Trombocitopenija (smanjen broj trombocita)

Trombocitopenije predstavljaju stanja sa smanjenim brojem trombocita. Spadaju u najčešće uzroke hemoragijskih sindroma.

Podela

Trombocitopenije se dele na osnovu etiologije (uzroku nastanka) na primarne i sekundarne. U grupu primarnih trombocitopenija ubrajaju se:

 • Imunološka trombocitopenija.
 • Ciklična trombocitopenija.

U grupu sekundarnih, one koje prate određena oboljenja (bolesti hematopoeznih organa, slezine, infektivna oboljenja i slično).

Trombocitopenije se zatim mogu podeliti na nasledne i stečene.

 

Patofiziološka podela trombocitopenija zasnovana je na kinetici stvaranja trombocita, veku trombocita u cirkulaciji i njihovoj raspodeli u organizmu.

S obzirom na kinetiku trombocita, dele se na:

 • trombocitopenije zbog smanjene trombocitne proizvodnje (amegakariocitne trombocitopenije)
 • trombocitopenije zbog povećane razgradnje trombocita (megakariocitne trombocitopenije)
 • trombocitopenije zbog poremećene trombocitne raspodele, koje nastaju usled nagomilavanja i zadržavanja trombocita u uvećanoj slezini (hipersplenijske trombocitopenije)

 

Klinička slika

Bez obzira na etiologiju klinička slika se ispoljava spontanim krvarenjima u koži i sluznicama koje se naziva purpura. Promene po koži mogu biti u vidu sitnih tačkastih krvarenja (petehije), koje se mogu međusobno sliti i dati ekhimoze (krvne podlive, modrice). I petehije i ekhimoze mogu da izmene boju, što zavisi od starosti krvarenja i stvaranja bilirubina iz hemoglobina. Petehije i ekhimoze mogu postojati u bilo kom predelu, a krvarenje iz sluznica nosa i genitalnih organa je najčešće.

Karakterističan nalaz u trombocitopenijama je krvarenje u usnoj šupljini u vidu mehura ispunjenih krvlju. Najopasnije je krvarenje u centralnom nervnom sistemu, koje može da dovede do fatalnog ishoda, a krvarenja u fundusu (dnu) oka mogu dati trajna oštećenja vida.

U trombocitopenijama postoji rizik od većeg krvarenja posle povreda i hirurških intervencija. Ta krvarenja počinju neposredno posle povrede, dobro reaguju na lokalnu kompresiju i obično potpuno prestaju posle 48 sati.

 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih nalaza, krvne slike (smanjen broj trombocita), razmaza periferne krvi, pregleda kostne srži.
 

Lečenje

Osnovu terapije čine kortikosteroidi i splenektomija (odstranjenje slezine). Bolesnike koji ne reaguju na splenektomiju treba lečiti imunosupesijom (vinkristinom, ciklofosfamidom, azatiprinom). Kod izrazitih krvarenja primenjuje se suportivna terapija trombocitima.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 19

 1. Plavsic Magdolna 30.08.2023

  Meni su od kraja 2009. trombociti niski 55 , od tad pijem Folnak. Hematolog me je davno poslala kod imunoga, tamo je bilo sve u redu, ali i dalje mi je nisko. Trenutno u Subotici umesto 3 hematologa, radi samo jedna, nema šanse stići kod nj,e a ta kod koje sam išla isto nije nista radila.


 2. aleksandra 05.10.2022

  0d 2017 god maja meseca pali su mi trombociti na 2 primala sam tranfuziju i bilo je sve u redu nakon tri god poceli su opet trombociti naglo da padaju 5 god pijem pronizon hematolog me je uputio na institutu na reumatalogiju u beogradu bila sam tamo rekli su mi da bi trbalo da mi se uradi biopsija kostane srzi prosle god to jes 2021 jula meseca mi je uradjena biopsija u medju vremenu uradili mi neke abalize u beogradu. kada su stigli rezultati od biopsije imala sam neke bakterije u krvi dobila sam terapiju koju sam pila 14 dana nakon toga odem na kontrolu u beograd gde saznajem da imam neizlecivu boles sistemacki eremetcki lupus. otisla sam kod hematologa on mi je rekao da pod hitno moram lek pronizon da ukinem. sa tim nalazima opet odem u beograd i pokazala doktorki rezultate.ona je rekla da pijem i dalje pronizon. i uvela mi novi lek imuran. mi je pocelo da bude lose trombociti te rastu te padnu. pogorsalo mi se stanje nizak secer masnoca u jetri nesanica modrice mi izlazu po telu,rekla sam sve to doktorki i dogovor je da mi ukine pronizo je sve mi porenetio. i dan danas ģa pijem,pa mi treba savet sta da radim dali da se javim hematologu sada su mi trombociti 71 rekli su mi da pistoji drugi lek i inekcije za trombocite.al ova moja doktorka god dana nista ne preuzima. molim vas savet imam 30 god i dete od 5. al nemam snage osecam se umorno iscrpljena neispavana. unapred hvala


 3. Dejo 26.05.2022

  Od novembra prosle godine trombociti su mi na 70.000 i nikako da se povecaju.Sve sam nalaze odradio ostala mi je gastroskopija i zadnje kostana srz.Da li od neredovne ishrane i stresa kao i rad u nocnoj smjeni moze uticati na smanjenje trombocita?Inace familijarno mi niko nije bolestan od trombocitopenije.


 4. Slobodan 18.02.2022

  Nakon virusa u januaru smanjeni su mi trombociti na 140.Dato mi je da za dve nedelje ponovim lab. Imao sam upalu pluća. Dali je to uzrok nižih Tr. Savetovano mi je da se javim hematologu. Nikada do pre virusa nisam imao problema.


 5. Ljubomir 13.01.2022

  Meni su trombociti 80 neosecam nikakve posledice, sta dalje da radim i kako da ih vratim nagranicu normale?


 6. Gordana Djordjevic 11.01.2022

  Da li moze prirodno sa se leci trombocitopenija rez.je 8 trpmbocita


 7. Andjica 02.12.2021

  Trombociti (PLT) 149 109/L Da li je ovo problem, sta dalje


 8. Nenad 25.09.2021

  Imam Dijabetes, Šizofreniju, Hepatitis B i Citopeniju. Kao pokretna sam apoteka a imam 44 godine. Ko za koja je bolest sledeća koju ću dobiti ?


 9. Bozica 23.09.2021

  Postovani U zadnjih god dana trombociti su mi uvijek niski,hemoglobin super.Stalno sam blijeda,modra ispod ociju,cesto mi po tijelu izlaze kao modrice. Molim vas mozete li mi reci zbog cega su mi niski trombociti? Poz


 10. Bogdan 22.09.2021

  Ja imam povišeni trombociti nemam slezinu kako mogu lecit te povišene trombocite


 11. Milica 31.01.2021

  Zakazala bi pregled kod doktora, kada moze ?


 12. Djakovac Elma 12.01.2021

  Postovani, Radila sam rezultate i trombociti su mi bili 44, sledeci dan su ponovljeni rezultati i bili su mi 24. Slezina mi je snimana u uredu mi je. Molim vas recite mi od cega je moguce da mi se smanjuju jos?


 13. Jadranka 15.02.2016

  Prebolovala sam trombocitopeniju, a prije toga sam imala infarkt, sa jako malim trombocitima (11). Upala sam u komu, i bila 3 dana. Nakon 7 plazmafereza, povratila sam se, da bi mi otkrili meningiom na mozgu od 2, 5 cm. Inače imam lupus erithematodes već 30 godina. Veoma je važno razmjeniti svoja iskustva za nekoga ko se tek susreće sa tim problemima.


 14. Silvana 03.09.2013

  Bolovala sam od trombocitopenije 6godina. Od 5do 11godine. To je bio najtezi period u mom zivotu, skoro svaki rodjendan sam provela u bolnici. . Nemastina u to vreme preskupi lekovi, (kao sto je bio imunoglobulin taj lek je kostao oko 1000maraka u to vreme) primanje krvi i krvaranje iz desni i nosa su bile svakodnevnica za mene po 2 3 meseca u bolnici bez odlaska kuci, zbog lekova sam izgledala kao bumbar. Normalne vrednosti su od 150 do 450 a moji trombociti su znali biti 2, 8, 1o. . Cak su me slali u madjarsku kod doktora ali mi ni on nije pomogao. . Medjuti nakon tih famoznih 6god pozval; a me jedna doktorica iz bg da idem na neko posmatranje jer su nabavili neku supstancu ja mislim iz svajcarske ne secam se bas najbolje. . 7 dana sam bila na posmatranju pod nekim aparatom. . I nakon par dana saznali smo da mi slezina unistava trombocite. Operisana sam sa 11god sad imam 22 i hvala bogu a i doktorima ziva sam i zdrava. Mada imam nekih posledica kao sto su neredovan ciklus oslabljen imunitet ali nije nista strasno. . Eto cisto da znate moju pricu i neverujte u travare i ostale gluposti jer nikad se ne zna zbog cega je kod nekog nastala trombocitopenija doktor je doktor! Moj savet u gomili kojih ih ima ako kojim slucajem bolujete od trombocitopenije proverite slezinu. . Valjda ce nekom pomoci moja prica. .


 15. Hana 08.12.2011

  Imam trombocitopeniju već 7 godina. Bila sam trudna kada su je doktori otkrili. Po bolnicama sam bila 9 mjeseci, dok nisam rodila. Sve je prošlo dobro. Trombociti su mi bili tad 27000, a sad su 45000. Pila sam Nizon i dosta tih tableta. Sve sam ukinula jer ne pomaže, pa sam pila sokove od cvekle i sve što sam čula da pomaže, ali su trombociti opet. Odustala sam od svega, kako dalje ne znam ni sama, pomozite.


 16. Olivera Cvetković 09.09.2011

  Moj brat boluje od ove bolesti već 8 godina. Nosi se sa njom kako najbolje zna i ume. Porodica ima najznačajniju ulogu da se s njom podnošljivo živi. Za većinu iz okruženja to je samo još jedna priča uz kafu, a njemu život. Iracionalni su strahovi da je bolest nasledna i infektivna. Pusto neznanje ne izvede nikog na pravi put. Imam samo jednu želju, da psihičke i materijalne mogućnosti prate životna htenja, ljudi obolelih od ovih bolesti. Živeli!


 17. Miloš 23.12.2010

  Šta znaci kada su smanjeni trombociti? Da li je to zbog lekova i kako da se povećaju, da budu normalni?


 18. Biljana Jovanovic 27.10.2010

  Jako mi se dopada jezik kojim dajete objašnjenja o bolestima tako da vas mogu razumeti svi ljudi. Molim vas da mi protumačite rezultate broja trombocita koje imala u 3 analize. 1. Mart 2010 iznosi 235 2. Jun 259 3. Oktobar 84 ispod ovog poslednjeg rezultata pisalo je trombopenia.


 19. Dragan 22.08.2010

  Želeo bih da saznam koje preparate da koristim za jačanje imuniteta kod bolesti (trombocitopenije)?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde