Reiki

Reiki je tehnika koja se koristi za smanjenje stresa, relaksaciju ali i lečenje uopšte. Reiki je tehnika nekonvencionalnog lečenja energijom.

Šta je Reiki?

Pojam Reiki znači kosmička energija, nebeska. To je ona životna energija koja nas održava  vitalnim na planeti. Život je naprosto neprestana razmena energije. Svaki sistem neprestano razmenjuje energiju sa svojom okolinom.
Naziv Reiki na japanskom jeziku upućuje na univerzalnu  životnu energiju koja se danas upotrebljava u različitim značenjima. Reiki je ime za univerzalnu životnu energiju koja teče oko nas i u nama. Reiki označava sposobnost kanalisanja univerzalne životne energije, a Reikijem takođe nazivamo i oblik i metodu prenošenja i primene ove sposobnosti. Sposobnost aktiviranja univerzalne životne energije pobuđuje učitelj Reikija takozvanom inicijacijom.

Kako se primenjuje?

O načinu primene energije učenici se najčešće obučavaju na seminarima. Reiki budi i jača sve ono što već postoji kao osnova. Reiki nam otvara vrata ka našim nadarenostima. Tako nekoga može učiniti isceliteljem, a nekog drugog odvesti na put meditacije, otvara nove stvaralačke horizonte onima koji kreativno rade.

Proces se pokeće aktiviranjem simbola i polaganjem ruku uz uverenje da životna energija teče kroz ljude. Ako neko ima nisku životnu energiju, reiki mu miže pomoći da ta osoba podložna bolestima i stresu to promeni, a ako se radi o visokoj energiji, osoba se oseća zdravije i sretnije. Reiki nam naprosto omogućava da kroz sebe sprovodimo više životne energije. Više energije automatski znači više zdravlja, više uspeha, više zadovoljstva, više ljubavi, više sreće. Sve ovo se stiče praksom kroz reiki.

Reiki znači ravnotežu. On deluje na svim nivoima: fizičkom, emocionalnom, mentalnom i duhovnom. Reiki daje energiju i leči telo. Studije kažu da ubrzava lečenje rana, snižava krvni pritisak, smanjuje stres i umanjuje ili uklanja bol.

Za prenošenje (inicijaciju) Reikija primalac ne mora ništa da učini, jedino treba biti iznutra otvoren i mirno sedeti. Prenošenje, usklađivanje, inicijacija, bez obzira na to kako se ovaj postupak nazivao u različitim Reiki krugovima, događa se jednostavno dok učitelj Reikija izvodi određeni proces.

Kada je inicijacija jednom izvršena ostaje sposobnost kanalisanja Reikija za ceo život.

Kako deluje na čoveka?

Svaki čovek dobija inicijacijom sledeća svojstva i sposobnosti:
1.    Postaje kanal za Reiki. Polaganjem ruku može preko sebe slati Reiki primaocu u svako doba, ili Reiki davati sam sebi.
2.    Povećava mu se osetljivost za suptilnije energije. Posebno u rukama vremenom opaža nove osećaje.
3.    Kroz Reiki kanal kanališe se samo univerzalna životna energija. Na primaoca ne prelazi lična energija davaoca (reikiste) niti se osobi iniciranoj u Reiki uzima lična energija.
4.    Zaštićen je od uticaja disharmoničnih energija primaoca. Ovo svojstvo iniciranih u Reiki onemogućuje da se disharmonične strukture primaoca Reikijem prenesu na njih.

Nakon što je osoba stekla znatnije iskustvo u radu sa prvim nivoom, može se odlučiti da pristupi obuci za rad sa drugim.

Reiki drugi  nivo - uče se Reiki simboli, koji uvećavaju isceliteljske energije, kao i slanje isceliteljske energije na daljinu. Drugi nivo omogućava usmeravanje energije bez fizičkog kontakta, na bilo koju udaljenost, ne samo u svrhu isceljivanja tela, već i radi uklanjanja psihičkih problema, harmonizacije međuljudskih odnosa i situacija, postizanja određenih ciljeva i pozitivnih ishoda, kako materijalnih tako i drugih. Dobijaju se i metode za energetsko čišćenje prostora i predmeta i energetsku zaštitu, kako ličnu tako i drugih ljudi i stvari.

Napredni Reiki Kurs - uči se dodatni moćni simbol. Takođe se uči pravljenje kristalne mreže pomoću koje se može slati isceliteljska energija bez prekida nekome ili nečemu, kroz vreme i prostor.

Danas je Reiki jedna od najpopularnijih metoda lečenja i ličnog razvoja u svetu. Postoji mnoštvo učitelja u gotovo svim zemljama. Sprovedena su i naučna istraživanja o delovanju Reikija na bakterije i biljke.


Podeli tekst:

Autor Dr Dragan Zlatanović

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 16

 1. Snežana Nađalin 18.01.2013

  Reiki mi je pomogao da sebe bolje razumem, osećam se mnogo bolje i imam više energije. Lekar sam a imam drugi stepen reiki-ja, i znam da su neodvojive metode lečenja prirodnom energijom kosmosa i tradicionalnim medicinskim metodama. Zaista toplo preporučujem svima, ili trepiju kod reikiste ili da uradite inicijaciju i sprovodite autotretman. U boljitke, u svim nivoima svoga bića, ćete se ubrzo i sami uveriti. Topao pozdrav od dr snežane nađalin


 2. Milja 05.12.2011

  Postovani,
  zovem se Milja. 2001. God. Sam preko casopisa trece oko dobila nagradu i u zemunu kog gosp. Olivere turcinov zavrsila i stepen reikija. Tada sam se prvi put srela sa reikijem. Secam se da je receno da imam dobar protok energije. Nedavno sam nabavila knjigu o reikiju od dejvida f. Venelsa i puno saznala a citam i na internetu. Molim vas da mi odgovorite gde bih mogla besplatno da prisustvujem sastancima clanova udruzenja reikija. Ja sam dipl. Ecc, bez posla. Da li mogu iako nisam lekar da prisustvujem tim sastancima da bih kroz praksu mogla da pomognem sebi, clanovima moje porodice i prijateljima kojima je pomoc potrebna. Mnogi su rekli da imam jako tople ruke kad ih polozim nekom ko kaze da ima nekakav zdravstveni problem ali ja ne znam sta da uradim da zaista pomognem. Pozdrav i unapred hvala. Milja. E-mail: milja_stojanovic@yahoo.com


 3. Olja 22.11.2011

  Poštovani, molim vas da mi pošaljete neki kontakt za usluge reiki masaze. Unapred hvala. Srdačan pozdrav, olja r.


 4. Slavica 23.08.2011

  Postovani!
  Molim vas za obavestenje - gde mogu da se prijavim, na obuku reiki tehnike. Izuzetno me interesuje iz razloga, sto sam u nekim slucajevima - sa mojom majkom mojim muzem i mojom unukom, kada ih je nesto bolelo (a nisu rekli tacno mesto) ja sam svojim rukama pokazivala to bolno mesto i onda prelazila rukom preko bolnog mesta (naravno uvek su se smejali) a ja sam verovala da im pomazem, jer sam samo na tim bolnim mestima na svojim dlanovima osecala vrlo jaku toplotu. To je to sto me zbunjuje a istovremeno ispunjava. Ako imate misljenje o ovom i mislite da bi mi obuka koristila da sebe razumem, molim vas odgovorite mi.
  Sa puno postovanja, toplo vas pozdravljam


 5. Dasa Husidic 09.08.2011

  Zanima me gdje se moze nabaviti literatura neka vezana reiki tehniku. Hvala unaprijed


 6. Dasa Husidic 31.07.2011

  Srdacan pozdrav, mene zanima gdje se moze nabaviti literatura za reiki tehniku. Hvala unaprijed


 7. Olivera 02.06.2011

  Htela sam samo da vas ispravim, da je reiki zapravo japanska a ne kineska tehnika. Iz vikipedije, slobodne enciklopedije reiki-2. Svg reiki je japanska tehnika koja se koristi za smanjenje stresa i relaksaciju kao i za liječenje. Bazirana je na " polaganju ruku" i na vjerovanu da životna energija teče kroz organizam. . . .


 8. Bojan 16.05.2011

  Iz svog iskustva stvarno mogu reći da mi je reiki promenio život. Iako se godinama lečim homeopatijom inicijacija u i stepen reikija mi je stvarno promenila život. Mogućnost da u svakom trenutku pomognem sebi i drugima je stvarno izuzetna. Toplo preporučujem reiki svima. U srbiji postoji dosta slobodnih reiki učitelja i dve organizacije u begradu i novom sadu. Moj učitelj pripada slobodnim reiki učiteljima i zastupa nemačku školu reikija - seminari traju dva dana i predivno su iskustvo. Veliki pozdrav svima!


 9. Marija 13.12.2010

  Koji bi ste mi vi preporučili kurs reiki? Mislim na adresu i ko je predavač?


 10. Bella 22.10.2010

  Reiki je japanska tehnika, ne kineska, i svako ko poznaje reiki zna da nije tradicionalna medicina vec da je dr. Usui sakupio tradicionalna znanja i objedinio ih u niz tehnika. . .


 11. Nebojsa 18.09.2010

  Molim vas, posaljite mi kontakt, adresu ili broj reiki ucitelja u novom sadu, sa kojim/kojom bih mogao da razgovoram. Hteo bih da, ako mogu da se konkurisem za/na prvi nivo ucenja reiki-a. Unapred hvala, nebojsa.: )


 12. snezana 20.08.2010

  Htjela bi da znam ko sve u crnoj gori radi reiki masazu i koliko kosta tretman posto bi htjela da probam


 13. DRAGANA 29.06.2010

  Molim vas za kontakt telefon ili raiki ucitelja u novom sadu zelela bih da vasu pricu osetim na sobstvenoj kozi


 14. Sanja 21.06.2010

  Poštovani, molim vas recite mi gde mogu doci na "terapiju"? Hvala unapred i pozdrav!


 15. bambi 23.05.2010

  Reikki sam otkrila u toku trudnoce odnosno u momentu kada su se u mome telu desavale razlicite i neobicne stvari kako fizicke tako i psihicke. U pravom trenutku sam naisla na zenu koja je reiki ucitelj i koja mi je mnogo pomogla, prosla sam kroz prvi i drugi stepen inicijacije. Sada se bolje osecam a trebalo mi je vremena da shvatim da se meni desava "drugo stanje " a ne da bolujem od svakojakih bolesti koje sam sama umislila posto sam zavrsila medicinu i u tom trenutku mojih tagoba ja sam mislila da covek mora da ima dijagnozu a ne da se neke stvari desavaju normalno u trudnoci.


 16. Marina 16.02.2010

  Fan sam " tradicionalhih nacina i tehnika lecenja " i sve bih uradila samo da se ne nadjem pod stetoskopom klasicne medicine! Lekari koji se bave i tradicionalnom medicinom, prosto su nepogresivi u postavljanju dijagnoza! Zaista bi divno bilo kada bi postojali na medicinskom fak. Obavezni predmeti - holisticke med. , akupunkture, reiki, hiropraktike, magnetoterapije, kristaloterapije. . . . I da ih ne nabrajam bas sve! To bi bio spas za mnoge pacijente - prosto me sramotapar svojih skolskih drugova koji su lekari i rade u domu zdravlja - postave dijagnozu koja nema " veze s mozgom " cast svim onim divnim lekarima koje interesuje pacijent kao ljudsko bice! Silno sam se obradovala za sve sto je prof. Vuk stambolovic uspeo da uradi u kcs i bar otskrinuo vrata jednom velikom boljitku i napretku u ovoj oblasti! Reiki je sjajna tehnika koja pokrece vasu unutrasnju energiju koja vas isceljuje, a poznato je po tradicionalnoj medicini da najjace i najdelotvornije lekove poseduje sam covek u svom organizmu! E pa to je ta energija koju reiki pokrece i vi se osecate vrlo brzo - vlo bolje!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde