Trombocitopenija (smanjen broj trombocita)


Trombocitopenije predstavljaju stanja sa smanjenim brojem trombocita. Spadaju u najčešće uzroke hemoragijskih sindroma.

Podela

Trombocitopenije se dele na osnovu etiologije (uzroku nastanka) na primarne i sekundarne. U grupu primarnih trombocitopenija ubrajaju se imunološka trombocitopenija, ciklična trombocitopenija, a u grupu sekundarnih one koje prate određena oboljenja (bolesti hematopoeznih organa, slezine, infektivna oboljenja i slično).

Trombocitopenije se zatim mogu podeliti na nasledne i stečene.

Patofiziološka podela trombocitopenija zasnovana je na kinetici stvaranja trombocita, veku trombocita u cirkulaciji i njihovoj raspodeli u organizmu.

S obzirom na kinetiku trombocita, dele se na:

 • trombocitopenije zbog smanjene trombocitne proizvodnje (amegakariocitne trombocitopenije)
 • trombocitopenije zbog povećane razgradnje trombocita (megakariocitne trombocitopenije)
 • trombocitopenije zbog poremećene trombocitne raspodele, koje nastaju usled nagomilavanja i zadržavanja trombocita u uvećanoj slezini (hipersplenijske trombocitopenije)

Klinička slika

Bez obzira na etiologiju klinička slika se ispoljava spontanim krvarenjima u koži i sluznicama koje se naziva purpura. Promene po koži mogu biti u vidu sitnih tačkastih krvarenja (petehije), koje se mogu međusobno sliti i dati ekhimoze ( krvne podlive, modrice). I petehije i ekhimoze mogu da izmene boju, što zavisi od starosti krvarenja i stvaranja bilirubina iz hemoglobina. Petehije i ekhimoze mogu postojati u bilo kom predelu, a krvarenje iz sluznica nosa i genitalnih organa je najčešće.

Karakterističan nalaz u trombocitopenijama je krvarenje u usnoj šupljini u vidu mehura ispunjenih krvlju. Najopasnije je krvarenje u centralnom nervnom sistemu, koje može da dovede do fatalnog ishoda, a krvarenja u fundusu (dnu) oka mogu dati trajna oštećenja vida.

U trombocitopenijama postoji rizik od većeg krvarenja posle povreda i hirurških intervencija. Ta krvarenja počinju neposredno posle povrede, dobro reaguju na lokalnu kompresiju i obično potpuno prestaju posle 48 sati.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih nalaza, krvne slike (smanjen broj trombocita), razmaza periferne krvi, pregleda kostne srži.

Lečenje

Osnovu terapije čine kortikosteroidi i splenektomija ( odstranjenje slezine). Bolesnike koji ne reaguju na splenektomiju treba lečiti imunosupesijom (vinkristinom, ciklofosfamidom, azatiprinom). Kod izrazitih krvarenja primenjuje se suportivna terapija trombocitima.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 8

 1. Jadranka 15.02.2016

  Prebolovala sam trombocitopeniju a prijr toga sam imala infarkt i sa jako malim trombocitima (11) upala sam u komu ibila tri dana i nakon 7 plazmafereza povratila se da bi mi otkrili meningiom na mozgu od 2, 5 cm a inače imam lupus erithematodes već 30 god veoma je važno razmjeniti svoja iskustva za nekoga ko se tek susreće sa tim problemima pozdrav iz mostara


 2. Silvana 03.09.2013

  Bolovala sam od trombocitopenije 6godina. Od 5do 11godine. To je bio najtezi period u mom zivotu, skoro svaki rodjendan sam provela u bolnici. . Nemastina u to vreme preskupi lekovi, (kao sto je bio imunoglobulin taj lek je kostao oko 1000maraka u to vreme) primanje krvi i krvaranje iz desni i nosa su bile svakodnevnica za mene po 2 3 meseca u bolnici bez odlaska kuci, zbog lekova sam izgledala kao bumbar. Normalne vrednosti su od 150 do 450 a moji trombociti su znali biti 2, 8, 1o. . Cak su me slali u madjarsku kod doktora ali mi ni on nije pomogao. . Medjuti nakon tih famoznih 6god pozval; a me jedna doktorica iz bg da idem na neko posmatranje jer su nabavili neku supstancu ja mislim iz svajcarske ne secam se bas najbolje. . 7 dana sam bila na posmatranju pod nekim aparatom. . I nakon par dana saznali smo da mi slezina unistava trombocite. Operisana sam sa 11god sad imam 22 i hvala bogu a i doktorima ziva sam i zdrava. Mada imam nekih posledica kao sto su neredovan ciklus oslabljen imunitet ali nije nista strasno. . Eto cisto da znate moju pricu i neverujte u travare i ostale gluposti jer nikad se ne zna zbog cega je kod nekog nastala trombocitopenija doktor je doktor! Moj savet u gomili kojih ih ima ako kojim slucajem bolujete od trombocitopenije proverite slezinu. . Valjda ce nekom pomoci moja prica. .


 3. hanna 08.12.2011

  Imam trombocitopeniju vec 7 god. Bila sam trudna kad su je dr. Otkrili. Po bolnicama sam bila citavi 9 mjeseci dok nisam rodila, , sve je proslo uredu. . Tromb. Su mi bili tad 27000 a sad su 45000. Pila sam nizon i dosta tih tableta. Sve sam ukinula jer nepomaze, pa sam pila sokove od cikle i sve sto sam cula al nisata opoet niski trom. Odustala sam od svega, kako dalje neznam ni sama, pomozite


 4. Olivera Cvetković 09.09.2011

  Moj brat boluje od ove bolesti već 8 godina. Nosi se sa njom kako najbolje zna i ume. Porodica ima najznačajniju ulogu da se s njom podnošljivo živi. Za većinu iz okruženja to je samo još jedna priča uz kafu, a njemu život. Iracionalni su strahovi da je bolest nasledna i infektivna. Pusto neznanje ne izvede nikog na pravi put. Imam samo jednu želju, da psihičke i materijalne mogućnosti prate životna htenja, ljudi obolelih od ovih bolesti. Živeli!


 5. branislav strajnic 03.09.2011

  Ja imam prirodni biljni lek za trombocitopeniju. Biolog sam po struci, pronasao sam novu biljnu vrstu sa kojom postizem odlicne rezultate i kod sistemskog lupusa, leukemije. Branislav strajnic, zrenjanin tel 060353117o


 6. Milos 23.12.2010

  Sta znaci kada su smanjeni trombocidi dali je to zbog lekova i kako da se povecaju u normali


 7. Biljana Jovanovic 27.10.2010

  Jako mi se dopada jezik kojim dajete objasnjenja o bolestima tako da vas mogu razumeti svi ljudi. Molim vas da mi protumacite rezultate broja trombocita koje imala u tri analize. 1. Mart 2010 iznosi 235 2. Jun 259 3. Oktobar 84 ispod ovog poslednjeg rezultata pisalo je trombopenia s postovanjem


 8. dragan 22.08.2010

  Zeleo bih da saznam koje preparate da koristim za jacanje imuniteta kod bolesti (tombocitopenije)


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde