dodir, jednostrano uvećani limfni čvorovi vrata mogu ukazivati na rak. Kod mlađih osoba se češće radi o primarnim zloćudnim tumorima, odnosno limfomima, dok se kod starijih osoba češće radi o sekundarnim zloćudnim tumorima, odnosno metastazama iz ORL regije. Potrebno je uraditi kompletnu krvnu sliku i osnovnu biohemiju, i sa tim nalazima, kao i nalazom ultrazvuka, javiti hematologu. Ipak, na osnovu celokupnog nalaza koji ste mi dostavili, kod Vas se najverovatnije radi o reaktivnom limfadenitisu.

  1. Postovani,

    Od marta meseca mucim muku sa upaljenim grlom i zapusen nos.Sada vise nemam gusobolju ali ostalo je blago crveno grlo i nos mi je odpusen ali sluzokoza nosa je ostala crvena na pocetku nosne skoljke.U jutarnjim casovima izbacujem beli sekter.ORl specijalista mi je dijagnosikovao Vazomotorni rinitis i prepisao antihistaminik oralno i momenta sprej.S‚obzitom da se stanje nije popravilo uradio sam krvnu sliku koju saljem u prilogu.Sto se tice temperature ujutru i uvece nemam temp a tokom dana ponekad se poveca na 37,2C.Imam i blagi tremor u nogama pa koristim Veraprimil da smanjim pulsiranje misica.Radio sam bris nosa i grla i nadjena mi je stafilokoka u nosu koja je uspesno izlecena antibiotskim mastima.Molimo vas za vasu procenu.Hvala

    Odgovoreno: 31. 05. 2020.
    • Nalaz ukazuje na bakterijsku infekciju. Moguće je i da se radi o urinarnoj infekciji pa ne bi smetalo da uradite za početak običan pregled urina sa sedimentom. Da li ste koristili sistemske antibiotike, ili samo lokalne masti? Smatram da svakako treba da prođete terapiju sistemskim antibiotikom, ali tek nakon pregleda lekara, koji će vam pregledati grlo i poslušati pluća. Nemojte koristiti verapamil u te svrhe. To je lek koji spada u blokatore kalcijumskih kanala i koristi se kod hipertenzije, tahikardije i određenih oblika aritmije. Za fascikulacije mišića, možete koristiti CITRI-MAG. Iako su vam vrednosti magnezijuma u referentnom opsegu,ovaj lek će vam pomoći u problemu sa fascikulacijama, a ujedno pomoći i u saniranju alergijske komponente rinitisa, koja kod Vas nije dominantna.

Prikazano 1-5 od ukupno 1877 pitanja