Spondilolisteza

Spondilolisteza predstavlja klizanje, kompresiju tela jednog pršljena preko drugog. Najčešće su zahvaćeni četvrti i peti lumabalni pršljen ili peti lumabalni i prvi sakralni.

Uzrok nastanka

Postoji veliki broj uzroka. Najčešći su spondiloliza, akutne frakture, degenerativni poremećaji, postoperativni poremećaji, osteoporoza i tumori kostiju. Postoji i kongenitalna (urođena) spondlolisteza, koje se češće javlja kod žena.

Klinička slika

Spondilolisteza je najčešće asimptomatska, ali često može da izazove jake bolove u leđima. Bolovi se prvi put javljaju u vreme intezivnog rasta. Bol može biti po tipu išijasa, širi se u glutealni predeo, zadnji deo butine i  list noge; ili može biti po tipu klaudikacija, napadi koji se javljaju u toku hoda ili dugotrajnog stajanja i izazivaju hramanje.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, rendgenografije, CT-a (kompjuterizovana tomografija), NMR-a (nuklearna magnetna rezonanca) i mijelograma.

Lečenje

Ukoliko nema simptoma, lečenje nije potrebno. Kod težih oblika terpaija je hirurška (dekompresija pršljenova), fizikalna i konzervativna (kupiranje bolova), izbegavanje opterećenja, nošenja teških predmeta i nošenje pojaseva.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Maki 16.11.2023

  Pozdrav. Spondilolisteza mi je otkrivena prije 8 godina. Tada sam imala bolove samo prilikom dugog hodanja ili dužeg sjedenja na tvrdim povrsinama (klupa, stolica) par godina nakon tog nisam imala gotovo nikakve simptome, trenirala sam rukomet 4 godine, normalno sam se kretala sve do jednom kada mi tokom 2018. godine kreću bolovi ponovo ali ovog puta u puno jačim mjerama. Prije mjesec dana bolovi su bili strašni, na lijevu petu još nisam stala. Ležala sam 5 dana na neurohirugiji primala tramal (Tramadol) i Brufen, a tokom noći Kortizon. Doktor mi je još u januaru predložio operaciju, međutim tada sam odbila jer je moje stanje bilo mnoho bolje. Juče sam operisana, od 8 do 1 sam bila u operacionoj sali, a zatim do pola 5 u sobi za razbuđivanje. Noćas sam se budila svakih 20 minuta, okretanje na stramu stvara najveće bolove i prilikom ležanja imam često bol u petama. Jutros sam uspjela podići malo dio kreveta gdje bude glava, kako bih mogla zube oprati i umiti se. Nadam se da cu danas pokusati i hodati.


 2. Daniela 18.09.2020

  Imam 47 godini i dolgi godini nanazad cuvstvuvav bolka vo leviot del od stomakot blisku do preponot, bev prakana da pregledam jajnici, matka ,besika i sekogas se bese vo red, a bolkata ne pominuvase. Mi preflozija da go snimam debeloto crevo no jas ne prifatif. Otidov kaj strucen fizioterapeut i toj me nasoci da snimam kolkovi i dolen del od rbet i taka slucajno mi otkrija spondilolisteza I5/s1, i duri sega posle 20 godini slucajno otkriv od sto mi e bolkata. Ne znaev nisto za ovaa bolest, citam na internet i otkrivam informacii za bolesta. Sakam da znam dali mozam da prodolzam da se dvizam kako i dosega, vezbanje, velosiped, trcanje itn. ili treba da smenam nesto, dali treba fizikalna, dali ke mi pomogne masaza.


 3. MARKO 20.01.2011

  Pozdrav,
  ima oko godinu dana da imam bolove u donjem dijelu kicme i sada imam kao isijas jer imam bolove u predjelu kuka a ponekad i bolovi obuhvataju i cijelu nogu (to nije bas neki bol nego kao peckanje) . Bio sam kod jednog masera i on me masiro i rekao da mi je prsljen l3 uskocio u l4, tako sam ja to shvatio. Jeli ovo nesto opasno i kako treba da se lijeci????


 4. Donka 10.11.2010

  Koj komentar. Mnogu sum razocarana. Mojot sin ima 27 godini i otkrieno mu e spondilolisteza, so rentgen i kt. Ve molam ako nekoj znae da mi pisuva za operacija, koga da se pravi i posledici od operacija, oporavak i se drugo


 5. Sonja Grnčarski 27.08.2009

  Imam 34 godine i bolujem od spondilolisteze i spondilolize l5-s1. Lečim se 18 meseci fizikalnom terapijom i bavim se rekreativno biciklizmom, koji mi ujedno odgovara kao i fizikalna terapija. Mirovanje mi izuzetno smeta i stvara jake bolove, postavljam pitanje da li se ova bolest leči, koji je vremenski period i da li može da se izbegne operacija?


 6. samiranik 16.02.2009

  imam 15 godina i imam spondilolistezu (l5,s1) postoji li mogućnost da se bavim rukometom želio bih da budem golman ali mi doktori govore da to ne dolazi u obzir jer je mnogo opasno


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde