Silk stent dostupan i u Srbiji


Lečenje moždanih aneurizmi najsavremenijom metodom ugradnje „silk" stenta napravljenog po meri krvnog suda obolele osobe, od nedavno je dostupno i pacijentima u Srbiji.

Lekari Kliničkog centra u Kragujevcu prvi su u Srbiji koji su ugradili „silk" stent napravljen po meri krvnog suda pacijentkinje koja ima tri aneurizme u glavi, a koja je četvrtog dana od ugradnje otpuštena iz bolnice.

"Silk" stent je najsavremenije medicinsko dostignuće u Evropi u lečenju moždanih aneurizmi i primenjuje se od pre godinu dana", rekla je Tanjugu interventni neuroradiolog, doktor Snežana Lukić.
Prema njenim rečima, „silk" stent, jednostavnije rečeno, mrežica sa gušćim tkanjem, po meri krvnog suda pacijentkinje napravljena je u Parizu, a procedure sprečavanja pucanja moždanih aneurizmi je pojeftinjena.

Doktorka Lukić, koja je predvodila tim koji je pacijentkinji endovaskularnom metodom, odnosno kroz arteriju, ugradio stent, dodala je da je time sprečeno proticanje krvi do sve tri aneurzime.
„To će dovesti do postepenog smanjivanja aneurizmi koje pacijentkinja ima na površini od osam milimetara, a s druge strane omogućava da krv nesmetano teče prema drugim vitalnim krvnim sudovima", objasnila je doktorka Lukić.
Prema njenim rečima, sprečavanjem proticanja krvi do aneurzmi eliminiše se mogućnost njihovog pucanja, što može da bude smrtonosno.

Punjenje aneurizme kojlovima od platine

Pacijentkinja, četrdesetpetogodišnja Blagica Ekmedžić iz Vojne kod Stare Pazove oseća se dobro, a dva dana nakon ugradnje „silk" stenta, mogla je da ustane iz kreveta.

Doktor Milan Mijajlović, koji je interventni radiolog rekao je da je prednost ugradnje „silk" stenta i to što proces njegove ugradnje vremenski kratko traje, odnosno najduže 60 minuta od uvođenja pacijenta u anesteziju do njegovog buđenja.

„Osim operacije, proces eliminisanja pucanja aneurizmi se radi endovaskularnom metodom, ali tako što se aneurizme pune siln-stentkojlovima od platine", objasnio je doktor Mijajlović i ponovio da je „silk" stent najsavremenije medicinsko dostignuće u lečenju aneurizmi na mozgu.

Faktori nastajanja aneurizmi su genetika, odnosno slabost krvnih sudova na mestu račvanja krvnih sudova u mozgu, kao i pušenje, arterioskleroza, povišen nivo holesterola.

Simptomi kod pucanja aneurizmi su glavobolja, kočenje vrata, muka, povraćanje, pospano stanje i koma", naveo je Mijajlović i dodao da aneurizme koje nisu pukle u većini slučajeva ne daju nikakve simptome.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa aneurizmom.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. suzana stamenkovic 03.09.2010

    Veoma mi je drago sto mozete pomoci ljudima ali na zalost za moga sina je kasno on je prosle godine tacnije 27.08.2009 preminuo u bolnici u KG od pucanja aneurizme imao je jedanaest godina. Nadam se da cete ostalima pomoci sa tom novom tehnologijom.


  2. Dragica Sofrenic 01.11.2009

    Dr, Snezana Lukić i dr Milan Mijailović su moji lekari, koji su uspeli da novim metodama izbegnem komplikovanu i rizičnu klasičnu operaciju mozdane mega - aneurizme. Imam 46. godina, troje maloletne dece i slučajnim otkrićem megaaneurizme doktori su mi omogućili život. Pucanje aneurizme dovelo bi do trenutne smrti, iz Kupinova, u Sremu ja sam došla u Kragujevac i dr. Snežana i dr milan sa svojim saradnicima su mi omogućili da živim sa svojom decom. Posle četiri dana boravka u bolnici ja sam već bila kući i to kao neurološki zdrava osoba, koja normalno radi sve poslove kao i pre. Zato molim sve obolele sa aneurizmom da bez bojazni i sa osmehom odu u Kragujevac kod doktora koji su pored stručnosti ljubazne i drage osobe, zahvaljujem se KBC Kragujevac, odeljenju neurohirurgije sa načelnikom dr. R. Nikolić, dragoj sestri Snežani Tomašević, anesteziolozima, tehničarima dr. osoblju a posebnu zahvalnost upućujem dr. Snežani i dr. Milanu. Dragica Belanović Sofrenić Kupinovo, 1.11.2009


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde