Ajurveda biljna ulja i sauna


U osnovi svih ulja koja se koriste u Ajurvedi jesu biljna, masna ulja. Različita ulja se koriste kod različitih konstitucija. Najbolje je primenjivati ono ulje koje utiče na određenu Doshu, npr. ako Kapha tip pati zbog stresa, koristi se ulje koje redukuje Vatu. Najčešće se upotrebljavaju susamovo, bademovo, maslinovo, ricinusovo i kokosovo  ulje.

Susamovo ulje spada u ulja koja zagrejavaju telo i zato dosta odgovara Vata konstituciji. Preparati od susamovog ulja dovode u ravnotežu poremećaje Vate kao što su depresija, slabost nerava ili gubitak težine. Za vrlo hranljiva ulja, naročito kada postoji poremećaj Vate, u susamovo ulje se dodaje ghee ili ricinusovo ulje. Inače, preparati od susamovog ulja redukuju Vatu, a povećavaju Pittu i Kaphu. To pojačanje Pitte i Kaphe može se izjednačiti dodatkom ekstrakata koji povoljno utiču na Pittu i Kaphu, tako da se i kod poremećaja Pitte i Kaphe može upotrebiti susamovo ulje. Ukoliko koža ne podnosi ovo ulje, umesto njega se eventualno može upotrebi suncokretovo ulje.

Bademovo ulje je hranljivo ulje koje je pogodno za kozmetičku terapiju i podmlađivanje. Bademovo ulje hladi i hrani osetljivu i zrelu kožu. Maslinovo ulje ima slična svojstva kao i bademovo i primenjuje se kod svih konstitucija.

Ricinusovo ulje deluje tako što izvlači Pittu, tako da umiruje kožu  i primenjuje se kod psorijaze i svraba različitog porekla. Kokosova mast deluje tako što hladi pa se koristi za lečenje glave.

Od spomenutih biljnih ulja se prave medicinska ulja. Medicinska biljna ulja (Thailams) se najčešće pripremaju na bazi susamovog ili kokosovog ulja.

Terapija biljnim uljima

Ulja se u ajurvedskoj medicini koriste kada treba dovesti Doshe u ravnotežu, za čišćenje tkiva i organa, ili ako treba rastvoriti i izbaciti otpadne materije iz organizma.

Ulja se u lečenju koriste za spoljašnju i za unutrašnju primenu. Popularnija je spoljašnja primena u vidu masaža, grgoljenja ili lečenja oka ili uva. Terapija uljima je hranljiva, stimuliše tkiva, naročito je pogodna za poremećaje Vate. Deluje umirujuće, pa se koriste i kod poremećaja Kaphe i Pitte.

Za vreme kure ne treba obavljati naporne poslove, ne preporu;uje se čak ni čitanje, ni gledanje televizije.

Osim što ima pozitivno dejstvo na tkiva i organe, jača i imuni sistem. Preporučuje se ljudima koji se često nalaze u stresnim situacijama.

Posle terapije uljima, često se preporučuju drugi oblici lečenja koji potpomažu ojačano izlučivanje znoja. Tako se kod poremećaja Vate prenosi toplota u kombinaciji sa vlagom, kod poremećaja Kaphe se primenjuje suv i vruć vazduh (ajurvedska sauna).

Posle primene odgovarajuće terapije sledi mirovanje sat vremena. To vreme koristi za opuštanje bolesnika.

Biljna sauna

Biljna sauna ili ajurvedska sauna jeste sauna koja se priprema po starima indijskim spisima i bitno se  razlikuje od standardnih evropskih sauna. Smatra se da je odlazak u ajurvedsku saunu obred koji čisti telo, duh i dušu.

Pre svega ova sauna se razlikuje po svom izgledu. Uglavnom ima oblik koji podsećana eskimski iglo. Podloga se sastoji od četiri sloja različitih materijala – blata, peska, meda, palminog šećera, različitih biljnih prahova...Čak se i cigle obogaćuju biljem, medom i drugim supstancama, pažljivo se peku i suše na pirinčanoj slami. Sauna se od spolja zagreva drvetom manga i krušnice. Za opremu – vrata, klupe i pod, koriste se posebne vrste drveta.

Pod ima 78 udubljenja u koje se stavlja 28 vrsta izabranog bilja, koje terapijski deluje pod uticajem toplote u sauni. Biljke se menjaju jednom mesečno. Za unutrašnji dekor se koriste takođe biljke, ali se i one menjaju na tri meseca.

Biljna sauna sledi posle terapije uljem, a osim saune primenjuju se i biljni tuš i biljna kupka. Na 45°C u sauni sledi 15 minuta intenzivnog znojenja, a posle toga sat vremena mirovanja.
Sauna je kontraindikovana kod osoba koje imaju akutne kožne bolesti, vrtoglavice, srčane tegobe i visok krvni pritisak.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde