Epiduralni hematom

Epidemiologija i patologija


Epiduralni hematom se javlja između 0.4 i 5% svih povreda glave, a u 90% slučajeva povezan je sa frakturama lobanje. Nastaje u najvećem broju slučajeva usled povreda ogranaka srednje meningealne arterije, ređe kao krvarenje iz sinusa dure mater. Najčešća lokalizacija epiduralnog hematoma je slepoočna regija, potom čeona i temena. S godinama tvrda moždana ovojnica čvršće prianja uz kost čime se delimično objašnjava veća učestalost velikih epiduralnih hematoma kod dece.

Klinička slika


Simptomi epiduralnog hematoma zavise od težine primarne povrede, lokalizacije i brzine nakupljanja krvi u epiduralnom prostoru.
Tipična slika epiduralnog hematoma je povreda glave sa simptomima potresa mozga, ili bez njih, nakon kojeg sledi period bez znakova bolesti (lucidni interval) na koji se nadovezuje sekundarni gubitak svesti.
Ostali simptomi koji ukazuju na nastajanje epiduralnog krvarenja su: sve jača glavobolja, motorni poremećaji, epileptički napadi i odsutnost refleksa zenice na svetlost. Ovi simptomi mogu nastati u roku od nekoliko minuta od povrede kod jakih krvarenja, ali i nakon nekoliko sati kada je bolesnik već otpušten iz bolnice pod dijagnozom potresa mozga.

Dijagnoza


Pogoršavanje simptoma iz kliničke slike, kao i nalaz frakturne linije na temporalnoj kosti mogu ukazati na razvoj krvarenja.
Pri sumnji na epiduralni hematom potrebno je hitno uraditi kompjutersku tomografiju (CT) ili magnetnku rezonancu (MR) mozga. Pri postavljanju dijagnoze može poslužiti i angiografsko snimanje moždanih krvnih sudova kada CT i MR nisu dostupni.

Lečenje


Terapija epiduralnog hematoma je hirurška i hitna. Svrha lečenja je otklanjanje hematoma koji vrši kompresiju na moždano tkivo. U slučaju kad ne postoji mogućnost neuroradioloških pretraga, a kod sumnje na epiduralni hematom na osnovu kliničke slike, indikovana je operacija.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Ninoslav 28.07.2009

    Molio bih vas da mi odgovorite na pitanje! Tokom vezbe u vojsci, vishe puta sam se celom tezinom u padu oslanjao na levu ruku, i zbog toga su mi se pojavila dva hematoma na levoj ruci, tacnije negde ispod bicepsa, prema tricepsu, sa unutrasnje strane to jest prema pazuhu, jedan je velicine klikera dok je drugi bio duplo veci, ali je splasnuo, ali pod prstima josh uvek osecam kugle. Zanima me koliko je to opasno i kako se leci? Unapred zahvalan!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde