Idiopatska trombocitopenijska purpura

Idiopatska trombocitopenijska purpura (Morbus Werlhof) je autoimuno oboljenje u kome su trombociti obloženi velikom količinom antitela, te podležu povećanoj razgradnji u slezini.

Uzrok nastanka

Pokretači imunog mehanizma u akutnom  obliku bolesti najčešće su virusi ili drugi infektivni agensi, kao i neki lekovi, nutritivni alergeni. Nije poznato šta uzrokuje stvaranje antitela u hroničnoj purpuri (idiopatska) .

Klinička slika

Akutna ITP se skoro uvek javlja kod dece, i to u uzrastu do deset godina. Bolest obično počinje posle virusne infekcije gornjih respiratornih puteva. Pojava simptoma je nagla, tokom nekoliko sati, u vidu izraženih krvarenja po koži (petehije, ekhimoze) i sluzokoži usne duplje, nosa, digestivnog i urogenitalnog sistema. Prognoza bolesti je dobra, krvarenja obično prestaju za nekoliko dana (najduže nekoliko nedelja) i česte su spontane remisije.

Hronična ITP je klasična Werlhofova bolest, karakteristična je po javljanju kod mlađih žena (obično do 40. godine). Bolest počinje postepeno, povremenim spontanim krvarenjima u koži i sluzokožama. Krvarenja nisu izrazito obilna, a ispoljavaju se u vidu petehija (tačkasta krvarenja po koži), ekhimoza (modrice), menometroragija (produžena menstrualna krvarenja), epistaksi ( krvarenje iz nosa) i dr. Pojavi bolesti može nekoliko godina da prethodi sklonost ka modricama ili obilna i produžena menstrualna krvarenja, pri čemu je broj trombocita normalan.

Tok hronične ITP odlikuju periodi kliničkih remisija i recidiva krvarenja, koji se godinama smenjuju. Veoma su retka spontana izlečenja, za razliku od akutne ITP.

Komplikacije

Najozbiljnija komplikacija bolesti je krvarenje u centralnom nervnom sistemu.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničkog nalaza i laboratorijskih rezultata. U krvnoj slici je smanjen broj trombocita i često prisutna sideropenijska anemija. Vreme krvarenja je produženo, na trombocitima se nalazi povećan broj antitela, skraćen je vek trombocita.

Lečenje

Osnovu terapije čine kortikosteroidi i splenektomija ( odstranjenje slezine). Bolesnike koji ne reaguju na splenektomiju treba lečiti imunosupesijom (vink ristinom, ciklofosfamidom, azatiprinom). Kod izrazitih krvarenja primenjuje se suportivna terapija trombocitima.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Milan R 19.11.2016

    Želim da pitam da li korišćenje no reaktora, odnosno azot monoksid reaktora ima kontraindikacija kod ove bolesti? Stanje je super, trombociti su bili 150-105-120 i tako, sada su niži ali se krecu od 60-80-120. Da li korišćenje no reaktora ima kontraindikacija i ako ima kakvih? Inače, simptome nemam, aktivno idem u teretanu, 4 meseca sve super. 
     


  2. Leonora 17.06.2010

    Mom sinu od 3 meseci su dali diagnozu purpura post vakcinum. Posto su u početku sumnjali na trombocitopenozu. U pocetku je uzimao terapiju antibiotik posle toga nyrypan 5 dana po 40 mg. A sada samo vitamin c 2 puta dnevno. Koliko je opasna ova bolest i šta mi preporucujete?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde