Qi Gong


Qi Gong izučava život, zdravlje i pruža metode za njihovo održavanje. Osnovna ideja je neprestana akumulacija i sprečavanje gubitka energije, što obezbeđuje osnovu telu da se odupre svim bolestima.

Kroz praktikovanje Qi Gonga možemo da osvestimo i uskladimo svoje unutrašnje veze sa prirodom, njihove zakonitosti, manifestacije i razvoj.

Tokom vekova stvorene su razne škole Qi Gonga. Taoističke, konfučijanske, budističke, koje su u to vreme bile i metod obrazovanja i širenja kulture. Sve se baziraju na konkretnim, materijalnim snagama - energijama u čovekovom telu. Neke praktikuju razvijanje i kultivisanje unutrašnje energije samo vođenjem svesti kroz meditaciju i sisteme disanja, a druge uključuju i fizičke vežbe, pokret, čime jačaju mišiće, tetive i kosti. Oba pravca imaju za cilj lečenje i jačanje i duha i tela vežbača.

U zavisnosti od željenog cilja postoje razne grane, kao što su medicinski Qi Gong, borilački, seksualni itd. Po stilu čvrsti, koji ima za cilj da ojača fizičko telo do čvrstine kamena i čelika i meki Qi Gong, koji jača unutrašnje organe i ima za cilj dostizanje besmrtnosti.

Beskrajna energija

Qi (ki) je "životna sila" ili "vitalna energija". To je pokretač svemira, energije u nama i oko nas. Gong znači "rad" . Qigong je "rad energije". Kada se čovek rodi njegovi energetski kanali su puni kia, tako da se sve funkcije obavljaju uglavnom na visokom nivou. A kada dete istroši neku količini slobodne energije, možete ga videti kako se umiri i zapada u neko posebno stanje mira u kome boravi neko vreme. Ovo omogućava prirodi da otkloni eventualne blokade koje su nastale aktivnošću i uravnoteži i obnovi energiju. Posle ovog perioda, često možete videti dete koje ponovo nastavlja sa svojim aktivnostima, potpuno osveženo i puno energije. Ova spontana regulacija i obnavljanje kia odlično funkcioniše do treće, eventualno, šeste godine. A onda usled pogrešnog vaspitanja, pogrešne ishrane, preteranog insistiranja na korišćenju procesa razmišljanja, neprirodnih socijalnih pritisaka i svakako usled buđenja seksualnosti i seksualnih hormona u pubertetu, počinje veliko raspianje kia. Usled nedostatka kia ova prirodna sposobnost obnavljanja biva blokirana i polako potisnuta. Istovremeno, zbog gubitka prirodnosti i sposobnosti prepuštanja gubi se sposobnost celovitog obnavljanja kia, što na kraju rezultira življenjem sa smanjenom količinom kia.

Kada dođe do manjka kia u organizmu, da bi zaštitio vitalne funkcije, organizam povlači ki iz onih delova tela koji su po posebnoj logici prirode od manje vitalne važnosti. Zbog smanjenja energije u tim tkivima ona ubrzano počinju da propadaju i postaju zone slabosti gde može lako da dođe do bolesti. Po ovom principu, svaka osoba do svoje 25.-30. godine već uveliko živi sa smanjenom količinom energije, osim ako u mladosti nije upućena u Qi Gong. Ovaj prosec degeneracije postaje sve brži kako vreme prolazi. Qi Gong ima upravo za cilj da ovaj proces spreči ili bar uspori, a ako je  već podmakao da ponovo napuni energetske kanale kiem.

Qi vežbanje

Qigong vežbe prvenstveno su koncentrisane na usmeravanje toka kija. Qigong kombinuje pokret, meditaciju i disanje kao način negovanja i pojačavanja naše prirodne energije pojačavanjem svesnosti njenog protoka kroz telo. Kroz vežbe se uči da se obuzdavaju misli, usredsređuje i usmerava um, upravljanje svešću. Usavršavanje zdravlja, povećanje snage, ali i uravnoteženje psihe i razvijanje čovekove unutrašnje prirode. Kroz proces vežbi usmeravanja i vođenja svesti, regulisanja disanja, pažnje i držanja tela dolazi do kultivisanja čovekove energije koja se koristi u naročite svrhe, kao što je samoisceljenje, lečenje, borba, podmlađivanje itd.

Milioni ljudi u svetu danas praktikuju Qigong i pomoću njega uspešno otklanjaju tegobe i različite bolesti (od visokog pritiska do kanceroznih oboljenja).

Prema jednoj staroj kineskoj izreci, redovnim vežbanjem postiže se jednostavnost kretanja  deteta, zdravlje drvoseče i opuštenost mudraca.


Podeli tekst:

Autor Dr Dragan Zlatanović

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Dr Dejan Glendža 24.06.2011

    Odličan i sažet tekst koji u najkraćim crtama opisuje gotovo sve ono što qigong u stvari jeste


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde