Magnetoterapija

Magnetoterapija predstavlja primenu energije elektromagnetnog polja u terapiji. Upotreba magneta u terapeutske svrhe je poznata više od 3.000 godina, a u to vreme su ih koristili stari Kinezi. U staroj Grčkoj Aristotel je bio prva osoba u poznatoj istoriji koja je govorila o terapeutskoj nameni prirodnih magneta. Takođe je poznato da je Kleopatra nosila magnetni nakit i magnetni kamen na čelu kako bi održala poznatu lepotu i zdravlje.

Delovanje magnetskog polja je višestruko: poboljšava snabdevanje telesnih ćelija hranjivim materijama i ostalim materijama neophodnim za život, podržava nesmetanu regeneraciju ćelija, održava elektromagnetsku ravnoteže ćelija i nervnog sistema,  povoljno utiče na poboljšanje cirkulacije i vaskularnog sistema. Pad magnetnog polja uzrokuje lošu cirkulaciju i samim tim slabije dovođenje kiseonika i hrane u ćelije. To u osnovi dovodi do narušavanja imunološkog statusa organizma.

Dejstvo na ljudski organizam

Delovanje magneta na ljudski organizam poboljšava cirkulaciju, poboljšava metabolizam, stabilizuje krvni pritisak, pojačava imunološki sistem, deluje na endokrini i nervni sistem stimuliše proizvodnju  endorfina i serotonina, ublažava stres i depresivna stanja. Indikacije su: mialgije, osteoartroze, kontrakture, sportske povrede, artritis, M. Sudeck, spondiloze, sinusitis, alergija, anemija, arterioskleroza, astma i bronhitis, opekotine, dijabetes, epilepsija, groznica, dermatitis, hemoroidi, glavobolje, bubrežni kamenac, multipla skleroza, neuralgije...

Kontraindikacije su: maligna stanja, tuberkuloza, akutna febrilna stanja, trudnoća, mala deca. Nemojte preporučuju se ni onima koji imaju ugrađen pejsmeker i onima koji nose slušni aparat.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa terapijom.Podeli tekst:

Autor Dr Dragan Zlatanović

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. mirjana 11.06.2011

    Gde da nadjem magnete


  2. Rade 26.01.2011

    Da li je magnetna terapija odnosno upotreba magnetnih pojaseva kontraindikovana posle tranzitornog ishemickog ataka? /neka vrsta blagog sloga/ negde se pod kontraindikacijama navodi tromboza. Unapred vam se zahvaljujem na odgovoru!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde