Šijacu masaža

Šijacu je tehnika stara preko 3.000 godina i potiče iz Japana, a primenjuje se i u Kini i sada već širom sveta. Ove masaža je pročišavanje dvanaest meridijana koji su osnova kineske tradicionalne medicine. Pritiskom na određene tačke na tim meridijanima vrši se akupresura tačaka i aktivra se nagomilana zablokirana energija.

Reč šijacu je japanskog porekla, a čine je dva simbola: „shi" ( prst) i „atsu" ( pritisak). Šijacu masaža u bukvalnom prevodu znači pritisak prstom i radi se preko pamučne tkanine, bez upotrebe bilo kakvih ulja i fitoterapije. Ovom drevnom japanskom tehnikom insistira se na disanju, istezanju mišića i akupresurnoj stimulaciji 14 meridijana koji nose životnu energiju.

Šijacu masaža obnavlja normalan protok životne energije s ciljem da se u organizmu uspostavi balans i postigne mentalno i telesno zdravlje. Šijacu masaža je nežniji oblik akupunkture pošto se izvodi bez igala, to jest, pritiskom na određeni deo tela rešavaju se određeni problemi. Izvorni šijacu podrazumeva pritiskanje prstom i dlanovima delove tela koji su tretirani, ali postoji i zen šijacu koji uključuje upotrebu laktova, kolena i stopala.

Glavno načelo tretmana na kojem počiva šijacu je da telo ima sposobnost da se dovede u ravnotežu i isceli. Pored činjenice da šijacu odmara i opušta umorno telo, ova terapija opušta nervni sistem, stimuliše krvotok, disajne organe i blagotvorno deluje na celokupni organizam. Takođe, deluje i na digestivni i reproduktivni sistem, otklanja posledice stresa, smanjuje bol, pospešujući mentalne, fizičke i polne funkcije i stabilizuje kompletno zdravlje.

Šiacu masažom se može postaviti dijagnoza, otkloniti uzroci i simptomi bolesti, smanjiti bol i ograničenja, psihofički relaksirati pacijent i uravnotežiti telo, um i duh.

Šiacu masažom se leče mnoga oboljenja. Najčešće su to:                                                                                      sijacu
- degenerativni i zapaljenski procesi lokomotornog aparata,
- uganuća i istegnuća,
- skolioze i spondiloze,
- lumbago, neuralgije, išijas,
- hipertenzija, problemi srca i cirkulacije,
- glavobolja, migrene, sinuzitisi i alergije.

Pored toga, uspešno se leče bolesti prostate i metabolizma, neugodnosti u trudnoći (posle četvrtog meseca), nesanica, nervoza, gubitak apetita, depresija, hronični umor, problemi u menopauzi, PMS i ostali menstrualni poremećaji, a postiže se i normalizacija funkcije creva i leče se funkcionlani poremećaji varenja.

Šijacu masaža se ne primenjuje, kao i ostale metode lečenja dodirom, ukoliko pacijent trenutno ima visok krvni pritisak, menstruaciju ili neka druga krvarenja, infekciju, osteoporozu.


Podeli tekst:

Autor Dr Dragan Zlatanović

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. MILENA CINCAR 16.04.2015

  Odlicna je!


 2. Živka 03.12.2012

  Gde se radi prava šijacu masaža u beogradu? Pereporučte mi, i ako je moguće neki kontakt telefon.


 3. zorica zivkovic 12.11.2009

  Na koji nacin da dodjem do nekoga mislim na strucno lice koje vrsi sijacu masazu. Prosto bih da primenim istu na sebi ali ne znam kako da uspostavim kontakt sa pravom osobom osposobljenom za spomenutu vrstu lecenja. Pozdrav Zorica.


 4. Mitrovic Jela 13.10.2009

  Generacija moje babe koristila je ovakvu vrstu masaže koja se kod nas zvala: zavijanje pupka. Mi deca nismo naučili babinu veštinu, ali u trenucima kada nije bilo neke lekarske pomoći pokušavali smo da se prisetimo šta je to baba znala. Baba je držala dva prsta na pupku "pacijenta" i u nekom trenutku bi počela da se polako vrti oko njega. Kada bi došla u odredjeni položaj, ona je stavljala jedan " kotiljač" na pupak i to čvrsto vezivala maramom koju bi uvijala u oblik jedne uvrtene trake i od nje pravila okrugli podmetač ušiven da se ne razvali. I dan danas pre spavanja stavim prste leve ruke blago na pupak. U prvih tridesetak sekundi to bude neprijatno sve dok se ne pokrenu unutrašnji organi i krvotok pokrene u nekom drugom smeru. Pulsiranje unutražnjih organa počinje da biva prijatno i ravnomerno tako da otklanja potrebu za medikamentima. Možda bi na ovakvom jednom sajtu mogli da rekonstruišemo staru srpsku veštinu.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde