Tuberkulozni meningitis

To je oboljenje moždanih opni i moždanog tkiva hroničnog toka izazvano Kochovim bacilom koje se klinički odlikuje postepenim početkom, pojavom meningealnih, bazilarnih encefalitičnih znakova i karakterističnim promenama u likvoru.

Uzrok nastanka

Prouzrokovač je Kochov bacil koji je acido alkoholno rezistentan. Striktno je anaeroban i ne može da raste na običnim već na Lowenstein podlozi. Proces je gotovo isključivo metastatski, jer primarno žarište je u nekom organu ili limfnom čvoru. Ređe proces prelazi direktno na cisterne mozga iz tuberkuloma dure mozga ili TBC osteomijelitisa kičme ili kostiju lobanje.

Klinička slika

Bolest klinički prolazi kroz tri stadijuma kojima prethodi prodromalni stadijum različite dužine, najčešće 2-3 nedelje, a ispoljava se znacima opšte infekcije i promenom raspoloženja bilo u smislu apatije ili razdražljivosti.
  • stadijum I – lako povišena temperatura, praćena glavoboljom, povraćanjem i opstipacijom (zatvor). Bolesnici su bledi, često uplašeni, upalih očnih jabučica, zažarenih jagodica pri bledilu ostale kože lica. Vrat je ograničeno pokretan. Sreće se bradikardija (usporen rad srca). Fiziološki refleksi su pojačani. Pri kraju ovog stadijuma koji traje 7-10 dana temperatura postaje kontinuirana uz diskretnu pojavu objektivnih meningealnih znakova.
  • stadijum II – svi simptomi su još više ispoljeni a javljaju se i bazilarni znaci: anizokorija (nejednake zenice), strabizam, ptoza (spuštenost) očnih kapaka, diplopija (duple slike). Pojava bezvoljnog uriniranja u postelji je predznak poremećaja stanja svesti.
  • stadijum III – tokom treće nedelje pored postojećih kliničkih simptoma dominiraju znaci encefalitisa. Javljaju se kvalitativni i kvantitativni poremećaji svesti (razdražljivost, nemir, letargija, apatija, somnolencija, sopor, koma), žarišna simptomatologija (hemipareze i plegije), fascikulacije mišića, konvulzivni napadi, senzorički poremećaji. Bazilarni znaci su još izraženiji. Pacijent umire u komi između 3-5 nedelje bolesti, a deca između 20. i 25. dana bolesti.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamnestičkih podataka o preležanoj ili aktivnoj tuberkulozi na nekom organu, kliničke slike i pregleda likvora. Koriste se mikrobiološke metode izolacijom bacila iz likvora na Lowenstein podlozi.

Lečenje

Preporučuje se primena kratkotrajne intermitentne šeme terapije, koja se sastoji iz intenzivne inicijalne faze lečenja u toku koje se antituberkulozni lekovi daju svakodnevno u toku dva meseca i intermitentne pulsne faze koja se primenjuje dva puta nedeljno  u toku sedam meseci. Terapija mora trajati devet do dvanaest meseci.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. adna 04.09.2011

    Moja kcer je dobila tuberkulozni meningitis sa 10 mjeseci. . . . Ali na zalost nemamo nikoga ko je imao slicna iskustva. . . Pa molim sve da se jave. . . . Nasa kcer sada ima 2, 5 godine. . . Rodjena je kao zdrava djevojcica bez ikakvih problema sad je dijete sa posebnim potrebama. . . . Pa ako je neko imao slican slucaj neka mi se javi radi razmjene iskustva. . . . . Hvala


  2. Ramona Lukić 05.11.2010

    Poštovana gospodo. Bolovala sam tuberkulozni meningitis sam dobila u 11 mjesecu 1999 godine. Punktirana sam 15-t puta, u bolnici sam ležala dva i pol mjeseca. Na eeg nalazu je pokazalo kranično desno. Terapiju sam trošila dvanaest mjeseci, poslije toga nikada nisam bila na kontrole. Želim da vam postavim pitanje, da li se bolest liječi u potpunosti ili ipak ostaju neke sumnje i mogućnosti ponovnog aktiviranja. Inače u zadnje vrijeme imam problema sa vidom, glava me užasno boli i desilo mi se nešto po prvi put, nisam znala mjesta kroz koja redovno prolazim do kuće, uplašila sam se. Lijepo vas molim da mi odgovorite ako budete imali vremena, da li se ta bolest može vratiti i da li se kontrola može uraditi bez punktiranja. Unaprijed vam se zahvaljujem. Lijep pozdrav.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde