Rak testisa (Karcinom testisa)

Uzrok nastanka


Nije poznat uzok bolesti. Uočeno je, međutim, da se u 10% obolelih nalazi kriptorhizam (nespušten testis). Uočeno je da 20-30% bolesnika s tim malignomom ima oligospermiju ili azospermiju (smanjen broj spermatozoida u semenoj tečnosti) i pre sprovedene onkološke terapije. Još neki faktori rizika su- prethodna pojava raka testisa, rak testisa u porodici, zaposleni u industriji nafte, plina, kože i alkoholnih pića, dugotrajna izloženost ekstremno niskim i ekstremno visokim temperaturama.

Klinička slika


Najvažniji simptomi su:

 • bezbolno čvorasto otvrdnuće jednog testisa,
 • difuzno zadebljenje čitavog testisa,
 • bol slabog ili srednjeg inteziteta unutar skrotuma ili donjeg dela trbuha,
 • ginekomastija (jednostrana ili obostrana ) prisutna je u 5 % bolesnika.

Kod 10 % obolelih simptomatologija je uzrokovana metastatskim promenama ( bol u lumbalnom području, limfedem donjih ekstremiteta, suv nadražajni kašalj, neurološki simptomi zahvaćenosti centralnog nervnog sistema).

Nakon histološke potvrde tumora treba odrediti i stepen proširenosti bolesti:

I stadijum – bolest ograničena na testis,
II stadijum – zahvaćeni subdijafragmalni limfni čvorovi,
III stadijum – zahvaćeni supradijafragmalni limfni čvorovi,
IV stadijum – postoje hematogene metastaze (pluća, jetra, kosti ).

95% tumora testisa čine tumori germinativnih ćelija, dok 5% čine tumori gonadalne strome ( tumori Leydigovih i Sertolijevih ćelija, androblastomi i ginoblastomi ) i limfomi.

Germinativni se tumori dele na seminome i neseminome. Seminomi se sporo šire isključivo limfnim putem, a neseminomi se rano počinju širiti hematogeno. Seminomi su najradiosenzitivniji solidni tumori, a neseminomi su umereno radiosenzitivni.

Dijagnoza


Osnovni pregled je bimanuelna palpacija, a dopunjuje se ultrazvučnim pregledom skrotalnog područja. Konačna potvrda dijagnoze je histološka analiza. Neizostavan je i radiološki pregled retroperitonealnih limfnih čvorova, pluća i medijastinuma i jetre (rendgenografija,CT-skener, i ultrazvuk ). Takođe se određuju i tumorski serumski markeri pre i nakon orhidektomije ( AFP, beta- HCG i LDH ).

Lečenje


Po pravilu ne koriste se lekovi, već se bolesni testis uklanja kako bi se izbego recidiv bolesti. Ako je maligni tumor dijagnostikovan, uklanjaju se i limfne žlezde, jer je verovatno da je bolest već i njih napala. Zavisno od vrste tumora sprovodi se hemoterapija ili zračenje da bi se zaustavilo napredovanje bolesti. Uklanjanje jednog testisa neće izazvati neplodnost ili impotenciju, jer je i samo jedan testis dovoljan za normalno polno funkcionisanje. Utešno je da se u intimnom životu ništa ne menja, ali ako su zbog tumora uklonjene i limfne žlezde može izostati ejakulacija. Zračenje i hemoterapija mogu umanjiti kvalitet spermatozoida, iako je drugi testis zaštićen za vreme terapije.

Prevencija

Redovni samopregled testisa - svaki muškarac najmanje jednom mesečno trebao bi sam pregledati polne organe. Otkrije li neke nepravilnosti, treba se posavetovati s lekarom opšte prakse, koji će ga uputiti urologu, a on će ultrazvučnim pregledom ustanoviti o čemu se radi. Pažnju treba obratiti na veličinu, konzistenciju i površinu skrotuma.


Zakažite pregled kod urologa: 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Petar 11.06.2014

  Već 3o godina imam malo uvećan desni testitis. Nekada ali vrlo rijetko imam blagi bol. Bio sam kod urologa rdi prostate, gledo je i oba testitisa ali nije ništa rekao. Za prostatu do mije 2 lijeka i to: omnic o, 4 mg i avodart o, 5 mg, da uzmem 1x1 dnevno. Psa je uredna a prostata mi je malo uvećana. Interesujeme što toliko godina imam 1 veći testitis? Molim stručni odgovor. S poštovanjem,


 2. Goran Drobnjak 22.11.2009

  Ima par godina kako sam otkrio da mi je jedan testis manji dosta od drugog. Nisam tome pridavao baš valiku pažnju, iako sam ponekad osjećao bol u tom testisu. Ali kako se bližio period vremena da oformim porodicu, počeo sam sa pretragama. Na žalost, analiza spermograma potvrđuje odsustvo spermatozoida, ali i prisutnost skvamoznih ćelija. Da li je to uvijek pokazatelj karcinoma? Unaprijed hvala na odgovoru.


 3. SANJA LEMEZ 17.11.2009

  Kada sam procitala da je rak testisa ipak leciv, mnogo mi je sada u dusi lakse. Moj brat ima 22god i boluje od te bolesti. Prem da on ima metastaze, na stomaku i plucima, ali mu je to hiruskim putem odstranjeno, ali je ostao jos mali broj celija koje su klinicki mrtve. Volela bi da mi malo vise to objasnite, unapred zahvalna


 4. neko_tamo 15.11.2009

  Jel mozete malo opširnije o samopregledu? Kako se samopregledati i na sta obratiti paznju...


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde