Priprema hrane i redosled jela u ajurvedi


Jedna kineska poslovica kaže: "Tri desetine leči medicina, sedam desetina leči pravilna ishrana."

Priprema hrane po ajurvedi zavisi od konstitucije ličnosti. Za neke osobe je bolja sirova ishrana, a za neke kuvana hrana. Početno svojstvo supstanci hrane se u toku pripreme, termičkog zagrevanja i začinjavanjem menja, što na neke tipove pozitivno utiče.

Pravilnom pripremom hrane mogu se umanjiti i negativni efekti. Veoma važan udeo ima i priprema hrane s ljubavlju i pozitivnom energijom.

Sirovu i hladni hranu najbolje podnosi Pitta tip, dok je kuvana hrana dobra za Kapha konstituciju i za osobe koje imaju slabije ili slabo varenje.

Ishrana može biti različita pa tako razlikujemo: teška ili lagana jela, masna ili nemasna hrana, vruća ili hladna. U određivanju količine hrane koju želimo da unesemo u organizam glavni faktor trebalo bi da bude glad, a ne želja za ukusnim obrokom.

Vata tip može da unosi veće obroke, Pitta nešto manje, a Kapha konstitucije bi trebalo da unose sasvim male obroke.

Pravilo u ajurvedi određuje to da za utoljenje gladi i uzimanje dovoljne količine energije, želudac treba napuniti jednom trećinom tvrde, jednom trećinom tečne hrane, a jedna trećina bi trebalo da ostane prazna kako bi hrana mogla dobro da se preradi.

To što se neko hrani po ajurvedskoj kuhinji ne znači prelazak na indijsku ishranu. Osnovni principi ajurvedske kuhinje mogu se primeniti u bilo kom delu sveta, pa i kod nas.

Redosled jela

U ajurvedskoj kuhinji redosled uzimanja namirnica u toku dana dosta se razlikuje od naših navika. S obzirom na to da se u ajurvedi uvek vodi računa o intenzitetu Agni (vatra varenja) u toku dana, tako se i redosled unošenja namirnica određuje prema tome

Po ajurvedi, odmah posle varenja počinje dominacija Vate, a prisutna je i na početku obroka, zato se Vata redukuje slatkim jelima koje je prema tome najbolje unositi pre obroka. Tu spadaju slatko voće, slatkiši, kuvan pirinač.

U toku obroka, povećava se dominacija Pitte, pa se preporučuje da se tada unosi kiselo i slano, što povoljno deluje na varenje hrane. Posle jela je dominantna Kapha i zato je tada Agni slabija. Da bi se smanjio uticaj Kaphe, na kraju obroka treba uneti ljuto, gorko ili oporo. Ovo naročito treba da ispoštuju osobe koje imaju višak kilograma, jer pod uticajem Kaphe i varenje je sporije što posledično dovodi do taloženja masti.

Unošenje tečnosti

Ajurveda takođe određuje i kada je najbolje unositi tečnosti. Ne treba konzumirati tečnosti za vreme obroka, niti odmah nakon jela. Uzimanjem tečnosti u ovo vreme otežava se varenje, pa nastaje nadutost stomaka, podrigivanje i osećaj da ste se prejeli. A to takođe uslovljava gojaznost.

Kombinacije namirnica

Treba voditi računa i o tome koje namirnice se mogu kombinovati. Neke namirnice međusobno loše reaguju i dovode do negativnih posledica. Na primer, mleko ne treba konzumirati posle unošenja ribe, rotkvica, belog luka, kiselih krastavaca. Negativan uticaj nemaju samo kombinacije različitih namirnica, već treba voditi računa i o kombinovanju toplih i hladnih namirnica, jer i njihovo kombinovanje nepovoljnoo utiče na organizam.

Podeli tekst:

Autor Dr Aleksandar Marković

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Dragica 29.10.2020

  Postovana, zamolila bih Vas za kontakt telefon .Potrebna mi je konsultacija u vezi tehnike lecenja Parkinsonove bolesti. Hvala. Dragica Delic


 2. Dragica 29.10.2020

  Postovana, zamolila bih Vas za kontakt telefon .Potrebna mi je konsultacija u vezi tehnike lecenja Parkinsonove bolesti. Hvala. Dragica Delic


 3. nada 22.01.2012

  Doktorka, volela bih licno da vas kontaktiram putem telefona, jer pratimv vase tekstove. Ovaj tekst oko ishrane i nacina spremanja obroka me posebno interesuje. Ockujem da se javite na mail. Poz. Nada


 4. Nada Kovačević Vasiljević 12.07.2010

  Ja sam po konstituciji vata-pita tip. U debalansu su mi sve tri doše. Nisam ovladala kuvanjem hrane, pa vas molim za recepte i način pripreme obroka za ručak i večeru.
  Sa poštovanjem.
  Nada


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde