Aromaterapija

Aromaterapija, (grčki aroma - miris, therapia - lečenje, doslovno znači lečenje mirisom), je drevni način lečenja zasnovan na upotrebi esencijalnih i biljnih ulja. Aromaterapija je deo  fitoterapije, medicinske discipline koja u svrhu lečenja, prevencije bolesti i očuvanja zdravlja koristi cele biljke ili delove biljaka, ekstrakte dobijene iz njih.

Aromaterapija koristi posebne ekstrakte koji se nazivaju esencijalna ( eterična) ulja. Mogu se primeniti i u obliku mirisnih štapića koji tinjanjem ispuštaju prijatne mirise. Takođe se koriste i u obliku mirisnih sveća, mirisnog cveća i u kombinaciji sa mirisnim lampama.

Mirisi koje aromaterapija koristi imaju pozitivne psihološke i emocionalne uticaje na smirivanje i uravnoteženje uma, duha i tela. Jednom kada je uspostavljena ravnoteža u fizičkom telu i kada su emocije izbalansirane, automatski se deluje i na kvalitet misli i stanje duha.


Najčešći oblik aromaterapije je terapija dodirom. Ta metoda kombinuje fizička i emocionalna dejstva masaže sa lekovitim i  psihoterapijskim karakteristikama esencija biljaka. Ne samo da smanjuje stres i poboljšava raspoloženje, aromaterapija čak uspešno leči mnoge manje poremećaje.

Primenjuje se u lečenju PMS (predmenstrualnog sindroma) i poremećaja u menopauzi. Takođe može olakšati blaže oblike depresije, nesanicu, emocionalno uzrokovane seksualne tegobe, glavobolje, bolove u mišićima i dr. Koristi se i u preventivne svrhe, za dobar izgled i prijatan miris, za opuštanje i prijatnu atmosferu.

U aromaterapiji je veoma bitan pravilan odabir ulja koje će najviše odgovarati i pomagati pacijentu u lečenju i postizanju psiho-fizičke ravnoteže. Veoma važna osobina eteričnih ulja jeste i njihovo baktericidno i antivirusno dejstvo u suzbijanju infekcija otpornih na metode konvencionalne medicine.

Neka eterična ulja stimulišu obnavljanje i rast zdravih ćelija, a takođe regulišu fizičku, emocionalnu i psihičku ravnotežu čoveka. Podstiču regeneraciju kompletnog našeg biosistema i jačaju imunitet, osvežavaju umorni organizam, smiruju prenadražene nerve i poboljšavaju raspoloženje.

Nijedno ulje ne deluje samo na jednu oblast, jedan organ ili problem i tip tegoba, već je njihovo dejstvo često višestruko i svestrano. Nema loših nus pojava, jer ulja uništavaju štetne klice, ali ne oštećuju tkiva organa i nervne ćelije.

Tretman aromaterapije se sastoji od razgovora, opuštanja, masaže, vežbi disanja i tehnika kreativne vizualizacije. Sprovodi se kontinuirano zajedno sa kućnom primenom aromaterapije (inhalacije, kupke, komprese).Podeli tekst:

Autor Dr Dragan Zlatanović

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde