Lumboishialgia (Išijas)


Išijas je je oboljenje koje nastaje oštećenjem kičmenih korenova izazvanim prolapsom lumbalnih intervertebralnih diskusa. Veliki socio - medicinski značaj išijasa proističe iz činjenice da je to jedan od veoma čestih uzroka radne nesposobnosti, odnosno bolovanja. 

Uzrok nastanka

Prerano starenje i degenerativne promene intervertebralnog (međupršljenskog) diskusa su svakako osnovni razlog ove bolesti. Najčečće pri podizanju tereta iz nezgodnog položaja tela (pogrešan pokret) dolazi do pucanja fibroznog prstena diskusa i prolapsa njegovog središnjeg dela-nukleus pulpozusa koji vrši kompresiju na odgovarajući kičmeni koren (mesto odakle polaze nervi). Predilekciono mesto je između petog lumbalnog i prvog sakralnog pršljena sa pritiskom na prvi sakralni koren. Ređi je prolaps između četvrtog i petog lumbalnog pršljena sa kompresijom petog lumbalnog korena, a još ređi između trećeg i četvrtog ili drugog i trećeg lumbalnog pršljena.

Klinička slika

U anamnezi ima više nastupa bolova u lumbalnom delu kičme (lumbago), obično posle naprezanja. Aktuelni bol je lokalizovan u istom predelu i širi se ka zglobu kuka, niz potkolenicu i list noge sve do prstiju. Parestezije (izmenjeni osećaj, osećaj mravinjanja), nekad i hipestezija (smanjen osećaj za dodir) u palcu noge govore da je u pitanju lezija korena L5, odnosno oštećenje  diskusa između četvrtog i petog lumbalnog pršljena. Kada se ove smetnje jave na spoljnoj strani stopala i malom prstu, reč je o oštećenju korena S1. Ahilov refleks je snižen ili ugašen i to je najpouzdaniji znak išijasa.

 

Bolovi se pojačavaju pokretima i naprezanjem (kašalj, kijanje, smeh). Istezanje išijadičnog živca (podizanjem ispružene noge) dovodi do pojačavanja bola (pozitivan Lazarevićev znak). Mogu se naći  i raznovrsni motorni znaci - najčešći nalaz je refleksni spazam paravertebralne muskulature koja predstvalja odbrambenu reakciju od bolnih pokreta. Pokretljivost ovog dela kičme je ograničena, naročito unazad. Može se javiti i hipotonija mišića, npr.glutealnih a nekada i mišića cele noge. Nemogućnost stajanja na prstima i peti posledica je slabosti fleksora i ekstenzora palca i fleksora stopala. Prolaps između drugog i trećeg i trećeg i četvrtog lumbalnog pršljena daje simptomatologiju od strane nervusa femoralisa - sniženje odnosno gašenje patelarnog refleksa, smanjenje snage, hipotonija i hipotrofija mišića kvadricepsa.

Dijagnoza

Osim kliničke slike za dijagnostiku su značajni EMG - koja može da identifikuje ledirane korenove i da odredi stepen njihovog oštećenja; nativni snimak lumbosakralne kičme obično pokazuju suženje intervertebralnog prostora, ali i druge degenerativne promene na kičmenom stubu. Suverena metoda koja pokazuje nivo i veličinu prolapsa je NMR (nuklearna magnetna rezonanca). Odličan prikaz prolapsa u ovoj regiji obezbeđuje i lumbalna radikulografija.

Lečenje

Akutna bolna faza zahteva hitnu terapiju zbog težine bolova, koji su u velikom broju slučajeva nepodnošljivi. Najefikasnija mera je infiltracija paravertebralne muskulature u blizini bolnih tačaka analgeticima i kortikosteroidima. Posle infiltracije treba grejati lumbalni predeo toplim termoforom. Korisna je primena i miorelaksantnih sredstava sa sedativnim dejstvom. Često se daju i injekcije vitamina B1, B6 i B12.

 

U akutnoj fazi najkorisnije je postavljanje u položaj na leđima sa natkolenicama u vertikalnom i potkolenicama u horizontalnom položaju - Williamsov položaj. Po smirivanju bolova primenjuje se fizikalna terapija sa ciljem jačanja paravertebralne muskulature. Bolesnika treba savetovati da spava na ravnoj postelji, da izbegava podizanje tereta pri ispravljanju, da ne pravi nagle pokrete i da sam sprovodi odgovarajuće vežbe. Ako postoji poremećaj funkcije sfinktera i potencije, značajne slabosti mišića i atrofije, znaci kompresije kičmene moždine i dugotrajni bolovi potrebna je hirurška intervencija.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 26

 1. Maki 14.05.2019

  Ovde je već neko spomenuo čoveka iz Leskovca koji leči kičmu, ali i mnogo što šta. I da, postojao je čovek koji je mog tatu digao iz kreveta, izlečio ga od diskusa i to je baš taj čovek iz Leskovca. Zvao se Ljubiša. Medjutim, čovek je 2013. godine preminuo. Bio ne mlad, 62 godište, operisao je jetru, i par dana nakon operacije umro.

  To je ogromna tuga, žalost i nepravda. Decu do 16 godina je lečio džabe, a ljudima je izlazio u susret, jer su mu plaćali na rate. Sada znam da to radi njegov bivši zet u Herceg Novom.


 2. Stojan 09.04.2019

  12 godina imam diskus herniju na l4l5 il5s1..


 3. Kovacevic Dobrila, 14.02.2018

  Meni se dogodio prvo, prolaps mokracne besike. U dogovoru sa urologom uradjena mi je hiruska intervencija-cistokela. To, i prema prognozi lekara, koji je uradio intervenciju, je bio najlaksi nacin saniranja prolapsa. Ugradjena mi je tracica. Nakon, dvadesetak dana, ponovio mi se prolaps. Ja se i dalje patim sa inkontinentnoscu. Ali, i to sam prihvatila. Problem je u sledecoj fazi bolesti. Zadesila me je lumboisialgija, leve noge i patim se, vise od 1. 5. G. Lekarska terapija-stereotip iz vremena, kada je moja majka, za isti problem, dobijala diklofenak i ohb/12. Podvrgavam se fizikalnoj terapiji a simptomi su kao vec izneti. Bol iz lumb. Dela kicme sa onemogucavanjem duzeg stajanja i duzeg kretanja. Dali mi savetujete da se podvrgnem (reklamiranoj) intervenciji-istezanja kicme? Lekari mi, do sada, nisu preporucivali-"magnetnu rezonancu". Imam 63. godine.


 4. Eska 17.10.2017

  Ja imam problem sa tim istim bolovima, isprimala sam Menatol infuziju tri dana, ukljucili mi Deksazone, injekcije i Diklofen, Zodol, nije mi nista pomoglo, Medjutim, odem ponovo kod lekara koji mi je ukljucila drugu terapiju  Ketanol, Bensedin, miligamma, i dalje imam iste bolove sa leve strane lumbalnog dela, kada se nakasljem, i kada disem boli me, bol se siri niz levu nogu do kolena koci mi se leva noga. Molim za neki savet adekvatan. Isla sam privatno da snimim i u klinici su mi rekli dok god je zivac pod upalom da nemogu da mi snime, cak ni na ultra zvuk ne moze. Hvala i pozdrav,


 5. Mirzeta 13.11.2015

  Imam 60 godina, diskus herniju imam od januara 2015. Godine. Imam stalne bolove, ni jedan lijek niti mast mi ne pomaže, za operaciju nije, nego trebam ići na rehabilitaciju -da li fizikalnu ili u banju. Naročito kada ustajem savija mi dio u kraljećnici i ometa hod. Niko ništa od ljekara ne predlaže niti se imaš kome obratiti. -očuvana lumalna lodroza, očuvana visina i širina trupova kralježaka, očuvana visna ostalih prikazanih iv prostora, sakralni segment u prikazanom dijelu urednog izgleda, uredna koštana struktura ali je izrazito reducirana visina l5s1 iv prostora sa znacima suphodralne skleroze pokrovnih ploha trupova, te ja imam nesnoive bolove non stop. Kako liječiti?


 6. Sasa 03.11.2015

  Zakljucak prof. Dr. Sc. Med. Duska kozica: polidiskopatija lumbale kicme-najizrazenija foraminalno desno na l3-4 nivou, sa umerenim do znacajnim potiskivanjem izlazeceg desnog l3 korena i foraminalno levo na l2-3 nivou sa umerenim do znacajnim potiskivanjem izlazeceg levog l2 korena. Mr pregled lumbalne kicme. Molim za vas savet, u poslednjih mesec ipo do dva imam problema sa rukama nemogu ih dici vislje od predela glave i desna prepona me boli zadnjih mesec dana. Dali to ima veze sa kicmom. Hvala, pozdrav.


 7. Zorica 09.09.2014

  Prosle godine u oktobru sam imala operaciju stabilizacija kicme l2 l3 l4 stavljeni su imlantanti plocice i srafovi uz nji i tako reci sipka s ada imam bol u desnom kuku koji se proteze duz cele noge jos nisam oporavljena posle operacije bolovi su prisutni i dalje ne mogu da se savijem pocela sam da radim 4meseca radim kao spremacica u skoli


 8. Zorica 09.09.2014

  Prosle godine u oktobru sam imala operaciju stabilizacija kicme l2 l3 l4 stavljeni su imlantanti plocice i srafovi uz nji i tako reci sipka s ada imam bol u desnom kuku koji se proteze duz cele noge jos nisam oporavljena posle operacije bolovi su prisutni i dalje ne mogu da se savijem pocela sam da radim 4meseca radim kao spremacica u skoli


 9. Gordana 31.01.2014

  Postovani imam dijagnozu gore pomenutu, sa istim simptomima, ali na zalost nepomazu mi ni injekcije, ni terapije pa ni analgetici. Bolovi su konstantni!


 10. ljilja 24.04.2013

  Ja koliko znam, , i svi doktori kazu na upalu se nesmeju stavljati topli oblozi, , , , , , , , vucem ovu gadnu bolest 20 godina, , a poslednjih 5 je nepodnosljivo za zivot, , , , nema sta nisam probala, , i izgleda da mi je jos operacija ostala. Svako ko zna kakvi su to bolovi zna da to coveka poremeti skroz, kako licnost, tako i okolinu, ukucane, a i finansije, jer nije jeftino placati inekcije, kiroprakticare, aparate, terapije, , , , i sta sve ne. . Ja mogu da kazem samo da sam nekoliko zadnjih godina 80% vremena provela u krevetu, , i to jednostavno nije zivot. Nemogucnost da prosetate sa decom, da idete na izlete, , sa strahom da se savijete kada vam nesto ispadne, , , ludilo, , ,


 11. tanja 21.03.2013

  Poslije bolova u donjem djelu kicme bol se spustijo niz desnu nogu bolovi su uzasni i noga mi trni to traje vec neka 4 mjeseca sve sam odradila i terapije sad mi kazu daje skliznuo disk i upao u kanal jedni me salju u banju jedni jos na terapije ni sama neznam sta da radim: )


 12. dr fungus 05.05.2012

  Evo vam mojega iskustva o isijasu koji mozda i ne postoji. Uzelo mi je 5 godina da sam shvatio kada upotrebljavan secer da sam totalno paraliziran od uzasnih bolova u donjem dijelu leda po 3 tijedna ni dignut se iz kreveta. Prestao secer sve u redu godinama i opet uhvati bol ovaj pute sve dolje po nogi to stopala uzasni bolovi a ne trosim secer niti slatko. Uzelo mi je dvije godine da sam saznao ne ja nego kada sam sanjao muski glas mi kaze na engleski nemoj jesti feferone. Ja ne mogu vjerovati enleski mi nije materin jezik niti sam pobozan. Prestao jesti feferone nikad vise tih bolova a moram reci da ot kada sam ih poceo jesti da sam osjecao kao neka struja slaboga napona u stopalima i po nogama. Ja sam uvijek mislio da je to od candidne hrane jer candida isto pravi svih vrsta bolove po tijelu i uzrokuje rak. A vec sam skoro 25 godina na noncandidal dieti jer me je u stvari sve boljelo a doktori u mnogim zemljama nisu me mogli ni diagnozirati niti pomoci. Sto candida radi ona unisti manesium pa se u donjem dijelu leda misici grce i diraju sciatic zivce koji idu u noge. Isto tako pravi grceve u nogama i titraneje oko vanjske strane ociju. A feferoni su na listi night shade vegetables to je kao nocna sjena povrce jer rastu po noci ato su bijeli krumpir patlidzan paradajz paprika feferoni pepino voce, i ti su poznati da prave bolove u tijelu isto kao i jaja i jos neka koncentrirana hrana. A cesnjak je otrov, jaki neuro toxin, to sam ga licno isprobao posljedice su bile tako bolne i misteriozne da ni neurolski specialista i sve moderne spreme nisu mogle nista naci. Prestao jesti cesnjak sve proslo. Tek ond nasao na you tube dr robert beck garlic is poison. Ja kada citam sve te doktorske diagnoze i uzroke bude mi smijesno, jer znam istinu koju sam bolno platio, a tko ce meni vjerovati ja sam ne skolovana budala, star sam i na nikakvim ljekovima i jos ganjam zene i uzivam biti budala. Prijatelji mi kazu da sam lud sto pricam o hrani a oni svi imaju operacije i umjetne kukove bubrege i jaja i neke zlijezde izvadene diabetes rak a mnogi pod zemljom prije reda pod doktorskom controlom. Naucio sam da se kriva ishrana ne moze ni ljijeciti niti operirati. Tako da su mi prijatelji dali spicnamet dr fungus. Sve medicinske skole po svijetu su financirane od farmaceutskih companija. Ne blamiram doktore od njih se istina skriva na fakultetima. A problem sa istinom ona je besplatna, ne pravi novac.


 13. kosta 17.04.2012

  Lek postoji ubrizgavanjem injekcijom hyaluronska kiselina direkno medju prslene i uzimanjem tablete sa sastavom; glucosamin, chodrotin ihyaluronske kiseline. Na pr. Osteoflex plus. Imate lekeara primariusa dr. Tane siskovski u strumica u makedoniji koji uspesno to leci.


 14. nedzad 16.10.2011

  Najbolji lek protiv isijasa je fizikalna vjezba ako to necete onda kofan ili kofadon u zlatnom pakovanju


 15. salko 03.09.2010

  Pacenici moji! Ja bolujem od isijaza vec vise od40 godina. Popio sam indocida, brufena, voltarena, injekcija da nebi moglo stati u manji kamion. Star sam 75 god. I mogu vam reci samo jedno: tu leka nema, ni operacija ni nadriljekari ni babe ni vracare, pa sumnja da bi i sam hristos digao ruke od te bolesti (u ostalom u njegovim cudesnim izljecenjima nisam nigdje vidio da je zabiljezeno izljecenje isijaza) jedino rjrsenje jeste trpi i muci. Meni licno najbolje je pomogao (mislim malo olaksao) kosmodisk. Jeste da djeluje blesavo i ja ga nikada nebih kupio da mi ga nije kupila sesticna i kada sam ga iz zafrkancije stavio, odmah sam sasvim ljepo prosetao do bas_carsije, sto je bilo nezamislivo prije toga. Jeste i sada imam bolove, ali ogromna je razlika u odnosu na prije. Za to, ako mislite sebi pomoci, a vi ljepo evrice udjep pa do prve trgovine gdje se kupuju ti kosmo_diskici.


 16. Mile Peric 29.08.2010

  Odlican i poucan tekst. Zahvalan sam sto objavljujete ovako korisne i laicina shvatljive, veoma korisne tekstove, pozdrav i puno srece u vasem daljem radu.


 17. Maki 28.07.2010

  Dragi pacijenti i lekari,
  ja sam čist primer klasičnog pacijenta sa išijasom. . . 2000. godine konstatovan mi je na mr prolaps diska na l5 i s1. Vukla sam taj problem godinama, međutim prošle godine u avgustu mesecu dobijem jake bolove u lumbalnom delu leđa, zatim stravičan bol u nozi, toliko jak da sam izgrizla jastuk. . . I kuda ću, šta ću ja pravo umeto kod doktora, jer sam pre toga mesec dana primala diklofenak i ohb 12 i na kraju zodol inekcije i ništa, odem u ugljarevo kod čoveka koji se bavi kiropraktikom, ali to je osoba koja je to naučila od svoga dede, jer se ta veština ili ti dar prenosio sa kolena na koleno. . . I osposobi me on, nestanu bolovi, da ne verujete. . . . Prođe skoro godina od tada, ja sa mojom ćerkom završim u bolnici jer je se jako razbolela, tu u bolnici sam je nosala, kupala, bila 100 posto posvećena njoj, leđa su me bolela ali nisam imala vremena da mislim na to i sredi se posle mesec dana moje detence, ali ja dobijem strašan bol u predelu s1 pršljena i u roku od 24 sata mi se oduzme leva noga, spadne stopalo, bolovi budu nepodnošljivi, bili smo svi očajni. . . . Na magnetnoj rezonanci zaključe lekari da idem na hitnu operaciju, ja se pokupim i odem u ugljarevo i opet masaže, bol se smanji, skoro isčezne i ja krenem i sada sam na rehabilitaciji. . . Izbegla sam operaciju opet. . . Zato probajte sve metode pre nego da odete pod nož. . . Toplo preporučujem gospodina iz ugljareva jer me spašava, kome treba više informacija mogu da mu dam.
  Veliki pozdrav svima


 18. ljubiša Toni Božić 18.07.2010

  Uspješno totalno uspješno se rješava problem


 19. gordana 18.06.2010

  Da li ste čuli da u srbiji u leskovcu radi jedan šijacer! Uspešno leči probleme sa kičmom, alergije, neuralgije. . . Pola dimitrovgrada i pirota su njegovi pacijenti a ima ih i iz cele srbije i " jugoslavije"


 20. mirjana 12 15.02.2010

  Prije nekih 8-9 godina sam imala isijas bolovi su bili za izludjet boljelo me je iz desnog kuka pa sve do prstiju to je bilo kao da provlacis neki konop niz cjelu nogu, nekoliko dana sam pila voltarene i kada nije pomogle obratila sam se dr opce prakse (izvrsnom dijsgnosticaru) rekao mi je inekcije i to sam primala nekih 7 + 5 inekcija i kada je bol skoro prestala uputio me je na fizioterapiju tu sam radila 5 vrsta vjezbi na strunjaci, masazu ultrzvukom i poslije strujom to sam isla 15 dana svaki dan meni je bol tada nestala tak da se od tada hvala bogu nije vracala. . Iso takve bolove je imala moja mama i moje dvije starije sestre i svi u desnu nogu.


 21. Sale 28.01.2010

  Pre 8 godina sam imao isijalgiju ili probleme sa isijas nervom. . Identicni bolovi poceli su pre dva mjeseca, dok god postoje bolovi treba mirovati, cim mi je bolje, neophodne su razlicite vjezbe za jacanje ledjnih misica to mi je veoma pomo glo prosli put. . Gimnastika po upustvu terapeuta. Skoro sam bio u banju slatina kod banja luke i bio sam jako zadovoljan uslugom, vjezbama i cijenom. . . Sve najbolje kad me prodje makar na momenat dobijem krila. . Zdravlje je najvece bogastvo, ne znam o da ga cijenimo dok smo zdravi!


 22. Almir Dzemidzic 26.12.2009

  Zvim u holandije vec 17 godina, i unazad 4 godin e imam problema sa ledima. Ove godine u januaru je ustanovljena hernija i doktor specijalist mi je rekao da mi je izmedu prvo i drugog prsljena istrosenje. Zbog tog istrosenja imam boleve u lijevoj strani koji silazi do misica u lijevoj nozi. Bolovi su na momente toliko jaki da imam osjecaj do mi neko moje misice steze klijestima. Spavam dobro i tad nemam problem ali kad ustanem i kad se savijem da se obucem, bolovi pocnu sa lijeve strane i dolaze do misica lijeve noge. Doktor mi je rekao da je to hronicno oboljenje i da moram dalje da ovako nastavim. Ne savjetuje operaciju jer negarantuje da ce doci do poboljsanja. Od 9 januara sam osam sedmica leza kuci i nakon tri mjeseca sam se bolje osjecao pa sam poceo ponovo da radim. Radim u jednoj fabrici gdje 95% je posao dizanje i nosanje razliciti kutija i tezine. Unazad mjesec dana ponovo sam dobijo bolove u ledima koji se zavrsavaju u misicu lijeve noge. Molim vas dali postoji nacin kako da se koliko toliko oslobodim ovih bolova. Unaprijed zahvalan a. Dzemidzic


 23. hortenzija 27.09.2009

  Hortenzija. Ovo je moje iskustvo. Možda nekome može biti od koristi. Bol je počeo 7.7. Tek 28.7. Odem ljekaru, prepiše mi jedan vrući koktel i dok sam došla kući bol je prestao. I ja počnem veliko spremanje stana. Slijedeći put me bol natjera doktoru 9. 8. To je bila nedjelja. Doktorka mi prepiše koktel injekcije od diklofen plus dexazon i da se javim sutra svom kućnom doktoru. Ona nastavi i ja isprimam tih sedam koktela. Poslije šeste injekcije počnu mi trnuti prsti: palac i dva susjedna. I mekač ispod prstiju. Poslije sedme zaboli me želudac (tek poslije saznam da diklofen izuzetno oštećuje želučanu sluznicu i da se istovremeno sa njim mora uzimati ranisan). U subotu - poslije sedme injekcije, pošto mi je najveći bol dolazio iz kuka - ja namažem kuk no-dol kremom. Možda sam stavila i više kreme nego sam smjela - u nedjelju ujutro kad sam htjela da sa desnog boka legnem na lijevi - ja u jednom momentu osjetim kako mi se zglob kuka razdvaja! Osjetim ga uhom. I nastane takav nesnosan bol da sam vriskala! I od nedjelje do slijedećeg četvrtka niko mi ne nudi ohb12. I konačno se odlučim da odem neurologu. I ona mi propiše deset ohb12: sedam svaki dan i tri svaki drugi dan. I još neke protiv bolova. A to što mi je pao palac - da se riješiti fizioterapijom. Kad sam sve to isprimala, sve ukupno 27 injekcija - i danas me guza boli od njih - odem fizioterapeutu. Ali, pošto sam prošle god. U Avgustu operisala malignitet, (c54) nije me smjela tretirati. I kad je vidjela da sam ja ostala bez teksta dodala je: da je ta operacija bila i prije 20 g. Čak na nekom drugom mjestu, npr. Dojka umjesto ginekološki, opet me ne bi smjela tretirati. Ali pročitala sam na internetu da ima banjsko liječenje, ali ne smijem u bilo koju banju zbog ove maligne operacije, nego je potrebna preporuka konzilijuma onkologa. Na sajtu banja vrućica kod tešnja, banja za kardiovaskularne bolesti, piše da jedna od kontraindikacija može biti maligne bolesti jer je banjska voda radiološkog tipa. Pošto sam ja zračena pretpostavljam da je to razlog što mi je za "vilinu vlas" bila potrebna saglasnost konzilijuma onkologa. I sad čekam tu saglasnost. I dalje mi to trnjenje prstiju ne prolazi, a to je, našla sam na internetu, oštećenje korijena živca. Da li će mi ta utrnulost ostati doživotno samo bog jedan zna.


 24. Zoran Stefanovic 18.09.2009

  Potpuno... Apsolutno isto mi jekao kod prethodnog komentara... Isto 8 inekcija mi je prepisano... 5 + 3... Ostalo da primim jos dve...  Bol je samo jači, skoro nepodnosljiv trne me peta i prsti, meni je samo na levoj strani... Najjači bol je u levom kuku, dubok potmuli bol od koga nemam sna vec tri noći...


 25. vanja 23.06.2009

  Momak mi vec tri meseca pati od bolova u kuku koja se protezu duz desne noge sve do palca. Bolovi su strasni. Isprimao je silne terapije tj. Infuziju na 12h sa dodatkom injekcija ohb12 vitamina, diklofena nesto od sedativa, ranisana, urbazona. Jos uz to primio je i stotinak ali nezezam stotinak injekcija i nista bolje. Jos uvek pije kompleh vitamina b i paracetamol kao i diklofen. Danas je popio diklofen retard od 100mgi kaze da ga malo manje boli. Probali smo i sa toplim oblogama koje nepomazu, na kratke staze pomaze obloga od jabukovog sirceta ili alhohola. S obzirom da je srednjih godina i da u nasem mestu nema skenera, zakazali su nam tek za kraj avgusta snimanje, tako da ako nerv dotle neizumre bice dobro. Nisam puno pomogla savetima ali neznam sta moze resiti ovakav bol... Srecno


 26. Nada 13.06.2009

  Ja trenutno imam problem sa išijasem. Obratila sam se reonskom doktoru i dobila propisanu terapiju u vidu injekcija diklofenak +ohb12 (5 injekcija) + leno depo svaki treći dan 3 injekcije. Ovih prvih pet sam primila sve i drugih 2. Stanje se nije popravilo, već naprotiv još više me boli i i počela sam da ramljem na tu nogu. Četvrti dan pre nego što sam primila injekcije obratila sam se doktoru da mi je još gore. Doktor je jednostavno odgovorio da je to reakcija na lekove. Imam da primim još tu jednu leno-depo. Neprijatni bolovi su i dalje prisutni. Šta da radim da li mogu i šta popiti protiv bolova. Uput kod neurilloga nisam dobila, kao ni bilo kakvo snimanje. Molim vas da mi se javi neko kompotantan i da određene savete, jer ovo postaje noćna mora ne izdrživo. Unapred hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde