Ajurveda poreklo i istorija

Ajur-veda je deo vede. Veda je večni, nerođeni, neuništivi opis i izraz zakona prirode koji stvaraju, održavaju i menjaju čitav univerzum i sve u njemu. Vedske himne koje su zapisane u vedskoj literaturi nazvane su po određenim mudracima (rišijima) ne zato što su ih rišiji izmislili ili sastavili, već zato što su ih videli svojim unutrašnjim okom i zapisali (ili zapamtili). Te himne opisuju određene setove prirodnih zakona i predstavljaju direktan put da se postignu željeni rezultati u bilo kom polju života.


Ajur-veda je kroz istoriju doživela mnoge promene. Na nju su uticali Arapi, ali načela ajur-vede su uvek ostala jednaka, bez obzira na škole kojih je bilo mnogo. I mnogi ajur-vedski lekari su oformili svoje škole, što je još dodatno obogatilo. Na Zapad je ajur-vedu preneo Mahariši, koji je tradicionalno znanje poprilično sažeo kako bi ga zapadnjaci mogli razumeti, ali sačuvao je načela. Načela proizlaze iz načina pristupanja životu koji je tipičan za  indijski način razmišljanja.

Čitavom prirodom upravljaju prirodni zakoni. Celokupna vedska literatura opisuje kako da koristimo određene setove zakona prirode.

Postoje četiri osnovne vede –  rig veda, sama veda, jađur veda i atharva veda. Rig veda je samhita – celina totalnog znanja, a ove ostale tri su njena detaljnija razrada. Svaka od ove četiri vede ima svoje pomoćne vede (upa vede). Ajur-veda je upa-veda  ig vede. Upa-veda je praktičan izraz veda. Dok rig veda opisuje celinu života sa apsolutne tačke gledišta, dotle ajur-veda opisuje  totalnost života sa relativne, izražene tačke gledišta. Na taj način ajur-veda je praktičan izraz rig vede.

Ajur-veda je postojala oduvek i uvek će postojati. Ona je nerođena, neumiruća, večna i uvek savremena. To je istovremeno i najstarije i najmodernije znanje u svakoj epohi. Ajur-veda nepogrešivo prepoznaje obrasce delovanja prirode na najsuptilnijem – kvantnom nivou i pruža svakome mogućnost da se prilagodi promenama u funkcionisanju prirode. Te promene ne obuhvataju samo doba dana, sezone ili godine, već i mnogo veća vremenska razdoblja koja se mere stotinama hiljada godina (u vedi – juge). Zahvaljujući tome, ajurvedsko znanje je uvek savremeno i uvek drži korak sa vremenom

Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Filipovic dusan 16.04.2023

    Zainteresovan sam za vedsku literaturu i nauku


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde