Načini pregleda i oblici lečenja u tradicionalnoj kineskoj medicini


Tradicionalna kineska medicina je najstariji u kontinuitetu praktikovani naučni medicinski sistem u svetu i najzastupljeniji je metod lečenja u svetu. U kineskoj tradicionalnoj medicini je karakterističan da se svi pregledi vrše bez uređaja.

Postoji četiri nivoa pregleda i oni podrazumevaju:

-    postavljanje pitanja (uzimanje anamneze), svaki učeni lekar može pitanjima brzo da dođe do potrebnih podataka za postavljanje dijagnoze.

-    posmatranje (inspekcija), pored samog posmatranja, najpoznatije je postavljanje dijagnoze na osnovu pulsa. Za to je potrebno dugogodišnje obrazovanje i tačno poznavanje literature iz tradicionalne kineske medicine. Postoji 28 karakteristika pulsa na osnovu kojih se može postaviti dijagnoza (frekvencija, ritam, jačina i dr).

-    palpacija, pregled dodirom prstiju određeneih regija i zona

-    korišćenje čula mirisa, ukusa i sluha.

Upravo hiljadugodišnja istorija kineske medicine i postignuti rezultati potvrđeni brojnim naučnim radovima, pokazuje da je ona najbolji izbor kod hroničnih i kompleksnih zdravstvenih problema.

Oblici lečenja

U kineskoj medicini su principi različiti u odnosu na savremenu, modernu medicinu. U tradicionalnoj kineskoj medicini postoje dva oblika terapije – spoljašnja i unutrašnja.

Unutrašnji oblik terapije podrazumeva primenu tradicionalnih kineskih metoda lečenja biljkama, životinjama i mineralima; i upotrebu uobičajenih namirnica (dijetetika u zapadnoj medicini).

Spoljašnji vid terapije ubraja:

 - terapiju rana i kostiju, akupunkturu i moksibustiju (stavljanje igala i paljenje pelina za postizanje lokalnog zagrevanja i aromatizacije);

 - puštanje krvi u mikrokoličinama (iz određenih akupunkturnih zona se iscedi nekoliko kapi krvi, a pre toga se koža kratko i površno punktira lancetom);

 - masažu (tuina terapija, akupresura),

 - hirurgiju koja se ograničava samo na lečenje rana, kožnih bolesti i trauma. Hirurške intervencije unutrašnjih organa nisu u skladu sa konfučijanizmom po kome je integritet tela nasleđe roditelja i predaka, pa ga niko ne sme svojevoljno otvarati).

Tradicionalna kineska medicina naglašava kompleksnu terapijsku strategiju koja je sigurna, bez neželjenih dejstava i uvek nastoji da leči koren bolesti kako bi se problem u potpunosti rešio.


Podeli tekst:

Autor Dr Dragan Zlatanović

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde