Koma - najteži poremećaj svesti

Koma je najteži kvantitativni poremećaj svesti koji može trajati godinama.

Zašto nastaje koma?

Koma je posledica teškog poremećaja funkcije vitalnih organa (centralni nervni sistem, srce, pluća, bubrezi, endokrini poremećaji) izazvani različitim noksama kao što su traume, trovanja, infekcije, poremećaji cirkulacije, metabolizma, tumori i dr.

Koji su simptomi?

U komi, pacijent je bez svesti i ne reaguje čak ni na najjače bolne nadražaje (npr. štipanje i uvrtanje bradavice dojki, jak pritisak na stiloidni nastavak iza mastoidnog dela temporalne kosti). Neurološkim pregledom se potvrđuju ugašeni mišićni refleksi i nereagovanje zenica na svetlost. Refleks gutanja je ugašen, očuvane su jedino vitalne funkcije (disanje i krvotok), koje mogu biti povremeno poremećene.

Dijagnoza

Stepen dubine kome se najčešće utvrđuje vrednošću Glazgoveske koma skale (GCS), a u novije vrieme i specijalnom skalom tzv. FOUR (Full Outline of UnResponsiveness), koja je jako precizna i praktična. Uz to su potrebni svi pregledi, laboratorijske analize, rendgenografija, CT (kompjuterizovana tomografija), NMR (nuklearna magnetna rezonanca) i dr.

Lečenje

Bolesniku u komi je potrebna dugotrajna nega. Radi se na očuvanju vitalnih funkcija i otklanjanju uzroka koji je doveo do kome.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Lenka 11.09.2023

  Moj suprugje u komi15 dana posle klinicke smrtije zapao u komu mozeli izci iz kome


 2. Nebojša todosijevic 14.05.2023

  Supruga mi je operisala aneurizmu glave i prilikom operacije stalo srce mozak nije prepoznao pa su je vratili na respiratoru je ne reaguje na grube draži sta znaci i već tako 28 dana skener


 3. vanja 27.02.2023

  Postovani, moj otac je imao uspesnu operaciju bajpasa.Bio je u dubooj anesteziji 5 sati.Posle 3 dana hteli su da ga otpuste iz Klini;kog jer je sve bilo u redu,ali iz predrostroznosti su ga zadrzali i prebacili na drugu hirursku...Posle par sati po prebacivanju imao je zastoj rada pluca i srca,intubiran i dva dana je disao potporno sa kiseonikom,a evo vec dva dana sve funkcionise i srce i pluca i mokrenje i grub nadrazaj,ali se ne budi.Molim Vas da mi date neko objasnjenje,savet...iskustva... Hvala


 4. Marija 28.11.2022

  Da li ultrazvucni snimak glave pokazuje i kako.mozdani udar.eto


 5. srculence 16.12.2012

  Koje su poslijedice kome?? Jeli covjek moze ustati iz kome ili to znaci smrt???


 6. halil emini 10.10.2010

  Sta znaci da je u koma 10 dana pod aperaciju on je operaciju zbog zerca jer ima nekom sancu malimvas dajmi odgovor


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde