Dr Kristina Rendić

Lekar opšte medicine

Dr Kristina Rendić, Lekar opšte medicine

Oblasti medicine

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 6

 1. Imam problem sa sestrom. Prvo je krenulo da je pecka i boli prilikom mokrenja, pa je u nekih nedelju dana prešlo na bolove u želucu. Ti bolovi su nekad jaki, nekad slabiji, i to traje već 3 nedelje. Nije heliko bakterija, jer je testirana na to. Ne znamo šta je, šta dalje činiti?

  Odgovoreno: 05. 05. 2020.
  • Dr Kristina Rendić

   Poštovana, 

   Svakako da je neophodan detaljniji pregled ljekara. Pokušajte korigovati ishranu (laganija, da nije masna, začinjena, kisela), te uzimati nekoliko dana Acipan tbl 20mg 1x1 ujutro. Uz to dovoljno vode i čaj od brusnice. 

   Lijep pozdrav, 

 1. Poštovani, Imam 18 godina i trenutno sam u fazi priprema za fakultet. U poslednjih nedelju dana imam problem u vidu blazih vrtoglavica (ponekad sa mucninom), svakodnevnih glavobolja koje se javljaju u isto vreme i blage nesvestice pri ustajanju (što mi se ranije nije dešavalo). Takodje imam i digestivnih problema u vidu blažih grceva u stomaku ponekad zatvora. Pre dve godine sam imala anemiju a poslednji nalaz krvi sam radila pre 6 meseci i bio je normalan. Da li je moguće da je ponovo u pitanju anemija ili mozda samo reakcija na promenu vremena ili stres. Da li je potrebno da idem kod lekara?

  Odgovoreno: 05. 05. 2020.
  • Dr Kristina Rendić

   Poštovana,

   Moguće je da je ponovo u pitanju anemija, uz to i snižen pritisak kada imate vrtoglavice. Korigujte ishranu, da bude laganija, jedite ono što Vašem organizmu odgovara, što više zelenog lisnatih povrća, crvenog voća, te uz to uzimajte dosta vode. Takođe uvedite dva puta dnevno unos sledeće kombinacije: vitamin C u prahu i soda bikarbona u omjeru 2:1 kasikica, razumutiti u čaši vode i popiti nakon obroka. Predlažem da ponovite nalaz KKS i Fe te shodno rezultatu uvedete suplemente željeza.

   Lijep pozdrav, 

    

 1. Postovani,imam problema sa hipertenzjom vec se lecim duze od 1o godna.Pijem enelapril htc 20 lpus 12,5 ujutru, enelapril od 2o uvece, binevol od 5 ujutru i vazotal uvece.Medjutim i pored tone lekova imam hiertenzivne krize, koje me ceto napadnu, kao i napadi panike i ls..Srce se uzlupa, preznajam se,nagon za samodor\anjem.Sta u tom slucajuda cinim.Napominjem da se lecim i od anksioznostidepresije gde pijme Eliceu od 1o jednom dnevno iksalol 0,5 tri puta.Dali da povercamlekove za smirenje, jer imam stresan posao i idem na posao kao n robiju.Zivim sam, u selu, daleko od lekara i strahovito sam uplasen kad me to snadje.Da li da ksalolu dodam i bromazempam, neko mi rece da to moze da se kombinuje ili ne.Unaprd zahvalan Ivan

  Odgovoreno: 01. 05. 2020.
  • Dr Kristina Rendić

   Poštovani, 

   Obzirom na tegobe i lijekove koje koristite, svakako da biste trebali otici na kontrolu kod ljekara kako bi se korigivala terapija ako Vam ne odgovara. Da li ste sigurni da imate hipertenzivnu krizu ili prosto trenutno povećanje pritiska? Stresan posao, slana hrana takođe mogu uticati na povišenje pritiska.

   Možete kombinovati Ksalol i Bromazepam, ipak uz konsultaciju ljekara, nikako sami da odlučujete o tome. 

   Lijep pozdrav, 

 1. Imam vec nedelju dana jake glavobolje mucninu,malaksalost i jak bol u grudima..povremeno osecam da mi srce bas jako kuca...mozete mi reci sta je to?

  Odgovoreno: 01. 05. 2020.
  • Dr Kristina Rendić

   Poštovana,

   Obzirom na tegobe, trebali biste posjetiti ljekara da bi detaljniji pregled obavio. Brojna stanja mogu dati takve simptome, neophodno je obaviti pregled (mjerenje pritiska, auskultscija srca i pluca, EKG, grubi neurološki pregled, detaljnija anamneza) pa će potom ljekar odlučiti gdje dalje da Vad šalje ukoliko bude potrebe ili će ordinirati adekvatnu terapiju.

   Lijep pozdrav, 

    

 1. Postovani,

  Treba mi pomoc u tumacenju nalaza krvi i urina. Prvi nalaz je nalaz u kojem je krv i urin zajedno predstavljen. Posto vrijednosti nisu bile u granicama, moj doktor je predlozio da ponovimo nalaz urina, tako da je drugi nalaz, samo nalaz urina. Bez obzira na vrijednosti nalaza ja konstantno osjecam umor, malaksalost, tezinu,imam tamnu mokracu svako jutro i pece me pri mokrenju. Imam 23 godine, zensko, nisam spolno aktivna. Zanima me vaše stručno mišljenje, šta bih dalje trebala da radim? Hvala unaprijed.

  Odgovoreno: 01. 05. 2020.
  • Dr Kristina Rendić

   Poštovana, 

   Ponovljeni nalaz urina je dosta bolji od prethodnog. Simptomi koje imate ukazuju da je prisutna blaža infekcija urinarnog sistema. Obzirom da ne vidim datume kads ste radili lab nalaze i da ne znsm da li ste koristili neke lijekove ili domace pripravke, ne mogu da dam precizan odgovor. Da li pijete dovoljno tečnosti i čajeva? Da li ste imali povišenu tjelesnu temperaturu? Kakakv je arterijski pritisak? Imate li bolova u stomaku?

   Uzimajte dovoljno tečnosti, čaj od brusnice, Urifar vrećice (razmutiti ujutro sa vodom 30 minuta prije obroka).

   Lijep pozdrav, 

    

Prikazano 1-5 od ukupno 6 pitanja