Tradicionalna kineska medicina - osnovni principi i značenje

Tradicionalna kineska medicina je razvijeni medicinski sistem koji se bazira na filozofskom konceptu da je čovek primarno energetsko biće. Održavanje materije tela tj. postojanje organa, ali i njihovo funkcionisanje omogućava upravo vitalna energija to jest ki. Ona nastaje udruženim radom pluća, slezine i želuca od vazduha, hrane i vode, i jednog dela tzv. esencijalne energije koju nasleđujemo od roditelja.

Vitalna energija neprekidno teče kroz telo po putanjama koje se zovu kanali odnosno meridijani. Oni polaze od unutrašnjih organa i idu ka površinskom sloju tela. Svaki organ ili organska funkcija ima svoj meridijan. Obeležavaju se rimskim brojevima i ukupno ih ima XIV.

Kao što tok reke nije svuda podjednak, tako je i ova energetska reka po svojoj snazi i osobinama različita. Mesta na kanalima gde je energija čista i snažna jesu akupunkturne tačke. Njih ima 365 na telu i raspoređene su od glave do stopala. Predstavljaju zone kože preko kojih možemo uticati na rad organa pa tako i na očuvanje zdravlja ili sprečavanje i lečenje bolesti.

Ravnoteža kao osnova svega

Ponikla na osnovama taoističke filozofije, kineska medicina ljudsko telo vidi kao mali univerzum sa nizom međusobno povezanih sistema koji, kada su u ravnoteži (harmoniji), održavaju zdravo funkcionisanje ljudskog organizma. Bolesti nastaju usled neravnoteže jina i janga u organizmu, dve energije koje se stalno menjaju pretapajući se jedna u drugu, čineći celinu zvanu tao.
 
Kulturna tradicija drevne Kine i drevne kineske medicine govori o pet elemenata (drvo, vatra, zemlja, metal i voda), i principima:

Poštuj silu prirode, poštuj isceliteljske moći prirode. Svaki čovek u svom telu poseduje samoisceliteljske moći. Uloga lekara je da razotkrije i pojača, aktivira te prirodne moći samoisceljenja korišćenjem netoksične, prirodne jedinstvene metode terapije.

Čoveka gledati kao celinu. Svakog pacijenta posmatraj kao celinu – sistem, otkrivajući jedinstvo tela, uma i duha. Ukoliko je celina u neravnoteži, onda je i telo bolesno, ili um ili duh. Ukoliko se deluje na uspostavljanje ravnoteže onda je to proces ozdravljenja i aktiviranja životne energije.

Otkriti i lečiti uzrok, a ne posledicu. Otkrivanjem uzroka, njegovog eliminisanja, nestaje i posledica. Simptome ne lečiti, lečiti koren uzroka.

Lekar je učitelj. On obučava, savetuje, razgovara, posmatra, analizira, deluje na pacijenta, prenosi mu svoja znanja, iskustva, pronalazi odgovore zajedno sa pacijentom. Obaveza lekara je da nauči pacijenta obrascima zdravog života primenjujući univerzalne principe življenja.

Preventiva – najbolje lečenje.

Otvaranjem Kine prema svetu i zahvaljujući fenomenu globalizacije koji su omogućili povećanje protoka informacija i stepena međuzavisnosti ljudi, njihovih znanja i delovanja, tradicionalna kineska medicina sve više ulazi u zvanične medicinske tokove.


Podeli tekst:

Autor Dr Aleksandar Marković

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Dragoslav 27.11.2023

    Gde kupiti pars-n5 i koliko košta?


  2. Suzana Jovanović 27.02.2022

    Poštovani Obraćam Vam se jer lekari osim operacije, ne vide drugo rešenje za moj problem. Imam diskusherniju l5 l4 s1 i cocsartrozu kuka, gde su pronađene kalcifikovane naslage u velikom broju. Da li postoji mogućnost neoperativmog izlečenja? Unapred hvala.


  3. Slavko Radosavljevic 31.05.2010

    Primena kvantne medicine egbf pars - n 5 uni elektronski generator biorezonantnih frekvencija za spontanu remisiju organizma kada bog kaze trazite i bice vam dato, znaci teba krenuti u to da se nadje ono sto moramo i sto nas interesuje. Doktor rife je prvi covek na ovoj planeti koji je video ziv virus pod mikroskopom i gadjao ga strujom odredjenom frekvencijom i odredjene jacine i to zapisivao na papir. Odredjena frekvencija koja je i rezonantna za doticni virus ubijala ga, vrlo efektno i jednostavno. Univerzitet juzna kalifornija imenovao je 1934. Specijalni medicinski istrazivacki komitet da nadgleda tretman koji je sprovodio rajf. Iz bolnice u pasadeni dovedeno je u njegovu laboratoriju na tretman frekvencijama 16 pacijenata u zavrsnom stadijumu karcinoma. Ovaj komitet je bio sastavljen od lekara i patologa ovlascenih da pregledaju pacijente ukoliko prezive tretman, posle 90. Tako je nakon tri meseca komitet zakljucio da je 14 pacijenata bilo potpuno izleceno. Tretman je onda podesen i za ostala dva i oni su nakon cetiri nedelje takodje izleceni. Efekat lecenja od raka je tako bio 100 odsto. Doktoru rife-u je bilo potrebno mnogo godina i mnogo sati neprekidnog rada dok nije tacno definisao oscilacije (frekvencije) koje su bile specificne za svaku bolest. Da se i ovo zna pionir toga je bio genije nikola tesla i njegov rf elektroaparat teslina zvezda. Tesla, recimo, nikada nije bio bolestan a doziveo je i duboku starost, samo zato sto je bio izlozen povremeno frekvencijama niskog inteziteta koje su ubijale viruse i bakterije oko njega i u njegom telu. Svi uredjaji serije pars – n 5 uni generisu impulse kvadratnog oblika odredjenih frekvencija, a prema rezultatima istrazivanja: - naseg genija nikole tesle koji je svojim aparatom i strujama izlecio i francusku sansonjerku edit pjaf - doktora rife-a i njegovih rezultata istrazivanja i spiska biorezonnatnih frekvencija, - doktora crane-a sa dodatnim spiskom frekvencija doktora rife-a, - drs. William lyman and steven kaali (1990 god. Univez. Albert anstajn ny) - doktorke hulda clark sa zapper aparatima, - dr lakhovski i - posebno doktora beck, cija sam konkretna uputstva ispostovao. Projekat pars n5uni je programiran za oko 465 razlicitih bolesti (prema spisku doktora rife-a) . Takodje, mozemo da konstruisemo i isporucimo i specijalno za recimo, cancer, aids, multiple scleroza, hepatitis i druge bolesti sa karakteristicnim - posebnim frekvencijama. Svako koje zainteresovan, prvo dobija spisak bolesti sa frekvencijama i informaciju o aparatu pars n5uni koje proucava pre nego sto narucuje aparat pars n5 uni ili specijalno za odredjenu bolest. Uredjaj je sa ugrađenim tajmerom i optičkom signalizacijom. Konkretne informacije o aparatu moze te dobiti od autora. Autor aparata dr slavko radosavljevic, dipl. Ing. Pars30@hotmail. Com tel. 34 952862991 skype slavko. Radosavljevic


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde