Policitemija rubra vera


Policitemija predstavlja povećanje broja eritrocita ili povećanje hematokrita iznad normalnih vrednosti. Policitemija rubra vera se naziva još i prava ili primarna policitemija, početak je postepen, tok hroničan, a obolevaju starije osobe.

Uzrok nastanka

Uzrok bolesti je nepoznat, a retki su familijarni oblici.

Klinička slika

Osećaj nabreklosti tela, glavobolje, vertigo ( vrtoglavica), crvenilo jagodica lica i prstiju, skotomi (t amne mrlje pred očima), tinitus ( zujanje u ušima), epizode tromboza ili epistakse ( krvarenje iz nosa) čine osnovne tegobe pri dijagnozi. Poremećaj funkcije trombocita može da pospeši nastanak hematemeze (povraćanje krvi) i melene ( krv u stolici). U toku bolesti slezina može da se dodatno uveća i da se komplikuje infarktom slezine ili trmbozom splenične vene. Svrab, naročito posle kupanja, čest je klinički simptom i može predstavlaju najglavniju tegobu bolesnika.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, a presudni su pregled krvne slike (povećana koncentracija hemoglobina, broj eritrocita je uvećan) i mijelogram (hiperplazija svih hematopoeznih loza).

Lečenje

Najoptimalnija metoda lečenja je flebotomija (sečenje vene radi puštanja krvi). Izražene trombocitoze zahtevaju hemioterapijsku mijelosupresiju. Bolesnicima sklonim trombozama indikovane su hemioterapija, smanjenje koncentracije hemoglobina, antiagregacijska sredstva, kao i oralni antikoagulansi. U poslednje vreme primenjuje se interferon-alfa, alio koliko je ovaj vid lečenja efikasan tek treba da se vidi.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Sandro 01.07.2018

  Poštovani, pretragom krvi utvrđen je povećan hemoglobin (hb) 181, eritrocit 5, 98, hemalokrit 0, 540, te smanjeni broj trombocita 110. Da li su to rezultati za zabrinutost?


 2. sasa petrovic 14.12.2011

  Moji eritrociti iznose 5, 96 l, hemoglobin 172, imam 46 godina. Povremeno mi zuji u usima i imam svrab po licu a ponekad po telu, ali imam i visok pritisak i niko do sada od lekara nije mi rekao nista! Molim vas pomozite mi sta da radim?


 3. Jorgovaqnka 08.08.2011

  Moj tata ima ovu bolest vec dve godine i na svakih mesec dva vade mu krv po pola litra. Dali ce to prestati ili postoji neki drugi lek?


 4. Vlada 21.09.2010

  Ja imam povisen broj eritrocita 6. 4 mil i hemoglobin 187! Imam 20 godina i pritisak zna da mi skoci na 160 sa 100! Uglavnom imam od 140 do 120 veliki i mali je od 90 do 70 i otkucaji srca od 75 do 60! Ostali nalazi krvne slike su mi sasvim u redu i molio bih ako neko zna nesto o ovim simptomima neka pusti svoj komentar!!!! Radio sam spirometriju i isao na snimanje pluca i nalazi su bili odlicni iako ne treniram nista!!!! X vala unapred!!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde