Ileus (Intestinalna opstrukcija)

 Uzrok nastanka


Uzroka ileusa ima više, a najvažniji su:


-mehanički ileus- izazvan je spoljnom kompresijom creva u adhezijama (priraslicama), u ukleštenoj herniji (kili) ili zbog volvulusa (zapetljanje creva)

-zbog oštećenja zida- striktura izazvana tumorom (kolona), suženja izazvana Crohnovom bolešću, divertikulozom, ileocekalnom tuberkulozom, postradijacionim suženjima ili strikturama izazvanim nesteroidnim antiinflamatornim lekovima.

-intraluminalni razlozi opstrukcije mogu biti fekalna impakcija, opturacija creva bilijarnim kalkulusom (kamen u žućnoj kesi), konvolutima parazita (askaris kod dece)

-paralitički ileus- viđa se posle laparotomija, u toku peritonitisa (zapaljenja trbušne maramice), kod crevnih ishemija (smanjena prokrvljenost), posle upotrebe pojedinih lekova (antiholinergici, opijati) i kod teških metaboličkih stanja (dijabetična ketoacidoza, hipokalijemija, akutna bubrežna insuficijencija)


Klinička slika


Prvi simptom akutne intestinalne opstrukcije je nagao, oštar, grčevit abdominalni bol. Između epizoda kolika bolesnik se može osećati dosta dobro. Uskoro po pojavi bola dolazi do muke, a potom i do povraćanja, što može privremeno da donekle olakša bolove. Povraćanje je obilno u visokoj opstrukciji, a u opstrukcijama ileuma (tanko crevo) ili kolona (debelo crevo) može da nastupi kasno, ili da ga i ne bude. Boja povraćanog sadržaja je u početku zelena (sadrži žuč), a kasnje se menja i žutomrku, s fekulentnim zadahom (miserere). Distenzija (napetost) trbuha može i da izostane, ili da se ograniči samo na pojedine vijuge, koje mogu da deformišu izgled trbuha dajući mi stepenast izgled. U kompletnoj opstrukciji pražnjenja creva nema, tj. nema ni fecesa (stolice) ni flatusa (gasova). Pojačana peristaltika (rad creva) može se videti i čuti istovremeno sa paroksizmima bolova, što predstavlja važan znak.Dijagnoza


Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, fizičkog pregleda i rendgenografije abdomena. Neophodan je pregled krvne slike, urina, elektrolita, acidobazne ravnoteže. Rendgenografija abdomena pokazuje prisustvo hidroaeričnih nivoa u tankom crevu sa distenzijom vijuga, koje su polukružno oblikovane.Lečenje


Konzervativno lečenje sastoji se od obustave unošenja hrane, tečnosti i lekova, aspiracije želudačnog i crevnog sadražaja nazogastričnom sukcijom, nadoknade tečnosti i elektrolita uz kontrolu diureze i centralnog venskog pritiska. Operativni zahvat se u mehaničkom ileusu radi u roku od 12 do 24 sata. Kod paralitičkog ileusa može se dobiti dobar odgovor i samo na konzervativnu terapiju.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 11

 1. Sladjana 18.02.2023

  Moj otac je juce operisan hitno imao je zavezana creva uklonjen mu je deo creva bolovi su bili bez povracanja ali su trajali oko 2 nedelje krvna slika mu je losa nema tmora ali je kako kaze lekar prilicno toksican i zanima me posto ima 75 god. kolike su mu sanse za oporavak posto nije otisao na vreme inace njemu je otkrivena kila u crevima ali nije hteo da je operise hvala


 2. Branka Cerovic 12.12.2022

  Htjela sam samo da pitam da li je distenzija kolona ileus.Imam opstipacije,mucninu,ali ne povracem.Jako naduvavanje stomaka,krcanje,voda klokoce.Sve sto pojedem i popijem,stanje se pogorsava.Odmah puno nadujem,ispod zeludca neko kao zatezanje,pogorsa mi se uopste zdrastveno stanje .Perstaltike uopste nemam,jednostavno dodje mi da uriniram i tada imam i stolicu,oskudnu da ali uz neki laksativ.Bez laksativa nista.Poslala sam Vam opis CD abdomena i male karlice,i magnet enterografija.Plasim se vise da jedem i pijem.Hvala,veliki pozdrav.


 3. Branka cerovic 11.12.2022

  Samo provam da vidim da li mogu da se registrujem,zaboravila sam lozinku.Pozdrav.


 4. dare@ns 29.09.2021

  Meni je lekar 1990. godine, u 10. godini života, usled velikih bolova u stomaku dao pogrešnu dijagnozu, upala mokraćnih kanala (ili bešike). Kasnije su nas iz bolnice vratili kući, sa potvrđenom dijagnozom. Tek pri drugom dolasku u bolnicu (24 časa nakon prvih bolova) uputili su me na hitnu operaciju zbog perforacije slepog creva. Nakon četiri dana sam ponovo operisan, pa opet nakon deset, sve zbog ileusa (zapetljanja creva). Tri godine nakon toga ponovo sam primljen u bolnicu, otpušten bez operacije, kao i pet godina nakon toga. Ali te godine sam, nakon šest meseci, ponovo primljen u bolnicu i operisan. Dva dana nakon te, četvrte, operacije, usledila je još jedna i tada mi je stavljena stoma. Umesto nakon dva meseca, ista je uklonjena, tek nakon sedam meseci, na šestoj operaciji. Sedma operacija, 2001. godine, je bila rešavanje postoperativne hernije. Iste te godine sam ponovo zaglavio u bolnicu, kao i godinu dana kasnije, pa posle deset godina, 2013. godine, ponovo, svaki put, od ta tri zadnja prijema, prošao sam bez operacije. Sad sam već deset godina miran, bar što se bolnice tiče, mada sam najmanje dva puta bio blizu odlaska. Tako je to kada se upala slepog creva ne otkrije na vreme, pa se desi perforacija, nikad se više mira nema, o izgledu stomaka nakon sedam operacija da ne govorim.


 5. Aleksandar Grujic 27.03.2016

  Ileus sam operisao 2012 god. Sada mi se javljaju slični simptomi ali u blažem obliku


 6. Miki 30.09.2011

  Hteo bih da pitam nesto ako je moguce? Operisana mi je zena od zapletanja creva, uklonjeno je 15 cm njenog creva, da li ima kasnije nekih problema u vezi toga ili uopste na bilo sta molim na iskren odgovor pozz i hvala unapred


 7. zorica 15.10.2010

  Dobila sam ileus u 35. nedelji trudnoce, zbog priraslica od prethodnog operativnog reza. Uradili su mi carski rez i operaciju i sve se dobro zavrsilo. Od tada ja osecam neke promene. U prepodnevnim casovim imam vise puta stolicu i primecujem da mi neka hrana smeta. Da li to ima veze sa mojom operacijom i koja je verovatnoca da ni se ileus ponovi.


 8. Danijela 07.06.2010

  Poruka za sanju kovac, takodje zelim i ostalima da prenesem svoje iskustvo sa ileusom. Operisana sam 1999 god. (imala sam 24 god u to vreme) nakon par godina doslo je do zastoja creva, mojom licnom greskom, jer sam pojela pljeskavicu koja nije bila ispravna. Svim ljudima koji su operisani ileus savetujem: obavezno strogo vodite racuna o ishrani i bice vam sigurno ok! Pre 4 god sam takodje ponovila svoju gresku, opet sam imala zastoj creva, opet zbog neodgovarajuce ishrane (pojela sam neoprano voce na brzinu) od tada sam posvetila vise vremena sebi, i sada sam odlicno. Hrana sveze spremana i obroci kod kuce, zaboraviti brzu hranu!!! Samo jednom sam operisana, ostala 2 puta kada sam bila u bolnici, creva su proradila pomocu infuzije i zahvaljujuci strpljenju i zelji da mi pomogne i objasni da se mora voditi racuna o ishrani dr. Radovanu veljkovicu na klinici u novom sadu, ja sam sada opustena i zdrava. Nadam se da sam uspela da vam uputim koristan savet, cuvajte se i nemislite na ileus, ja sam ga zaboravila! Pozdrav svima, sanja nebrinite se dace bog sve dobro.


 9. sanja kovac 15.05.2010

  Cerka je operisana od mehenickog ileus pre 7mjeseci kolika je vjerovatnost da se vrati


 10. ana 26.02.2010

  Moj muž je operirao zapetljaj crijeva prije dva mjseca i ponovo je imao operaciu prije sedam dana urađene su mu četir anastomoze kakvi su njegovi daljnji izgledi


 11. Milutin 05.12.2009

  Operisao sam ileus dva puta. Prvi put pre dve godine a drugi put pre sedam meseci (priraslice) . Kolika je verovatnoca da ponovo dodje do istog i kakva je prevencija?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde