Akupunkturni tretman

Nakon evidentiranog problema, prvi  korak u terapiji je odabir akupunkturnog kanala, bilo da se radi o lokalnoj ili sistemskoj bolesti. Zatim se određuje koliko će trebati tretmana, i kada se tretman treba ponoviti.

Tretmani se sprovode iglama napravljenim od plemenitih metala. Broj igala koje se koriste i dubina uboda zavisi od stanja pacijenta i vrste poremećaja. U toku jednog tretmana uglavnom se koristi 6 do 12 igala, iako ih može biti i manje, pa čak i više od dvadeset. Igle se ubadaju u telo od 2 milimetra do nekoliko centimetara dubine, ostaju zabodene uglavnom od 15 do najviše 30 minuta. Za vreme tretmana pacijenti moraju ležati mirno bez pomeranja ruku i nogu, jer pokretanje tela može uzrokovati promenu pozicije igle i neutralisati njeno delovanje, ali i izazvati bol. Na početku tretmana većina pacijenata ima osećaj topline i težine u telu, koji nakon nekoliko minuta prerasta u sveopštu fizičku i psihičku opuštenost. Iako je postupak za većinu pacijenata apsolutno bezbolan, oni osetljiviji ipak osećaju laganu neprijatnost.

Tehnike

Uz klasične akupunkturne tretmane, sve se češće primenjuje i elektroakupunktura, elektropunktura i u zadnjih nekoliko godina laser akupunktura. Elektroakupunktura predstavlja dubinsku elektrostimulaciju kroz uvedene igle. Elektropunktura prema Voll-u zapravo je metoda koja se izvodi pomoću aparata zvanog EAV organometar, koji je razvio Nemac dr.R.Voll. Koristi se i za terapiju i za dijagnostiku.

Laser akupunktura se bazira na delovanju laserskog svetla koje je monohromatsko, polarizovano i koherentno.To je aseptična, neinvazivna i bezbolna metoda, koja ako se pravilno primenjuje nema popratnih štetnih efekata. Usmeruje se na kožu u razdaljini od 0-5 mm i zavisno od jačine lasera, tačke se stimulišu 5 - 30 sec.
 
U toku tretmana pacijenti navode osećaj toplote, trnce i strujanje kroz telo. Osećaju postepeno smirenje i opuštanje, naročito   ako se koristi moderna elektro ili laser akupunktura. Kada je reč o ublažavanju i otklanjanju simptoma, neki pacijenti osećaju značajno poboljšanje stanja već za vreme tretmana, neki neposredno nakon tretmana, dok neki poboljšanje uočavaju tek nakon nekoliko dana. U slučaju da nakon prvih šest tretmana pacijent ne uočava nikakve promene na bolje, preporučuje se pauza u trajanju od nekoliko meseci, a zatim ponoviti tretman.

Rizici

Akupunktura je invazivna metoda i kao takva nosi izvesne rizike. Moguća je pojava hematoma kao posledica slučajnog uboda u cirkulatorni sistem. Povrede nerava se takođe povremeno javljaju, a veoma retko i pneumotoraks. Ukoliko se zanemare pravila dezinfekcije i sterilizacije i upotrebljavaju se korišćene igle može se javiti hepatitis. Pojedini kritičari tvrde da je u pitanju placebo efekat, odnosno autosugestija pacijenata. S obzirom da na akupunkturu reaguju i životinje, ovu kritiku bi trebalo zanemariti.


Podeli tekst:

Autor Dr Dragan Zlatanović

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Mirjana 09.02.2015

    U ovom članku piše da pacijent mora da leži mirno 15 do 30 minuta. . . Čudno. Kda su mi radili akunputuru ja sam sedela na stolici. . . . I brzo mi je vadila igle. Pomislila sam da doktorka želi da imam što više terapija, kako bi mogla da naplati. . . .


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde