Aplastična anemija

Aplastična anemija je naziv za bolest kod koje je koštana srž vrlo slabo razvijena, a posledica toga je manjak svih krvnih ćelija u cirkulaciji.

Uzrok nastanka

Smatra se da je uzrokovana oštećenjem zajedničke matične ćelije iz koje se kasnije razvijaju sve loze krvnih ćelija. Posledica je slaba razvijenost ili nerazvijenost koštane srži.  Urođeni uzroci: aplastična anemija javlja se kod Fanconijeve anemije i kongenitalne diskeratoze.

Imunološki uzroci: lečenje lekovima koji oslabljuju odbrambeni sistem (imunosupresivi) nakon zahvata presađivanja koštane srži može uzrokovati aplastičnu anemiju, lekovima protiv tumora (citostatici, hemoterapija), nakon zračenja, uzimanja derivata benzena i drugih ugljovodonika, hloramfenikola itd. Infekcije: aplastična anemija opisana je nakon zaraze virusnim hepatitisom, Epstein - Barrovim virusom, parvovirusom, HIV-om.

Klinička slika

Početak aplastične anemije je u većine bolesnika neprimetan. Prvi su simptomi slabost i umor kojima je uzrok smanjen broj crvenih krvnih ćelija (eritrocita). Manjak eritrocita uzrokovan je smanjenom proizvodnjom u koštanoj srži i krvarenjima iz nosa, desni, vagine, digestivnog sistema, potkožnog tkiva. U većine je bolesnika krvarenje blaže, u nekih se kao prvi simptom javlja krvarenje u mrežnjaču oka ili mozak. Krvarenja nastaju zbog manjka krvnih pločica - trombocita.

Bolesnici obično imaju jako nizak broj belih krvnih ćelija koje služe za odbranu organizma, ali je zanimljivo da nemaju tako često bakterijske infekcije. Bolesnici su jako bledi, a po koži, konjunktivi i desnima mogu se nalaziti tačkasta krvarenja i krvni podlivi (hematomi). Povišena temperatura je česta, a tipični znaci infekcije često izostaju. Tok bolesti zavisi uglavnom od težine bolesti, manje od uzroka. Blaži oblik može preći u teži, a kod nekih bolesnika se proizvodnja jedne ili više vrsta krvnih ćelija može normalizovati. Na tok bolesti utiču infekcije i vrsta i mesto krvarenja.

Premda infekcije nisu prvenstveni simptom bolesti, s vremenom postaju jedan od najvažnijih faktora za tok bolesti. Manjak eritrocita i trombocita često se leči transfuzijama krvi, što je povezano s raznim komplikacijama kao što su upale jetre (hepatitis) i taloženje gvožđa u organizmu (hemosideroza). Kod ovih bolesnika je povećan rizik od obolevanja od leukemija, mijelodisplastičnog sindroma ili paroksizmalne noćne hemoglobinurije.

Dijagnoza

Dijagnoza aplastične anemije temelji se na:

 • krvnim analizama pri čemu se gleda broj ćelija - punkcija koštane srži
 • biopsija kosti
 • koncentracija gvožđa i njegovog nosača (transferina) u krvi

Sve ove analize pokazuju smanjenje svih vrsta krvnih ćelija.

Lečenje

Za lečenje je potrebna visoko specijalizovana medicinska ustanova i tim medicinskih stručnjaka. Blagi oblici leče se androgenima (muški polni hormoni), a teški oblici presađivanjem koštane srži. Kod većine bolesnika nakon presađivanja koštane srži dolazi do oporavka. Potporne mere su važne kod svih oblika bolesti, a uključuju odstranjenje štetnih faktora iz okoline bolesnika, lečenje infekcija antibioticima i kod žena primenu steroidnih kontracepcijskih sredstava (anti - baby pilule) da bi se sprečila obilna menstrualna krvarenja. Primenjuju se još i transfuzije eritrocita i trombocita. Kada terapija androgenima nema efekta, a nema uslova za transplantaciju kostne srži, primenjuju se imunosupresivi (ciklosporin A).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Maja 20.09.2019

  Moj muž ima aplastičnu anemiju, za sada pije samo Danazol već 3 meseca. Ako ovaj lek ne pomogne, da li postoji još neki lek ili mora transplatacija?


 2. Safet 14.03.2013

  Molim vas, zelim pitati za aplasticna anemija, imamo edna cura koja nema punih 3 godine evo vec 4 meseca vo skopje napravljene su sve rezultate i koskenu srz do sad nema bash nikakve loshe rezultate sve e u redo kako shto kazu doktori a padaju trobocite, lekocite, prima trobocite, krvi, i malo krva slika se pobolshava, posle dva tri dana opet padaju trobocite, a nema nikakvih uzroka doktori kazu da je se u redu, nemoze se naci uzdrok, pa vas molim ako hocete da nam kazete, kako dalje, ili pak da nam recite, neka klinika shto moze ovu malu devojcici da leci. Ako nas uputite na prava adresa bicemo vam, puno, puno, zahvani molivas da nam odgovorite. Cao


 3. milanka 16.10.2011

  Molim vas da mi odgovorite na ovo pitanje moj muz je dobio plasticnu anemiju 2004 dobio je terapije i lijekove i pio je otprilike par godina i vise nije trebao ni lijekove da uzima medutim sada mu se krvna slika opet pogorsala dali to znaci da mora presadivanje kostane srzi ili moze opet sa terapijama a ako dode do presadivanja on ima brata sto pase pa ce mu dati a dali to presadivanje uspjeva ili ne i ako uspjeva koliko posto uspjeva i kada se zna nakon presadivanja da je uspjelo da nije rizicnoon ima sada 41 godinu nadam se dacete odgovoriti hvala vam puno


 4. OLGICA SAVIC 13.06.2009

  Prvo ću da kažem hvala. Za sve komentare ovde napisane. Nisam znala dugo godina da bolujem od anemije. Imam je ali ne znam koji način je najbolji za lečenje iste. Počela sam da pijem ampule toteme, koje na mene deluju jako loše. Nisam sigurna da je to prava terapija. Molim sve koji su uspeli da se izleče da mi kažu koja je terapija najbolja.
  Unapred hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde