Ajurveda začini u ishrani


U ajurvedskoj kuhinji začinima se pridaje veliki značaj. Začini doprinose ravnoteži i daju jelima orjentaciju u vezi sa Doshama. Začini su u ajurvedi i lekovita sredstva.

Začinji se primenjuju samostalno ili u posebnijm mešavinama koje se nazivaju Churnas. Ove mešavine se mogu naći u specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane, ali se mogu i pripremiti kod kuće.

Jela se mogu pripremati neutralno, a začiniti naknadno, da bi količina začina bila prikladna za određenu konstituciju.

Za redukovanje Kaphe treba upotrebljavati jake začine kao što su čili, biber, đumbir i slično.                                                


Osobama konstitucije Pitta je potrebno malo soli, a začini kao što su korijander, kim, kurkum i đumbir se peku u gheeu (koncentrovani maslac).

Vati su potrebni začini za jelo koji sprečavaju nadutost i podstiču varenja a to su: đumbir, kim, korijander i biber, pečeni u većoj količini ghee ili ulja, a koristi se i kuhinjska so.

Specifično je to da se svi začini prvo preprže, da bi se oslobodile korisne materije na odgovarajući način. Indijski i ajurvedski začini jelu daju poseban i egzotičan ukus, ali se i od naših začina mogu bez problema pripremiti pojedinačni Churnas, specifični za konstituciju.

Kapha Churnas se može pripremiti od bibera, muškatnog oraščića, kima, origana, timijana i kleka.
Pitta Churnas se priprema pomoću kopra, kima, metvice, bibera, ruzmarina i malo cimeta, a Vata Churnas sadrži anis, bosiljak, kim, majoran, origano i lovorov list.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde