Ulja u ajurvedi


Ulja u ajurvedi koriste se više stotina godina. Primenjuju se za spoljašnje oblike lečenja (npr. za masažu celog tela abhyanga ili shirodhara za polivanje glave), a prave se preparati i za unutrašnju primenu.

Treba voditi računa koje se ulje za šta koristi i kod koga. Kvalitet je veoma važan, pa se prednost daje hladno ceđenim, biljnim, masnim uljima. Ghee i životinjske masti veoma retko se koriste. Različita ulja se koriste kod različitih konstitucija. Najbolje je primenjivati ono ulje koje utiče na određenu Doshu, npr. ako Kapha tip pati zbog stresa, koristi se ulje koje redukuje Vatu.

Medicinska ulja često sadrže ekstrakte koji se posle proizvodnje dodaju ulju. S obzirom na to da ekstrakti sadrže vodu, mešavina se treba zagrevati sve dok voda ne ispari.

Ulje koje se koristi za terapiju mora se zagrejati u vodi za kupanje. Ulja za polivanje tela se zagrejavaju na 45°C, a za masaže na 40°C. Temperatura ulja za polivanje glave treba da bude nešto viša od temperature tela.

Na masažu je najbolje ići ujutro, pre doručka ili hranu uzimati barem 2 sata pre masaže. Preporučljivo je i vreme između jutra i podneva ili popodne posle 16 časova.

Medicinska ulja

Medicinska biljna ulja (Thailams) najčešće se pripremaju na bazi susamovog ili kokosovog ulja. Proces pripreme zahteva tačno određenu proporciju sastojaka: 1 deo bilja ili biljne paste na 4 dela ulja i 16 delova vode, vodenastog ekstrakta ili biljnih sokova. Kada se mešavina napravi, zagreva se dok voda ne ispari. Posle filtriranja ostaje čisto ulje sa ekstrahovanim biljnim supstancama. Kada se propisno čuvaju, ulja imaju rok trajanja i do tri godine.

Postoji i pojednostavljeni postupak za dobijanje ulja za masažu i on podrazumeva dodavanje eteričnih ulja različitim masnim uljima.

Preparati od susamovog ulja dovode u ravnotežu poremećaje Vate kao što su depresija, slabost nerava ili gubitak težine. Za vrlo hranljiva ulja, naročito kada postoji poremećaj Vate, u susamovo ulje se dodaje ghee ili ricinusovo ulje.
Inače, preparati od susamovog ulja redukuju Vatu, a povećavaju Pittu i Kaphu. To pojačanje Pitte i Kaphe može se izjednačiti dodatkom ekstrakata koji povoljno utiču na Pittu i Kaphu, tako da se i kod poremećaja Pitte i Kaphe može upotrebiti susamovo ulje.

Kapha uljima (susamovo ulje sa ruzmarnom, đumbirom i sl.) leče se poremećaji Kaphe, kao što su  reuma ili   suženje krvnih sudova. Ova ulja moraju biti hranljiva.

Ulja koja deluju na Pittu najčešće se prave na bazi kokosovog ulja. Upotrebljavaju se u terapiji kožnih oboljenja. A koriste se i za uravnoteženje poremećaja Kaphe.

Podeli tekst:

Autor Dr Aleksandar Marković

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde