Tai Či Čuan


Tai Či Čuan je kineska borilačka veština čiji je glavni cilj zdravlje i dug život. Tai Či Čuan je nastao u hramu Šao Lin, u Kini, kao potreba monaha koji su dugo meditirali i telesno postajali vrlo slabi. Tai Či Čuan se smatra kao podsistem Kung Fu-a , ali ne kao borilačka veština već kao sistem vežbi koja krepi duh i telo i vraća, oporavlja i obnavlja snagu, vitalnost, energiju tela i uma.

U sadašnjici se Tai Či Čuan uglavnom upotrebljava za oslobađanje od stresa, a zvanično je priznat kao promoter i stimulator boljeg zdravlja. Podesan je i za mlade i stare, muškarce i žene, zdrave i bolesne.

Ravnoteža duha

Grafički izraz Tai Čia je poznati simbol jin-jang - krug podeljen linijom u obliku latiničnog slova ''S'' u dva ribolika polja, crno i belo polje sa dva kružića, beli kružić u crnom polju i crni kružić u belom polju. Prva dva ideograma TAI ČI -  pojam iz kineske filozofije koji ima mnogo značenja. Jedno od značenja ovog znaka je ''Vrhovna konačnost '' odnosno beskonačnost, vrhunac, savršenstvo. ČUAN - znači šaka, kretanje, vežba. Tako da Tai Či Čuan, doslovan prevod kineskih ideograma, znači: vrhovna, konačna šaka, vežba.

Na osnovu spisa i drugih podataka, smatra se da je ova veština stara čak 2.500 godina. Ono što je odlikuje jeste niz sporih, meditativnih pokreta tela koji su inicijalno imali za svrhu samoodbranu i promovisanje unutrašnjeg mira i staloženosti.

Tai Či Čuan kao vežba za zdravlje poboljšava protok unutrašnje energije kroz telo i ističe korektnu formu izvođenja svih pokreta i osećanje svih pokreta. Vežba se vrlo sporo i nežno - ne postoji opasnost od povreda.

Tai vežbanje

Upotreba vežbi Tai Či Čuan-a praktično je neograničena. One se mogu koristiti kao preventiva, kao pomoć u lečenju i zaustavljanju već postojeće bolesti, u korekciji mnogih problema kao što su loše držanje tela (mogući uzrok mnogih problema), slabog i nepravilnog disanja (kiseonik – važan za funkcije mozga i celog tela), raznih problema zavisnosti, kod stresa, depresije, slabe vitalnosti organizma, hroničnog umora, itd.

Vežbanje Tai Či Čuan-a održava u dobrom stanju i zdravlju kosti, zglobove, kičmu, tetive, mišiće i unutrašnja tkiva, harmonizuje funkcije nervnog sistema, disanja, cirkulacije, varenja, endokrinog sistema, itd.

Medicinska istraživanja potvrđuju delotvornost ovih vežbi, kao neku vrstu terapije. Osim opšteg poboljšanja zdravstvenog stanja koje nastaje redovnim vežbanjem, na nekim tradicionalnim školama napredni učenici se uče i tradicionalnoj kineskoj medicini.

Tai Či Čuan – veština harmonije i relaksacije uma i tela dobila je svoj dan - 10. april 1999. godine proglašen je za Svetski dan Tai Či Čuan-a.


Podeli tekst:

Autor Dr Dragan Zlatanović

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Olivera 02.12.2020

  Odusevljena sam.Krenite svakodnevno i oseticete poboljsanje tokom prve nedelje.Okrepljuje telo i dusu.


 2. Lili 02.05.2016

  Za kratko vreme popravio mi je tonus mišica i neki opšti osecaj fizičke spremnosti. Medjutim, sam imala i bolove u zglobovima ruku. Ne znam da li je moguće zbog osteopenije koju imam ili od nekog inflamatornog procesa.


 3. Nenad Popović 12.04.2012

  Može li se doći do knjige sa vježbama i opisom? Poradi mog teškog zdravstvenog stanja smatram da bi mi bila neophodna. Trenutno imam 12 kroničnih bolesti, uzimam terapiju od 14 tableta i 4 puta dnevno inzulin, ali ne bih se predavao.


 4. Barbara Zdravkovic 28.12.2010

  Gde bi mogla da vezbam u Beogradu?


 5. Sasa 15.07.2010

  "tai či čuan je nastao u hramu šao lin, u kini, kao potreba monaha koji su dugo meditirali i telesno postajali vrlo slabi. " - tako je nastao sistem bodidarme ili da mo-a koji je postao poznat kao saolinski kung fu, ne i tai chi chuan. "ali ne kao borilačka veština već kao sistem vežbi koja krepi duh i telo i vraća, oporavlja i obnavlja snagu, vitalnost, energiju tela i uma. " - tcc je prventstveno postao poznat kao borilacka vestina, tek je svojim otkrivanjem ka zapadu i pod uticajem new age pokreta njegova izvanredna terapeutska osobina naglasena i borilacki aspekt stavljen u stranu. Koreni vestine - qi gong - jesu stari i do 4000 godina kada su otkriveni prvi podaci o vezbama koje poboljsavaju zdravlje. Sam tai chi chuan kakav ga danas poznajemo je star oko 300-400 godina (prema istorijskim podacima) a prema legendama oko 800 godina. Pogledajte www. Serbia. Snake-style. Org svako dobro i puno vezbanja


 6. Danica Dragojevic 06.05.2010

  Gde u beogradu - zemunu se odrzavaju vezbe, ako neko zna molim vas da mi posaljete na meil dragojevic. Danica@gmail. Com hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde