Reuma – ima li leka?

Reumatske bolesti se pojavljuju u sve većem broju, a Srbija na žalost na ovom polju ne zaostaje za svetom. Ove bolesti najteže pogađaju ljude u zreloj životnoj dobi, ali nisu retke i kod dece. Progresivne u svom toku, vremenom prouzrokuju sve veća oštećenja organa za kretanje. Mogu dovesti do invalidnosti, te bitno utiču na radnu sposobnost, kao i na kvalitet života. Uzrok i mehanizam nastanka reumatskih bolesti uglavnom nije poznat, a jedinstvena klasifikacija reumatskih bolesti ne postoji.

 

Najvažnije reumatske bolesti

 
 

U savremenoj reumatološkoj praksi najčešći su degenerativni reumatizam – u narodu poznat kao „okoštavanje“ i vanzglobni reumatizam (oko 90% pacijenata), pa ćemo nešto više kazati o ovim reumatskim bolestima.

 

Degenerativna reumatska oboljenja

 

Artroze se najčešće lokalizuju na zglobovima šaka, velikim nosećim zglobovima donjih ekstremiteta i pokretnim segmentima kičmenog stuba. Imaju laganu, ali progresivnu evoluciju, u toku koje može doći do značajnih funkcionalnih oštećenja, pogotovu na zglobu kolena i kuka.

 

Osnova ovih oboljenja su promene u zglobnoj hrskavici koje vode njenom progresivnom gubitku, sa reaktivnim promenama – zadebljavanjem okolne kosti. Klinički se odlikuju postepenim razvojem bola u zglobu, ukočenošću, uvećanjem zgloba i ograničenom pokretljivošću.

 

Učestalost artroza

 

Učestalost artroza je relativno mala pre 50. godine starosti i raste sa starenjem. Više od 80% stanovništva preko 55g starosti ima radiološke znake okoštavanja, a preko 10-30% bolesnika sa radiološkim znacima ima značajan bol i poremećaj funkcije zgloba.

 

Lečenje

 

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL) su najčešče primenjivani savremenoj reumatološkoj praksi. Njihovim delovanjem se smanjuju bol i otok, ali se ne može značajno uticati na tok bolesti. U primeni je veliki broj lekova iz ove grupe, sa sličnom efikasnošću, ali sa različitim neželjenim efektima. Pri dugoj upotrebi NSAIL, posebno kod osoba starijih od 65 godina, postoji rizik od gastrointestinalnih štetnih efekata. Kako je pojava gastroinestinalne nepodnošljivosti dosta česta, ovi se lekovi obično uzimaju posle obroka, a po mogućnosti uz gastrointestinalne protektore. Vekovima empirijski korišćena, a u poslednje vreme sve više ispitivana i primenjivana na naučnoj osnovi, balneoterapija je izborila svoje mesto među brojnim merama u lečenju i rehabilitaciji bolesnika sa reumatskim bolestima. Od mineralnih voda se primenjuju sulfidne, natrijum-hloridne i radonove vode, sa temperaturom kupke 36-37oC i sa trajanjem procedure 10-15 min. Pri tome je neophodan individualni program lečenja, zavisno od stadijuma i lokalizacije bolesti, opšteg stanja organizma, etapnost u lečenju. Prethodna medikamentna terapija uz balneoterapiju daje najbolje rezultate u lečenju. U poslednje vreme se sve više pažnje poklanja novoj klasi NSAIL, podjenako efikasnih kao i prethodni, ali znatno sigurnijih i sa manje neželjenih gastričnih efekata. To su takozvani selektivni COX2 inhibitori. Selektivna inhibicija patološkog COX2 izoenzima (odgovornog za produkciju prostanglandina u patološkim stanjima zapaljenja), uz očuvanje funkcionalne aktivnosti COX1 izoenzima neophodnog za normalno stvaranje gastroprotektivnih prostanglandina, čini se idealnim rešenjem u lečenju mišićnoskeletnih oboljenja. Jedan od dosta korišćenih, pretežno selektivnih (semiselektivnih) NSAIL je i nimesulid, lek sa znatno manjom učestalošću gastrointestinalnih komplikacija, a sa očuvanim „dobrim efektima“ u smislu smanjenja bola, otoka i zapaljenja. Kod ovog leka je odnos „cena-kvalitet“ dosta dobar, tako da se izborio za visoko mesto u gotovo svim farmakopejama.

 

Zakažite pregled kod lekara popunjavanjem Kontakt forme u nastavku.


Podeli tekst:

Prof. dr Aleksandar Dimić je eminentni stručnjak u oblasti reumatologije u Aleksincu. Bavi se lečenjem osteoporoze, autoimunih i zapaljenskih reumatskih bolesti.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. Dijana 24.03.2024

  Poštovanje.  Imam koksatrozu oba kuka i gonatrozu oba kolena. Imam 67godina. Da li je to artritis kukova i kolena? Hvala Vam na razumevanju!


 2. Dijana 24.03.2024

  Poštovanje.  Imam koksatrozu oba kuka i gonatrozu oba kolena. Imam 67godina. Da li je to artritis kukova i kolena? Hvala Vam na razumevanju!


 3. Ranko 02.10.2023

  Sve sam pročitao, ali ne vidim ljek za RA.


 4. Mirjana Stojanovic 16.01.2023

  Hvala na pouzdanim informacijama u traženju načina lečenja raznih oblika reumatizma....


 5. Oliver 14.01.2022

  Ja sam pre 5 meseci dobio bolove u sakama i mislio sam da je upala proce, prosla leva saka pa pocela desna da boli toliko da sam morao hladnu lrpu da umotavam kao oblog da bi mogao zaspati. Trpeo sam 5 meseci dok sam shvatio da postoni veci problem. Utvrdjena mi je reuma i sad nastavljam ispitivanja. Jedini gel koji mi ublazi bolove to su tedonal i biofreeze. Sve ostalo mi ke bilo bacanje para. Ako znate nesto ozbiljnije da se ublaze bolovi pisite.


 6. jaca960@gmail.com 20.10.2011

  Dragi moji,
  postoji lek za reumu koji leci 100% po ne dovrsenom izumu nikole tesle nemacki naucnici su otkrili cip koji leci reumatske bolove u svim predelima. Svi zainteresovani mogu me kontaktirati na 061 220 78 46


 7. Teodora 23.08.2008

  Clanak je dobar, dobro pripremljen, ali nazalost, ovo su samo puke cinjenice. Ne znam da li je ciljna grupa autora bila prevencija, ali vidim da se o lecenju govorilo samo malo i to samo o lekovim koje prepisuju doktori. A ti isti lekovi ostecuju i druge organe, tj. jos vise unistavaju organizam. Preporucujem obolelima da probaju Life Pack ili Herba Life i da obrate paznju na ishranu, zato sto postoji i \"alergijski artritis\", a to je alergija na jednu vrstu hrane koja izaziva artritis. Na prvom mestu su zitarice, meso, paradajz... Zao mi je sto se autorka nije pozabavila alternativnom medicinom, vec je samo pribavila informacije koje su bolesnici vec culi i koje nisu korisne i iskreno, bas su pesimisticke. Zao mi je sto lekari ovako hladnokrvno gledaju na bolest i ovako pricaju o artritisu i sto u opste ne prate novine u lecenju. Jedino pozitivno na ovom snimku su bile ove dve zene na kraju...


 8. JELENA 27.07.2008

  Samo da dodam kao farmaceut da nimulid ima sve ove prednosti u odnosu na druge NSAIL lekove, ali postoji i jedna vrlo bitna činjenica koja ovde nije naglašena,a to je da on ne sme da se pije duže od 15 dana!


 9. Zoran 07.06.2008

  Ovom prezentaciom bolesti sam odusevljen.Ja kao laik iz ovog teksta sam saznao mnogo a najvise iz video sadrzaja koji su nacinili clanovi udruzenje reumatologa.Sve pohvale takodje i samom autoru ovog clanka.U potpunosti podrzavam ovakav vid prezentacije i edukaciju javnosti. Sve najbolje u buducem radu i pozdrav.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde