Intracerebralno krvarenje

Intracerebralno krvarenje (hemoragija) je rezulatat oštećenja malih penetrantnih krvnih sudova, koji kod okluzije daju lakune. Promene koje prethode hemoragiji sastoje se iz slabljenja zida i stvaranja mikroaneurizmi (Charcot - Bouchard) koje ruptuiraraju. Defektan zid krvnog suda i bez aneurizme može da rupturira.

Arterijska krv izlazi iz prsnutog krvnog suda pod pritiskom i razara moždano tkivo stvarajući intracerebralni hematom. Nagli izlazak krvi iz krvnog suda dovodi do porasta intrakranijalnog pritiska čemu doprinosi i nastanka perifkoolanog edema. U daljoj evoluciji hematom inkapsulira i resorbuje, a na njegovom mestu ostaje ožiljak ili cista.

Klinička slika

Tipičan bolesnik sa moždanom hemoragijom je gojazan hipertoničar, a tipična situacija u kojoj se javlja hemoragija – napor, čak i pri defekaciji. Naravno, hemoragije se mogu javiti i kod mršavih, hipotoničara i u spavanju.

Inzult nastaje naglo, brzo se razvija hemiplegija (oduzetost polovine tela) i u pravilu se javljaju glavobolja i povraćanje i vrlo često koma. Povraćanje je skoro patognomonično za moždanu hemoragiju i često se javlja i u plićoj komi. Hematom, naročito veliki, deluje kao strano telo i vrši pomeranje središnjih masa i pritisak na vitalne centre. Lokalizacija i veličina hematoma su od primarnog značaja za kliničko ispoljavanje i prognozu.

Masivno intraventrikularno krvarenje najčešće daje veoma tešku kliničku sliku: duboka koma, hiperpireksija, decerebraciona rigidnost, bilateralni Babinski. Skoro uvek se završava smrtno.

Hemoragije u moždanom stablu, čak i vrlo male, mogu dati vrlo dramatičnu kliničku sliku. Hemoragija u mali mozak daje vrtoglavicu, povraćanje i ataksiju (nestabilan, teturav hod). Likvor ovih bolesnika je često krvav, nekada minimalno prebojen krvlju.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, neurološkog pregleda, pregleda očnog dna, laboratorijskih nalaza, ultrazvuka, CT-a (skener) i NMR-a (nuklearna magnetna rezonanca.

Lečenje

Pre svega je neophodna hitna reakcija, stabilizacija pacijenta a kada je potrebno i reanimacija. Na svaki način treba sprečiti nemir (neuroleptici, benzodiazepini) i konvulzije (phenobarbital natrijum, diazepam, parenteralno), jer mogu da izazovu novo krvaljenje. Hiperosmolarni rastvori mogu da smanje edem mozga i da smanje inrakranijalni pritisak.

Definitivno lečenje hematoma je hirurško, a prognoza zavisi od ostalih oštećenja. U nekim slučajevima dovoljna je primeniti kortikosteroide, jer neki hematomi ne rastu već se spontano resorbuju i ne javlja se potreba za hirurškom intervencijom.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Slavica kokorus 08.06.2024

  Da lihiperbaricna komora pomaze kod hemoragije?


 2. Ljubomit 16.06.2023

  Sekvela hemoragije u lentiformnom jedru sa leve strane ...sta znaci danas sam dobio rez od mr glave


 3. Tatjana Lovcevic 02.10.2010

  Moja beba je imala na rođenju hemoragiju drugog stepena. Hvala doktorima sa Instituta za neonatologiju i Bogu, pa je sve prošlo bez ozbiljnijih posledica. .


 4. Dušan 19.08.2009

  Poštovani! Dozvolite mi da izrazim divljenje jednom od najboljih uređenih sajtova. Smatram ga ne samo informativnim već i edukativnim. Dobar izbor doktora a saveti su vrlo efikasni i stručni. Ali, u malim gradovima (provinciji) što se tiče moždanog udara, praksa je sasvim drugačija. Primer moje supruge u šapcu koja je imala dva moždana udara. Prvi 2007 god. drugi 2008 god. Morao sam da insistiram na ct i mg pregledu, da se raspitujem za najedekvatnije lekove, da zahtevam permanentni rad fizioterapeuta, tražio sam uput za Institut za neurohirurgiju – nisam dobio, afaziologa nemaju, za hiperbaričnu komoru ne upućuju itd. Sada je 100% invalid. Ne hoda i ne služi se rukom sa dubokom afazijom. dijagnoza g 81. Hemiplegija lat. Post. Rensultus sebrio vaskularija. Sindroma psihoorganicum. Desno strana plegija sa afazijom i inkontinencijo urina. Teapja cavinton 5mg. 1 x dnevno i ksalol 1mg 1 x uveče. Kao tava po pravilniku o medicinsko – tehničkim pomagalima koja se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja nema pravo na invalidska kolica. Znači osuđena je na kućni pritvor i tihu eutanaziju. Ima pravo na pogled u spoljni svet kroz prozor, apatiju i depresiju. Jadan hipokrat. PS. Gore opisan način ne važi za sve. Za uticajne i novčano situirane stanje je normalno. Pozdrav dušan


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde