Dr Nenad Ćupina

dr

Dr Nenad Ćupina, dr

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 105

 1. Postovani dr ćupina, javljala sam vam se u par navrata prosloga mjeseca, te uzela slobodu da se nakon odredjenih pretraga koje sam izvrsila, a na koje ste me i vi uputili opet javim. Naime, kako sa vec pisala, vec nepuna dva mjeseca osjetila sam malaksalost, misicnu slabost, blago povisenu temp, glavobolju, nedostatak snage, nervozu usljed svega toga. Nalazi krvi su dobri, samo sam i prije pisala kako su moniciti povecani, urin takodje normalan. Uradila sam sva 4 rf (medju njima i rose waaler) bili su negativni. Ustanovljena mi je teza upala sinusa, bez gnoja i sekrecije, navodno dugo vucena i nelijecena sada vec hronicna upala sinusnih supljina, otecena je sluznica nosa, sumnja se i na alergiju, i sve te kosti sinusne su otecene, te uvazeni ljekar specijalista otorinolaringologije govori da je i ta blago povisena temp. I ta malaksalost sve od te upale sinusa, da pijem jake antibiotike, strpim se, i da ce proci. U medjuvremenu detaljnom laboratorijskom analizom, kako sam i pisala nalazi hormonalnog statusa tiroidne zljezde su pokazali da mi je tsh hormon malo povecan-sto bi bio indikator za smanjen rad tiroidne zljezde s obzirom na urodjenu ageneziju tj. Cinjenicu da sam rodjena bez lijevog reznja, ali je dosadasnjim kontrolama utvrdjeno da je ovaj postojeci, desni preuzimao funkciju. Doktorica endokrinolog je rekla da detaljno ispitam ponovo hormone i antitijela, ali je bila ubijedjena da nije u pitanju stitina zlijezda, jer kao ovaj rezanj je dovoljan i normalno radi. Tako je i bilo, nalazi hormona tsh koji je sada 1. 8. Ft3, ft4, t3, t4. Te antitijela su svi uredni, te je iskljucena mogucnost smnajenog rada tioride. Ta doktorica endokrinolog i internista smatra da ipak ta temperatura blago povisena, koja se povremeno, a ne stalno javi, nije od sinusa, te me je poslala da radim test na infektivnu mononukleozu-testiranje na epstajn barov virus sto sam i ucinila, rezultati su za nekih sedam-osam dana. Po njoj temperatura, uz malaksalost, povecanje monocita moze biti uzrokovana infektivnom mononukleozom, jer postoje slucajevi u praksi kad je mononukleoza pracena manjom temp. , umorom, malaksaloscu, i bez oticanja limfoma na vratu. Moram reci da sam pomalo zbunjena, jer jedan doktor otorinolaringolog govori kako je sve od sinusa, i daje mi jake antibiotike, koje sam konzumirala i moram priznati da vec imam veci priliv snage i da se drugaije osjecam, mada to jos nije kako bi trebalo, dok drugi doktor endokrinolog internista tvrdi da ne moze to sve biti od sinusa, i d a je neki virus ili mononukleoza, koja je sada vec u fazi slabljenja, te mi je naredjeno mirovanje i konzumiranje dosta tecnosti. Uvazeni doktore, ako moze opet neka sugestija u kom pravcu vrsiti dalju dijagnostiku, bila bih vam veoma zahvalna. Izvinjavam se na veoma opsirnom izlaganju. Srdacno vas pozdravljam i svako dobro zelim!

  Odgovoreno: 19. 04. 2016.
  • Dr Nenad Ćupina

   Poštovana,
   U sadašnjoj fazi vaših zdravstvenih problema, potrebna je strpljivost jer oba lekara imaju pravo na sopstvene stručnomedicinske stavove.
   sinusitis sa blažim oblikom povećane temperature, može se prolongirati duže vremena i izazvati opštu slabost i malaksalost. U narednom periodu vaše nosnice treba da budu prohodne.
   sačekati rezultate testova na eventualno preležalu infektivnu mononukleozu, uz ponovnu kontrolu jetrenih transaminaza. -
   nakon toga još jedanput sagledati sveobuhvatno vaše zdravstveno stanje.
   Pozdrav

 1. Poštovani, koristio sam oko 2 godine preparat minoxidil, kao sprej za kosu, sve dok nisam prilikom nekoliko zadnjih upotreba, pre 3 meseca, primetio čudan osećaj, otežano disanje i peckanje u nosu, grlu, plućima, i želucu. Pošto se isto ponovilo i sutradan posle primene, odlučio sam da prekinem. Čudan osećaj u nosu, grlu, plućima, želucu, ostaje. Vrlo brzo sam morao da koristim kapi za nos, neprestano do danas, grlo je nastavilo sa grebanjem, a na plućima otežan disajni šum, kako je konstatovano mnogo puta kod pulmologa. Sluznica nosa i grla atrofični, po mišljenju orl spec. Koji kako je rekao nikada nije video tako nešto. Sve je praćeno čestom blago povišenom temperaturom, povremenom groznicom i drhtavicom. U analizama sputuma, brisa grla i nosa nema bakterija, ni gljivica. Analiza krvi pokazuje stalni rast leukocita i stalni pad eritrocita, povišen crp, pad hemoglobina, haptoglobin 0, 7. Imunitet u naglom padu. Posle dva, i više, meseca, u takvom stanju, pod stalnom upalom, bez ikakve terapije, stanje mi je sve gore. Sluznica respiratornog sistema je u očajnom stanju, skoro isušena. Grebanje u grlu i bronhijama izraženo, otežano disanje sve izraženije. Počinje da boli i telo, naročito vene koje postaju naglo izražene duž celog tela, kao da se stvaraju nove, i problem sa krvotokom/cirkulacijom. Mučnina, povremeno nesvestice, opšta slabost. Molim vas, s obzirom da je stanje krajnje ozbiljno, šta mi savetujete? Gde i kome da se obratim, s obzirom da do sada ništa nije dalo rezultate.

  Odgovoreno: 18. 04. 2016.
  • Dr Nenad Ćupina

   Poštovani,
   Žao mi je što niko nije odgovorio na vaše pitanje.
   svaki preparat ili lek ispoljava svoje terapijske efekte i tada je njegova upotreba terapijski svrsihodna.
   nekada, nažalost ispolje se i štetni efekti koji nekada mogu biti veliki, da je obavezno potrebno zatražiti stručno medicinsku pomoć.
   u vašem slučaju preparat je izazvao verovatno jaču sistemsku alergijsku reakciju na više organa, možda čak i neke druge efekte koji su rezultirali patološkim odgovorom više organskih sistema.
   potreban je vaš prijem na odelenje za pulmologiju, gde će se uz pulmološka ispitivanja obaviti i druge potrebne
   dijagnostičk i terapijske procedure. Rešavanje vašeg slučaja potrebno je multidisciplinarno, ali najbolje u bolničkim uslovima.
   Pozdrav

 1. Poštovani, htio bih da mi prokomentarišete nalaz, najviše me zanima stavka "urea" i zašto ona ide van granica normale (kod mene je tačno 8, a kreatinin 92) , koji su uzroci? Kako to spriječiti? Hvala vam puno!

  Odgovoreno: 18. 04. 2016.
  • Dr Nenad Ćupina

   Poštovani,
   Koncetracija urea u krvi zajedno sa kreatininom služi za osnovnu procenu funkcije bubrega ali i jetre.
   urea je kranji produkt metabolizma belančevina, koja se metaboliše u jetri a izlučuje putem urina.
   koncetracija se može bitno menjati u ovisnosti koliko ste konzumirali belančevina/mesa/ pre davanja krvi za pregled.
   naravno kod bolesti jetre i bubrega vrednosti su često povećane.
   u vašem slučaju potrebno je ponoviti nalaz, uz prethodno konzumiranje umerenih količina mesa i drugih belančevina.
   Pozdrav

 1. Postovanje, imam 45 godina, u poslednjih par meseci svako jutro se budim sa otecenim kapcima. Ranije nisam imala imala taj problem. Da li je to mozda pokazatelj nekog ozbiljnijeg problema? Unapred hvala za odgovor.

  Odgovoreno: 18. 04. 2016.
  • Dr Nenad Ćupina

   Poštovana,
   Moguće je da se radi o upali sluznice očnih kapaka, bakterijske, virusne ili alergijske etiologije.
   prvo je potrebano obaviti pregled očnog lekara.
   Pozdrav

 1. Poštovani, moja majka ima rutinsku kontrolu, treba sada da uradi nalaz magnetne reznonace abdomena. Radila je nalaze krvi gdje sedimentacija iznosi 25, wbc 4. 4, rbc 3. 69, hgb 12. 6, hct 38. 9, mcv 105. 2 (to nas brine zašto je toliko povećano) , mch 34, mchc 32. 3, rdw 17. 4, rdw-sd 63. 4, plt 229, mpv 9. 2. Ako možete da nam kažete zbog čega je mcv toliko povećan i šta to znači zapravo? Lijep pozdrav

  Odgovoreno: 18. 04. 2016.
  • Dr Nenad Ćupina

   Poštovana,
   Mcv je jedna od eritrocitnih konstanti a znači prosečan vulumen crvenih krvnih zrnaca.
   povećanje ovog parametra može da znači mogučnost neke vrste anemje/nedostatak vit b12, javlja se kod bronhijalne astme, smanjenog rada
   štitne žlezde, slabosti jete, konzumiranja veće količine alkohola. . .
   u svakom slučaju kod vaše majke radi se o nekoj blažoj formi malokrvnosti, čije poreklo treba daljom dijagnostikom utvrditi i početi lečenjenadam se ništa ozbiljno.

   Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 105 pitanja