Glukoza

Glukoza je glavni šećer u krvi koji služi kao najvažniji izvor energije. Glukoza je slatkog ukusa, a neophodna je za organizam jer se prilikom njene razgradnje u ćelijama, oslobađa velika količina energije koja je potrebna za mnoge životne funkcije.


Glukoza je najrasprostranjeniji monosaharid u prirodi, međutim samo kao izomer koji se zove dekstroza ili grožđani šećer. To ne znači da postoji samo u grožđu, već je prvi put otkrivena u grožđu pa je tako dobila ime.


Glukoza ili grožđani šećer nalazi se i u drugom voću, suptropskom voću, povrću i medu. Molekuli složenijih ugljenih hidrata kao što su skrob i celuloza nastaju od velikog broja molekula glukoze.

Snižene vrednosti glukoze

Normalna količina glukoze je od 3,9 do 6,1 mmol/l (mili mola po litru). Ponekad se desi da u organizmu budu prisutne snižene vrednosti glukoze. One mogu biti snižene zbog bolesti jetre, velikog unosa alkohola, smanjenog unosa šećera, trovanja gljivama, nedostatka hormona rasta, endokrinih uzroka.


Simptomi koji prate snižene vrednosti su nespecifični, a obuhvataju: uznemirenost, preznojavanje, zamor, glavobolju, nejasan vid, poremećaj ponašanja, smanjenu koncentraciju. Terapija koja se primenjuje može biti:

  • Etiološka – unos povećane količine proteina i smanjen unos ugljenih-hidrata
  • Simptomatska – uzimanje glukoze koju lekar propiše

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde