Zauške (Parotitis epidemica)

Uzrok nastanka


Izazivač je virus Mumpsa, neotporan u spoljašnjoj sredini. Rezervoar virusa je čovek. Izvor infekcije je sekret iz nosa i ždrela obolele osobe, mada se izlučuje i urinom. Put prenošenja je kapljični ili direktan kontakt sa obolelom osobom.

Klinička slika


Inkubacija epidemijskog parotitisa iznosi oko 3 nedelje, a bolesnik je infektivan nedelju dana pre pojave kliničkih manifestacija bolesti. Bolest počinje naglo sa jezom, drhtavicom, groznicom, malaksalošću, glavoboljom i adinamijom. Temperatura postepeno raste, a javlja se u početku blag, a zatim intezivan bol u predelu donje vilice sa one strane gde se kasnije javlja  otok zaušne žlezde. Otok zahvata parotidnu žlezdu i okolno tkivo, može biti različite veličine, elastičan je, čvrst, napet. Žlezda je umereno osetljiva ili bezbolna, a koža je nepromenjene boje. Otok dostiže maksimum trećeg dana bolesti, a zatim se narednih 3-5 dana smanjuje i svi znaci bolesti nestaju. Pored parotidne žlezde može se razviti i otok ostalih pljuvačnih žlezdi, podvilične ili podjezične.

Mumps meningitis-može se javiti pre ili posle otoka parotidnih žlezdi, početak je nagao sa povišenom temperaturom, glavoboljom, povraćanjem. Pri pregledu  su prisutni meningealni znaci, adinamija i opšti infektivni sindrom. Bolest traje 3-4 dana a zatim dolazi do postepenog pada temperature i povlačenja meningealnih znakova.

Mumps orchitis (zapaljenje testisa)-česta lokalizacija ove infekcije, javlja se kod mladića u pubertetu ili odraslih, počinje veoma burno, sa porastom tempertaure, bolom u testisu i izraženim opštim infektivnim simoptomom. Testis je uvećan 2-3 puta, koža skrotuma je jako crvena i otečena. Traje 4-5 dana a zatim se tegobe stišavaju, i veoma retko postoje posledice u vidu streiliteta.

Mumps pancreatitis-ređa lokalizacije, manifestuje se bolom u trbuhu, mučninom, povraćanjem i masnim i sjajnim stolicama.

Mumps oophoritis (zapaljenje jajnika)-javlja se desetak dana od početka bolesti a manifestuje se bolom u donjem delu trbuha, a mogu izostati i menstruacije.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu epidemioloških podataka, kliničke slike i seroloških ispitivanja. Krvna slika ukazuje naa virusnu infekciju, amilaze u serumu i urinu su povišene, a moguća je i izolacija virusa na primarnim ćelijskim kulturama.

Lečenje


Uglavnom je simptomatsko. Preporučuje se lokalni oblog, antipiretici i vitamini. Obavezno je mirovanje u postelji.Kod infekcije testisa primenjuju se kortikosteroidi i lokalne obologe sa podizanjem testisa.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. harisa 05.04.2011

    Ovo je bas dobro sto imamo da se upoznamo sa svim simpromima prije nego nas to zadesi. . . Hwala puno, , pomogli ste mi da upozorim druge o nastaloj zarazi, , i sirenju. . .


  2. Miso 03.02.2011

    U mene je otekloprvo na jednoj strni uha. . Pa je nakon dva dana se smanjilo na toj strani ali je sad na drugoj strani mi se pojavilo pijem kalcij mirujem kod kuce i pijem tabletaxiclav 1000mg. . Jel trebam jos neso uradit il sam da mirujem u postelji i to je to. .


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde