Juingov (Ewing) sarkom

Uzrok nastanka

Citogenetske i molekulske analize tumorskog tkiva pokazuju pet recipročnih translokacija čija je posledica fuzija gena EWS-ERG (5-10% tumora).
Za ovaj maligni tumor sa nediferentovanim malim okruglim ćelijama se do 1980-ih mislilo da ima endotelijalno poreklo, ali noviji podaci upućuju da se najverovatnije radi o najnezrelijoj ćeliji iz neuroektoderma (postganglijskih parasimpatičkih holinergičkih neurona).
 
 
 
 

Klinička slika

Tumor izaziva lokalnu bol u kostima ili otok mekih tkiva. Mogu biti prisutni još i povišena telesna temperatura, gubitak na težini i letargija.
Smešten je na dijafizama dugih kostiju (bedrene),i pljosnatim kostima trupa (pršljen, rebra, karlica). Češći je u drugoj dekadi života (75% se dijagnostikuje se pre 20. godine života, a 90% pre 30. godine).
Oko 25% bolesnika ima pri početku bolesti hematogene metastaze u plućima, kostima, koštanoj srži ili pleuri. Oko dve trećine bolesnika ima i tumorsku masu koja se sastoji od mekog tkiva, a ponekad su prisutne patološke frakture.
Naime Ewingov sarkom širi se iz kosti u kojoj nastaje preko medularnog kanala, ili probija korteks i širi se u okolno meko tkivo, infiltrira okolne mišice, i duž fascija često prelazi i preko proksimalnog zgloba.
 
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih analiza, rendgenografije, CT-a (komjuterizovana tomografija), NMR-a (nuklearne magnetne rezonance) i scintigrafije. Potrebna je i analiza koštane srži.
 
 
 
 

Lečenje

Preživljavanje od oko 15% bilo je uz lečenje hirurškim zahvatom, a radioterapija kao izolovana metoda imala je još slabije rezultate od oko 10%. Ewingov sarkom je neophodno lečiti kao sistemskoo oboljenje tzv. kombinacijom hirurgije, zračenja i hemoterapije. Hirurški zahvat ne sme biti suviše mutilirajući. Amputiraju se distalna fibula, tibia, talus i kalkaneus.Tumore prstiju i malih tarzalnih i metatarzalnih kostiju leče se hemiamputacijom stopala. Tumori rebara, klavikule i skapule se široko ekscidiraju, obično posle preoperativne primene citostatika. Proksimalna tibija, radijus i femur se ne amputiraju osim ako nisu jako destruisani. Zrači se cela dužina zahvaćene kosti sa 6000-7000 cGy, a u kombinaciji s hemoterapijom mogu se smanjiti na 4000-5000 cGy. Preživljavanje uz ovakvu kombinovanu terapiju kreće se od 55-65%.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Aleksandra 15.08.2023

    Poštovani, da li je potrebno zračenje stopala, gde su linije resekcije 5mm, operacija uspešno urađena sa nekrozom 20%. Amputirana četvrta metatarzalna kost i prst. U pitanju je Ewing sarcom. Koje su posledice zračenja stopala?


  2. zoran mihajlovic 24.10.2022

    Postovani,u zadnji godinu dana osjetio sam bolove u donjem djelu ledja,kada sam dizao teret na radnom mjestu.primao sam inekcije pio razne lijekove al bez uspjeha.sad osjecam bolove u desnom testisu i denoj preponi kao i ledima.ne mogu dugo od pet minuta fa sjedim ili stojim zigovi ne popustaju.e


  3. Srdjan Rasic 17.12.2010

    Pre 3 godine izgubili smo cerkicu u 4-tom mesecu zivota, kod koje je ustanovljen ewing-sarkom! Doktori neurohiruske klinike kc srbije kazu da nisu imali takav slucaj dotad kod tako malog deteta. Kakogod, nje nema a nas jos uvek muci pitanje da li je u pitanju samo genetika ili ima jos neceg?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde