1. Pitanje broj: #146020

    Postovani dr ćupina, javljala sam vam se u par navrata prosloga mjeseca, te uzela slobodu da se nakon odredjenih pretraga koje sam izvrsila, a na koje ste me i vi uputili opet javim. Naime, kako sa vec pisala, vec nepuna dva mjeseca osjetila sam malaksalost, misicnu slabost, blago povisenu temp, glavobolju, nedostatak snage, nervozu usljed svega toga. Nalazi krvi su dobri, samo sam i prije pisala kako su moniciti povecani, urin takodje normalan. Uradila sam sva 4 rf (medju njima i rose waaler) bili su negativni. Ustanovljena mi je teza upala sinusa, bez gnoja i sekrecije, navodno dugo vucena i nelijecena sada vec hronicna upala sinusnih supljina, otecena je sluznica nosa, sumnja se i na alergiju, i sve te kosti sinusne su otecene, te uvazeni ljekar specijalista otorinolaringologije govori da je i ta blago povisena temp. I ta malaksalost sve od te upale sinusa, da pijem jake antibiotike, strpim se, i da ce proci. U medjuvremenu detaljnom laboratorijskom analizom, kako sam i pisala nalazi hormonalnog statusa tiroidne zljezde su pokazali da mi je tsh hormon malo povecan-sto bi bio indikator za smanjen rad tiroidne zljezde s obzirom na urodjenu ageneziju tj. Cinjenicu da sam rodjena bez lijevog reznja, ali je dosadasnjim kontrolama utvrdjeno da je ovaj postojeci, desni preuzimao funkciju. Doktorica endokrinolog je rekla da detaljno ispitam ponovo hormone i antitijela, ali je bila ubijedjena da nije u pitanju stitina zlijezda, jer kao ovaj rezanj je dovoljan i normalno radi. Tako je i bilo, nalazi hormona tsh koji je sada 1. 8. Ft3, ft4, t3, t4. Te antitijela su svi uredni, te je iskljucena mogucnost smnajenog rada tioride. Ta doktorica endokrinolog i internista smatra da ipak ta temperatura blago povisena, koja se povremeno, a ne stalno javi, nije od sinusa, te me je poslala da radim test na infektivnu mononukleozu-testiranje na epstajn barov virus sto sam i ucinila, rezultati su za nekih sedam-osam dana. Po njoj temperatura, uz malaksalost, povecanje monocita moze biti uzrokovana infektivnom mononukleozom, jer postoje slucajevi u praksi kad je mononukleoza pracena manjom temp. , umorom, malaksaloscu, i bez oticanja limfoma na vratu. Moram reci da sam pomalo zbunjena, jer jedan doktor otorinolaringolog govori kako je sve od sinusa, i daje mi jake antibiotike, koje sam konzumirala i moram priznati da vec imam veci priliv snage i da se drugaije osjecam, mada to jos nije kako bi trebalo, dok drugi doktor endokrinolog internista tvrdi da ne moze to sve biti od sinusa, i d a je neki virus ili mononukleoza, koja je sada vec u fazi slabljenja, te mi je naredjeno mirovanje i konzumiranje dosta tecnosti. Uvazeni doktore, ako moze opet neka sugestija u kom pravcu vrsiti dalju dijagnostiku, bila bih vam veoma zahvalna. Izvinjavam se na veoma opsirnom izlaganju. Srdacno vas pozdravljam i svako dobro zelim!

    Odgovoreno: 19. 04. 2016.
    • Poštovana,
      U sadašnjoj fazi vaših zdravstvenih problema, potrebna je strpljivost jer oba lekara imaju pravo na sopstvene stručnomedicinske stavove.
      sinusitis sa blažim oblikom povećane temperature, može se prolongirati duže vremena i izazvati opštu slabost i malaksalost. U narednom periodu vaše nosnice treba da budu prohodne.
      sačekati rezultate testova na eventualno preležalu infektivnu mononukleozu, uz ponovnu kontrolu jetrenih transaminaza. -
      nakon toga još jedanput sagledati sveobuhvatno vaše zdravstveno stanje.
      Pozdrav

Ostavite komentar