Ajurveda i varenje


Ajurveda zastupa mišljenje da izbor namirnica ne treba vršiti prema ukusu  hrane, već sa aspekta probave - varenja.  Najvažniji princip u varenju jeste vatra probave – AGNI. Samo kada vatra gori kako treba, hrana se može svariti tako da sve ćelije budu snabdevene hranom i energijom, ali je bitno i to da se ne stvaraju otpadne materije – AMA ili toksini.

Agni se razlikuje kod različitih konstitucija, intenzitet joj nije isti. Tako proizilazi da je neka vrsta hrane kod nekih ljudi pozitivna a kod nekih negativna, u odnosu na Agni i tako hrana utiče na zdravlje, odnosno na pojavu bolesti.

Osobe Vata i Kapha konstitucije, zbog toga reaguju različito na istu vrste hrane. Kod Vata tipa Agni je jačeg intenziteta, tako da je kod njih bolje varenje hrane. Osobe ove konstitucije ređe pate od viška kilograma u odnosu na Kapha tip, koji zbog slabije vatre češće imaju probleme sa težinom. Čak i obična voda može da utiče na telesnu težinu Kapha tipa.

Zato se u Ajurvedi, obraća pažnja na varenje hrane, da bi se organizam čistio od otpadnih materija i tako mogao da stvara dovoljno energije. Pravilna ishrana utiče na krug hrana – metabolizam – energija.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Vanja 08.01.2011

    Postovani,
    veoma korisno, ali trebalo malo vise pisati,..


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde