Giht

Giht je metaboličko oboljenje koje se manifestuje pojavom akutnog artritisa sa recidivima, pojavom tofusa i kod nelečenih bolesnika pojavom hronične uratne artropatije. Bolest je posledica taloženja kristala mononatrijum - urata. Takođe je prisutna i hiperuratemija i hiprurikemija. U pojedinim slučajevima nastaju i bubrežni kamenci ili taloženje urata u srži bubrega.

Ova bolest se deli u dve kategorije:
 • primarni giht, nastaje kao posledica hiperuratemije nepoznate ili genetske prirode
 • sekundarni giht, nastaje zbog hiperuratemije poznate etiologije

Učestalost

Od ove bolesti uglavnom obolevaju muškarci, što potvrđuje i podatak da samo 5% žena oboli od gihta i to najčešće u menopauzi. Kod muškaraca bolest se najčešće javlja tek nakon četvrte decenije života. 

Uzrok nastanka

U velikom broju slučajeva uzrok nastanka ovog metaboličkog poremećaja je nepoznat. Kristali koji se gomilaju su soli mokraćne kiseline, koja u organizmu nastaje kao krajnji produkt metabolizma purina. Purini nastaju iz hrane, metabolizma nukleinskih kiselina u ćelijama ili biološkom sintezom. Nagomilavanje soli mokraćne kiseline nastaje ili zbog povećanog stvaranja ili smanjenog izlučivanja. Kod većine bolesnika oba uzroka u poremećaju metabolizma su prisutna. 

Klinička slika

Giht počinje naglo, obično u toku noći, sa izuzetno jakim bolom u zglobu, toliko jaki da bolesniku i dodir pokrivača pobuđuje izrazitu bolnu senzaciju. Najčešće je zahvaćen samo jedan zglob, obično zglob nožnog palca, mada izuzetno bolest može početi i na dva ili više zglobova. Oboleli zglob daje jasnu sliku zapaljenskog artritisa, gde dominira otok, zategnuta, sjajna koža, jako crvene boje. Ponekad se zbog inflamatornog procesa u zglobu, javlja i povišena telesna temperatura i drhtavica. Ovaj zapaljenski proces traje do dve nedelje, a nakon toga potpuno prolazi. Kulminaciju dostiže u prvih 24 sati. U toku faze mirovanja bolesti, bolesnik nema nikakve zglobne tegobe, ali je prisutna hiperuratemija. Bolest se ponovo javlja unutar prve godine od prvog ataka i obično zahvata isti zglob kao prethodni put.

Postoje određeni faktori koji ubrzavaju ili podstiču ponovno pojavljivanje gihta. To su pre svih gurmanski obrok i konzumacija alkohola, a naročito uzimanje hrane bogate purinima (riba, iznutrice). U nekim slučajevima kao provocirajući faktor mogu biti i hirurška intervencija, uzimanje nekih lekova (salicilati i salidiuretici), naglo mršavljenje, povrede, itd. Ako se giht pravilno terapijski ne tretira, vremenom prelazi u hronični oblik koji se karakteriše pojavom potkožnih i kostnih tofusa, kao i hronične uratne artropatije.

Tofusi predstavljaju karakterističnu izbočinu na koži, nastalu uled višegodišnje nelečene bolesti, a kao posledica taloženja urata u hrskavici, sinoviji zglobova, tetivama, šaci, prstima šake, kolenima, pa čak i na ušnim školjkama. Tofusi su karakteristične bele kvržice, koje mogu ulcerisati i tada se iz njih luči beličasta masa urata. Oko 20% bolesnika ima prisustne bubrežne kamenčiće. Uratna nefropatija se obično ispoljava tek nakon nekoliko godina bolesti i u početku je praćena blagim simptomima, ali kasnije napreduje i dovodi do bubrežne insuficijencije, koja je uzrok smrti oko 25% bolesnika sa gihtom. 

Dijagnoza

Za postavljanje dijagnoze koristi se karakteristična klinička slika i nalaz povišenih vrednosti mokraćne kiseline u krvi i urinu. 

Lečenje

Terapijski pristup bolesti kreće se u dva pravca. Lečenje artritisa i lečenje hiperuratemije. Neophodno je što ranije započeti tretman artritisa, zbog zapaljenskog procesa u zglobovima, i u slučaju pravovremene terapije bolest se brzo smiruje. Medikamentozno se primenjuju nestereoidni antiinflamatorni reumatici u maksimalnoj dozi, najčešće indometacin u vidu kapsule i to 200 mg dnevno podeljeno u tri ili četri doze. Preporučuje se uvođenje u terapijski tretman specifičnog preparata za gihtični artritis, kolhicina.

Kolhicin se u vidu tableta daje 0,5 mg na 1-2 sata do smirenja artritisa ili do pojave gastrointestinalne intolerancije, ali ne više od 8 puta dnevno. Svim obolelim od gihta preporučuje se pravilan higijensko-dijetetski režim, sa akcentom na smanjenje masti, hrane bogate purinom i alkohola. Takođe se savetuje što veći unos tečnosti, kao prevencija nastanka bubrežnih kamenčića. U težim oblicima bolesti preporučuje se uključivanje u terapiju lekova koji koriguju metabolički poremećaj (urikozurici i urikosupresori). Dugoročno uzimanje ovih lekova koriguje hiperuratemiju, sprečava ponovni nastanak artritisa i stvaranje hroničnih promena. Ukoliko postoje tofusi, dovode do njihovog rastvaranja i nestanka. Terapija gihta traje čitavog života. 

Prognoza

U slučaju da se bolest javi kod mladih osoba, prognoza je lošija, jer su ponovni ataci bolsti čestiji, vrednosti uratemije više, češći su tofusi i promene na bubrezima, a ako se bolest ne leči dolazi do nastanka invaliditeta. Od pre pola decenije od kada se u terapiju uvode novi lekovi koji smanjuju količinu mokraćne kiseline u krvi, broj bolesnika sa hroničnim promenama je u stalnom padu, a takođe je u stagnaciji i broj bolesnika koji umiru zbog oštećene funkcije bubrega.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 21

 1. Dejan 27.06.2024

  Već godine imam probleme sa gihtom, sada mi se proširilo na više zglobova šaka, koljeno, palac na nozi... Pio sam arcoxiu 120 mg, postao sam alergičan na nju. Da li da pijem Indometacin i koliko dnevno? Pijem i Alupurinol 100 mg ali mi je mok. kiselina uvijek preko normale, pijem i terapiju protiv visokog krvnog pritiska. Da li te tablete sa diuretikom mogu drzati mokraćnu kiselimu povećanu? Hvala.


 2. Ivan Jovanovic 07.04.2022

  Jovana i mene isto zanima otac ima na svakih 10 dana napade a pije alopurinol,sada ne znam da li za vreme napada sme da pije ili ne


 3. Jovana 27.04.2021

  Postovanje, moj otac je vec par meseci na terapiji Alopurinolom 100mg, pored toga pije i Valsacombi 80mg/12,5mg ujutru i Valsacor 80 mg uvece. Međutim, na 10 ak dana ima ponovljene napade gihta, molim vase misljenje, da li su ovi lekovi kompatabilni sa Alopurinolom? Hvala


 4. Nikola 06.04.2020

  Poštovani, vučem giht već 6 - 7 godina i ne koristim lek Aluporinol koji mi je prepisan. Mokraćna kiselina u krvi je konstantno iznad normale oko 450 do 500. Napad osetim 2 dana ranije kao neki čudan osećaj u skočnom zglobu. Tada krenem da koristim lek ali naravno kasno. Kontrolisao sam bubrege više puta i za sada osim peska koji je prisutan nema ozbiljnijih problema. I da, zaključak jeste da kada je jetra opterećena npr. kontinuiranim unosom crvenog mesa, iznutrica i prerađevina (salama, kobasica, pršuta...) pasulja, mahunarki generalno, belog vina ili neke druge vrste alkohola često sledi napad gihta. Da bolan je i prva nedelja je prilično bolna a u sledećoj nedelji se povlače simptomi. Ono što sam primenjivao jeste hlađenje upaljenog zgloba, nakon 3 dana masaža zgloba (malo jača do suza kako bi se razbili kristali nahvatani na kostima i tetivama), prvo se drži led oko pola sata, zatim se vrši masaža Voltaren gelom koji greje i otvara pore a zatim utrljavanje Biofreeza par minuta. Ono što je jako važno jeste i da se sve vreme napada kao što je spomenuto u tekstu, pije što više tečnosti i da se ekstremitet zahvaćen gihtom drži podignut što je duže moguće a posbno noću tokom sna kako bi ujutru bilo lakše. Eto toliko od mene i definitivno mora da se menja način života a posebno ishrane (što više povrća, meso belo pileće, bela riba a što manje crvenog mesa i iznutrica). Držte se i probajte sa menjanjem dok ne dodjemo do tačke gde je povratak na normalu mnogo teži. 


 5. Slavica 13.05.2015

  Da li iz gihta bolest može preći u nešto više. Recimo da iz crvenila na zglobovima prstiju se otvore rane, da se koza povuce. Kamenje u pljuvacnim zlezdama. . . Moze li se to povezati sa gihtom kome treba takva osoba da se obrati?


 6. Ljiljana 07.03.2014

  Super objasnjenja, ali mi nije jasno zasto mi daju dijagnozu fibromialgija kad vec godinama imam problem gihta ili kiselinu ukrvi ili kako vec obajsnjavate? Imam tablete koje uzimam redovito, zadnji napadaj je bio 2012 g. Ali cuvam se i hranom, malo vise sam konzumirala suho meso te mi automatski reaguju zglobovi nogu i ruku odnosno saka, alkohol ne koristim, ali isto tako moram vam reci da sam transplantirana osoba - bubrega. Obecali su da poslije transplantacije ce prestati ta prokleta bol i upalni procesi. . . Medjutim ne, to se nije desilo. . . Hvala vam sto postojite i sto nam bolesnima mozete pojasniti nase mogucnosti i kako se nositi sa boli. . . Hvala **


 7. ranko djukic 13.02.2014

  Mnogo se zahvaljujem super ste.


 8. dragica 27.12.2012

  Hvala vam pomoglo mi je


 9. Mirjana Varkonji 18.07.2012

  Poštovani! Već više godina patim od bolova u zglobovima. Pogotovo malih zglobova na prstima ruku i nogu. Prst na nozi do palca je jako bolan i već se skvrčio prema tabanu. Što je i uzrok nekog izbočenja koje jako boli kada stanem na taban. Kod snimanja bubrega rečeno mi je kako mi lijevi bubreg, tj da su kanali kalcificirani. Patim već od mladosti od nedostatka kalcija, koji sam uzimala godinama. Kod snimanja srca rečeno mi je da mi je i glavna aorta kalcificirana. Osteopeniju imam od mladosti. Okoštavanje kičmenog stuba. Sada sam 60 g. Molim recite mi da li se mogu nekako riješiti tih groznih bolova u zglobovima i grčeva u mišićima tijekom noći. Prisutan je i dijabetes, povišeni tlak. Trebam li možda unositi u organizam vitamin d 17. Ukratko radim u bolnici. Sve je to na kraju svedeno da imam autoimunu bolest. Hvala.


 10. Vasojević Snežana 05.07.2012

  Koji je način lečenja gihta kod osoba ženskog pola oko 75 godina, kao i način ishrane za iste?


 11. OMER 07.05.2012

  Imam giht vec godina. Sada sam u veoma losem stanju i imam bolove po citavome tijelu to jest po rukama, nogama. . . Alergican sam na alupurinol. Pijem dosta cesto colhocin ali mi puno ne pomaze. Takodje su velike promjene i otekline na petama, kojlenima, laktovima i sakama molim vas da mi neko javi kako i sa kojim lijekom da se lijecim hadzimuhovic omer dzika


 12. Bojana 20.02.2012

  Mene me zanima koja hrana je najbogatija sa purine?? I koja zemja ima najveci napredak u lecenje ove bolesti ili svugde se leci sekundarno?? Hvala unapred. . .


 13. Vlatko Lukarov dr. med. 14.09.2011

  Zdravo, jas sam lekar iz velesa, makedonije, imeno zanima me fakt da kod nekoliko slucaja mojih pacijenata koji su prethodno doziveli infarkt miokarda, posle izvesnog vremena javlja se gicht, dali imate neka najnovija saznanja oko ove pojave t. J. Povezanosti, ovo moze biti i neko novo otkrice za medicinu, posto kao sto sam upoznat giht je i neko genetsko poremecenje. Lepi pozdravi. .


 14. Jovana 15.08.2011

  Moj otac ima problema sa gihtom od 2003. On ima 47 godina. Po poslednjim nalazima koje je vadio pod upalom test ramacel i latex rf su negativni. A crp test je pozitivan. Mokracna kiselina mu je 436, a sedimentacija 39/73. Od lekova pije diklofenal-duo 75 mg i deksazon 0.5 mg. On ima ceste upale zglobova na nogama, a na zglobu od prsta ima izraslinu koja se ne povlaci, a i ne boli ga.


 15. ljubiša toni božić 18.07.2010

  Zovem se ljubiša toni božić prof na fakultetu u mostaru i uspješno radim probleme metabolizma metodama gdina rimarchuka u svojoj klinici u bugojnu otvoren sam za sva pitanja.


 16. Mile 28.06.2010

  Imam ceste upale i bolove i pojavljiju se svuda, u koljenima, noznim prstima, lakat ruke. . . Pretezno seta. . Koristim kapsule lubor 20 i pomognu mu. . . Trebao bi neki dobar savjet cega da se cuvam sto izaziva bolest i sta je najbolje da koristim kada dodje do upale?? Interesuje me i koji je najbolji lijek za koriscenje, mislim koji je najefikasniji???


 17. boban 27.06.2010

  Dugo se borim sa gihtom koji nije cest, ali je onakav kako se opisuje na stranicama interneta i naravno po opisu strcnih lica. Koristim alopurinol i colhicum dispert i pomaze prilicno, a li po savetu mog lekara kojem sam se prvi puta obratio najvise pomaze stavljanje leda na oteceni zglob. Pitao sam ga koliko dugo da se drzi led i rekao je: koliko dugo mozes trpiti. Mani pomaze i bas trenutno ma boli, ali ne kao pre. Pokusajte sa ledom!


 18. jovan 08.02.2010

  Zasto u srbiji vise nema leka in dometacin? Cime da ga zameninmo?


 19. slavica 29.09.2009

  Tekst je informativan ali nije navedena dijeta, molim detaljni dijetetski rezim za hipeurikemiju


 20. Aleksandra Z. 28.08.2009

  Da li se lekovi, npr. Indometacin, upotrebljavaju samo tokom "upale" odnosno javljanja natecenosti zglobova? Da li postoji nesto sto se konzumira radi preventive? Kako da se opasnost bolesti svede na minimum, tj. Da ne dodje do otkazivanja bubrega ili invaliditeta? Unapred hvala!!!


 21. Mirjana 30.06.2009

  Molim za savet. Mom dedi je dijagnostikovan giht, ali on ne samo da ima bolove u zglobovima, vec i u kolenu i kuku, teško hoda, bolovi su veoma veliki, tako da on nespava vec 30 dana. Odredjena mu je terapija ali napredka nema. Molim vas da me posavetujete sta dalje. Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde